REKLAMI GEÇ

SİNÜS TIKANIKLIĞI

4 Nisan 2022 Pazartesi

Sinüs tıkanıklığı sorunu günümüzde oldukça yaygın bir sorundur. Birçok kişi kronik sinüs enfeksiyonları, mevsimsel ve çevresel alerjiler, gıda hassasiyetleri ve diğer sebeplerden dolayı kronik sinüs tıkanıklığı ile mücadele etmektedir. Bu mücadele hayat kalitesini de düşürmektedir.

Sinüsler alın, göz arkasında, kafatasının iç kısmında, burun köprüsü ve burun çevresinde bulunan hava boşluklarıdır. Bu hava boşlukları kronik sinüs enfeksiyonları, çevresel alerjiler, burun polipleri, gıda hassasiyetleri ve histamin intoleransı gibi bir dizi nedenden dolayı kronik olarak veya soğuk algınlığı ile geçici olarak sinüsler tıkanır. Böylece burun tıkanıklığı, burundan nefes alamama, geniz akıntısı, bu akıntıya bağlı öksürük, ağız kokusu, boğaz ağrısı, yorgunluk ile hissedilir.

Doğal yollarla sinüs tıkanıklığı giderilebilir mi?

Eğer uzun süre sinüzit problemi yaşıyor ve sürekli antibiyotik kullanıyorsanız. Gıda intolerans testi ile hangi gıdalara hassas olduğunuzu bulabilir ve sorununuz geçinceye kadar bu gıdalardan uzak durabilirsiniz.

Vücutta iltihaplanmaya neden olan rafine şeker, rafine yağ, yüksek karbonhidratlı yemekler, gazlı ve şekerli içecekler, yapay malzemeler, derin yağda kızartılmış yiyecekler, abur cubur ve işlenmiş yiyeceklerden uzak durun.

Kronik sinüs tıkanıklığının nedeni histamin duyarlılığı olabilir. Sorunlarınızın arkasındaki suçlunun histamin duyarlılığı olup olmadığını görmenin en iyi yolu, düşük histamin diyeti denemektir. Patlıcan, ıspanak, domates, narenciye, işlenmiş ve tütsülenmiş etler, kuru meyveler, sirke ve sirke bazlı gıdalar, fermente gıdalar, ekşi gıdalar, kuruyemiş ve kabuklu deniz ürünleri dahil olmak üzere yüksek histamin içeren gıdaları iki hafta tüketmeyin. Belirtileriniz düzelirse, herhangi birini tolere edip edemeyeceğinizi görmek için bu yiyecekleri tek tek yeniden deneyebilirsiniz, aksi takdirde düşük histamin diyeti izlemeye devam edin.

2018 yılında yapılan bir çalışmaya göre, bağırsak florası kronik sinüs tıkanıklığının gelişmesinde kritik bir rol oynayabilir. Kötü bakterileri azaltmak ve bağırsak sağlığınızı iyileştirmek, bağışıklık sisteminiz için kritik öneme sahiptir ve semptomlarınızı azaltabilir. Bunun için doğru probiotik kullanımı da önemlidir.

Burun tıkanıklığınız varsa, çevresel alerjen riskinizi azaltmak sağlığınızı iyileştirmek için çok önemlidir. Evinizin küf içermediğinden emin olun. Evinizde küf varsa mutlaka profesyonel küf tedavisi yaptırın veya küfsüz bir eve taşının. Evinizi düzenli olarak süpürün. Evdeki oksijen miktarını artırmak için evinize bol miktarda doğal bitki koyun.

Düzenli olarak sinüslerinizi tuzlu su ile yıkayabilirsiniz. “Neti Pot” denilen bu tekniği doğru olarak kolayca öğrenebilirsiniz.

Savunma sisteminizin güçlenmesine katkıda bulunan vit D, zinc, vitamin C seviyelerinin normal olduğundan emin olun.

Kronik sinüs tıkanıklığından kaynaklanan kronik sinüzit ve burun akıntısı çok yaygındır. Bu sorunun hayatınızı etkilemesini istemiyorsanız altta yatan nedenin ortaya çıkması sizi bu rahatsız edici semptomlardan kurtaracaktır. Bunun için bir profesyonel yardım alarak yukarda belirttiğim stratejilerin doğru uygulanması size daha sağlıklı ve ağrısız nefes aldıracaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı