
SAĞLAM KEMİKLER İÇİN NE YAPMALI ?
21 Eylül 2015 Pazartesi
Bir önceki yazımda, araştırmaların sadece kalsiyum alınmasının kemiklerin güçlenmesinde ve kemik kırılma riskinin azaltılmasında tek başına yeterli olmadığından söz etmiştim.
Kemik yapısında kalsiyumdan başka magnezyum, fosfor, sodyum, bikarbonat gibi minareller de bulunur. Sadece kalsiyum alınması kemiklerde mineral dengesini bozabilir. Kemiklerin güçlü olmasi için, kemik içindeki minerallerin protein ve suyun dengeli olması gerekir. Bunun için asağıdakileri önerebiliriz :
Mineral değeri çok yüksek olan Himalaya tuzu sofralardan eksik edilmemeli
Günde en az 8 bardak su içilmeli
Pastörize sütlerin yerine, doğal besinlerle yetiştirilen hayvanların temiz, taze, pastörize edilmemiş sütleri tercih edilmeli
Yüksek kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi; taze, koyu yeşil sebzeler (ıspanak, kara lahana, bamya, şalgam…), kuru bakliyat, susam, badem, somon, sardalye, soğan…
Proteini yüksek organik yumurta ve doğal ortamda yetişen hayvanların etleri, potasyumu yüksek patates (kabuğu ile birlikte), muz, brokoli gibi gıdalar tercih edilmeli.
Vitamin K2 değeri yüksek “kimchi” (mayalanmış sebzeler; lahana, havuç…), sert peynirler, tavuk ciğeri, “natto” (mayalanmış soya fasulyesi), tavuk göğsü, et, yumurta sarısı ve magnezyum değeri yüksek deniz yosunları (spirulina, chorella) tüketilmeli.
Kahve tüketimi azaltılmalı. Araştırmalar günde 2 fincandan fazla kahve tüketilmesinin kemik erimesini etkileyeceğini göstermiştir.
Sigara ve alkol tüketiminin bırakılması veya azaltılması.
Düzenli fiziksel egzersiz yapılmalı.
Ayrıca, vit D kalsiyumun vücut tarafından alınmasını sağlayacağından, kanda vitamin D3 seviyesinin 60ng/dl civarında tutulması önemlidir.
Kemiklerimizin sağlıklı ve güçlü olması sadece bir etkene bağlı olmadığından, bir bütün olarak değerlendirilmeli ve yukarıdaki önerilerde göz önünde bulundurulmalıdır.
Sağlıklı ve mutlu günlere…