REKLAMI GEÇ

NEFES BURUNDAN ALINMALI

28 Ekim 2019 Pazartesi

Burun koku alma organıdır. Burun boşluğu beyne, yutağa bağlanır ve iki delikle dışarı açılır. Bu kadar önemli yerlere bağlantısı olan burundan nefes almak sağlıklı olmanın en önemli koşuludur.

Burnun iç kısmı nemli ve sıcaktır. Bu nem ve ısı, nefesle dışarıdan alınan havayı nemlendirir ve ısıtır. Bu da, üst solunum yollarının ve akciğerlerin, kuru ve soğuk havadan etkilenmesini azaltır,  üşümesini ve zarar görmesini engeller. Burnun içerisindeki kıllar, burunla alınan havanın içerisinde bulunan toz, toprak ve diğer gözle görülmeyen bakterilerin ve virüslerin temizlenmesini, filtre edilmesini sağlayarak, üst ve alt solunum yollarına temizlenmiş havanın ulaşmasını sağlar.

Vücudumuz burundan nefes almak için yaratılmıştır. Buna karşın, günümüzde burundan nefes alanların oranı %30-50’dir. Bilim adamları ağızdan nefes almanın uyku problemleri, diş çürükleri, ağız kuruluğu, farenjit, çocuklarda çene bozuklukları, kötü ağız kokusu, cinsel sorunlar, kalp hastalıkları gibi birçok sağlık sorunlarına neden olduğunu kanıtlamışlardır.

Neden burundan nefes alınmalı?

Enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur. Burundan nefes alma, bakteri ve virüslere karşı ilk savunma hattıdır. Özellikle soğuk iklimlerde, uygun nemlendirmenin ve ısıtmanın solunum sağlığı için önemlidir.

Dayanıklılığı arttırır. Burundan nefes alma, ağıza göre daha derin ve yavaş olduğundan, vücudun direncini ve enerji seviyesini arttırır. Başka deyişle, ağzınızı kapatırsanız daha fazla ve daha uzun süre çalışabileceğiniz anlamına gelir.

Kalp-damar sağlığına katkıda bulunur. Nefes alma eylemi sırasında, burun içerisinde bulunan özel bir kimyasal madde salgılanır. Bu kimyasal madde, kan damarlarının açılmasını ve gevşemesini sağlar. Bu durum cinsel sağlık, savunma sistemi, solunum ve kalp sağlığı için önemlidir.

Araştırmacılar ağızdan nefes almanın,  vücuttaki karbondioksit miktarının azalmasına neden olduğunu, bunun da kan dolaşımını azalttığını vurgulamışlardır.

Ağızdan nefes alma alışkanlığı, solunum yollarının kurumasına, zarar görmesine ve daralmasına neden olur.

Burundan doğru nefes almak, sağlıklı olmanın koşullarından biridir. Ağızdan yapılan solunumun vücuttaki oksijen miktarını azalttığını, savunma sistemini zayıflattığını, hastalıklara direnci düşürdüğünü, seks sağlığını olumsuz etkilediğini, uzun vadede kalp hastalığı ve kalp krizlerine neden olabileceğini unutmayalım.

Kışa yaklaştığımız şu günlerde burundan nefes almanın ne kadar önemli olduğunu, bunu  denemenizi ve alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı