REKLAMI GEÇ

NEFES HAYATTIR

2 Kasım 2015 Pazartesi

Yaşamak nefes almaktır ve farkında olmadan nefes alıp veririz. 
Nefes tekniklerinin doğru uygulanması hem fiziksel hem de ruh sağlığını olumlu yönde etkileyen bir faktördür.
Bilinçli nefes alıp verme yöntemleri vücudumuzun hem fizyolojik hem de biyoenerjetik olarak enerji düzeyini arttırır.

Hücrelerin yenilenmesi, yağların yakılması ve enerji üretimi için vücudun yeterli oksijene ihtiyacı vardır. Oksijen, sinir sistemini direkt etkileyerek hücrelerin yapılanmasını ve çalışmasını, hormonların salgılanmasını ve kısaca bütün vücudun doğru çalışmasını etkiler.

Aşırı nefes alma (normalde 10/12 nefes/dk) ve ağızdan nefes almak akciğerlere ulaşan oksijen miktarını azaltacağından sağlımızı olumsuz yönde etkiler.

Burun içinde kan damarlarını gevşeten, akciğer kaslarında gevşemeye neden olan, bakteri ve virusların zararlı etkilerinden koruyan özel bir madde bulunur. Bu nitrik oksittir. Bu etkilerden yararlanmak için burundan nefes almak çok önemlidir.

Göğüsten alınan nefes, akciğerlerin tam kapasitede çalışmasını engeller. Dokulara giden oksijen miktarı yeterli olmaz. Kasların kasılmasına ve kalp hızının artmasına neden olabilir. Nefesin diyaframdan alınması önerilir. Sağlıklı yaşam için diyafram nefes tekniklerinin öğrenilmesi ve uygulanması önemlidir.

Diyafram nefesinin sağlıklı yaşam için birçok yararı vardır:
Akciğer kapasitesini arttırarak, zihinsel ve fiziksel yorgunluğu ortadan kaldırır. Astım, bronşit gibi hastalıkların ataklarını azaltır.
Dolaşım sistemini etkileyerek, kan dolaşımını ve hücrelerin oksijen kapasitesini artırır. Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
Sindirim sistemini etkileyerek iç organlara masaj yaparak, mide ve bağırsak sorunlarının çözümüne katkı sağlar.

Diyafram nefesi; lenf dolaşımını arttırarak, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur ve vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.
İdrar yolu sistemini etkileyerek fazla sıvının dışarı atılmasını sağlar ve böbreklere masaj yapar.
Cildin daha canlı olmasına katkıda bulundugu gibi, stresin etkilerini azaltmada yardımcı olur.

Halk arasında sıkıntılı bir durum olduğunda “derin bir nefes al” önerisi ile karşılaşırız. Bu örneği ve yukarıdaki önerileri gözönüne aldığımızda, doğru nefes almanın sağlıklı yaşam için ne derece önemli olduğunu anlıyoruz. Uygulanması kolay ve son derece etkili olan doğru nefes alma yöntemlerini öğrenmek için profesyonel yardım alınmasını öneririm.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı