REKLAMI GEÇ

ŞİŞMANLIK COVID-19 RİSKİNİ ARTTIRIR MI?

17 Ağustos 2020 Pazartesi

COVID-19 salgınına karşı sağlıklı bir yaşam tarzı çok önemli bir rol oynar.

Yapılan araştırmalar COVID-19 aşısı bulunsa bile %100 koruma sağlamayacağı için, sosyal mesafenin ve yüz maskesinin aşıdan sonra da muhtemelen gerekli olacağı konusunda uyarıyor. Yüksek riskli sağlık koşullarına sahip kişilerin maske takmaya devam etmesi gerekeceğini belirtiliyor.

COVID-19’a karşı geliştirilen yeni mRNA aşılarının da otoimmün hastalıklarda artışa neden olabileceğine de dikkat çekilmektedir.

Gerçek, bu virüsün asla yok olmayacağıdır. Muhtemelen hayatımızın geri kalanında bu virüsle yaşamaya devam edeceğiz.

Özellikle son yıllarda, insanlar hareketsiz yaşam tarzını ve besin değeri yetersiz aşırı gıda tüketimini benimsediler. Bu durum, vücutta iltihaplanmalara, obeziteye, savunma sisteminin zayıflamasına, metabolik ve kronik hastalıkların görülme riskini de artırmıştır.

Şişmanlık COVID-19 olma ve ölüm riskini arttıran nedenlerin başında gelmektedir. Son araştırmalar hafif obezitenin bile COVID-19 şiddetini etkileyebildiğini göstermiştir. Hafif obezitesi olan hastalar, obez olmayan hastalara kıyasla 2,5 kat daha fazla solunum yetmezliği riski ve beş kat daha fazla yoğun bakıma yatırılma riskine sahiptir. Yalnızca ciddi derecede obez olanlar değil, herhangi bir derecede obeziteye sahip kişiler risk altındadır. Hastaneye yatırılan obeziteye sahip COVID-19 hastaları için ekstra dikkat gösterilmelidir. Çünkü bu hastalar hızlı bir şekilde kötüleşerek solunum yetmezliği ve yoğun bakıma gitmesi gerekebilir.

COVID-19’dan ölüm riskini artıran obezite ve kronik hastalıkların yükselişindeki temel suçlular; işlenmiş ve paketlenmiş gıdalar, abur cubur atıştırmalıklar, şekerli ve gazlı içeceklerdir. Bu nedenle, diyetinizden ilk çıkarılacak olanlar da bunlar olmalıdır.

Fazla kilo ile birlikte ölüm riski de artar. Sağlıklı bir kiloya odaklanmanın COVID-19 dahil, viral hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabileceğini unutmayın. COVID-19’den korunmanın yolu sağlıklı yaşam tarzı, egzersiz, derin uyku, doğru ve yeterli beslenme ile formda kalabilmektir ve güçlü vücut direncine sahip olmak.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı