REKLAMI GEÇ

SOĞAN ÇAYI

26 Nisan 2021 Pazartesi

Soğan Türk mutfağının olmazsa olmazı ve vazgeçilmez sebzesidir. Yemeklerin, salataların ve sosların lezzetini zenginleştirir. Yemeklere kattığı özel lezzetin yanı sıra sağlık üzerine de olumlu etkileri vardır.

Soğan A, K, C, folat ve B6 vitaminleri, bol miktarda kalsiyum, magnezyum, potasyum, sülfür, antioksidant, flavonoid ve prebiotik içerir.

Soğan, güçlü antioksidant ve iltihaplanmayı önleyici özelliklere sahiptir. Yapılan bir çalışmada, günde 100gr çiğ kuru soğan tüketenlerde kan şekerinin belirgin şekilde düştüğü görülmüş ve diabetli hastalarda kullanılabileceği önerilmiştir.

50 yaş üzerindeki kadınlar üzerinde yapılan gözlemsel çalışmada ise, günlük düzenli tüketilen kuru soğanın kemiklerin yoğunluğunu arttırdığı ve menapoz sonrası kemik erime riskini düşürebileceği açıklaması yapılmıştır. Bu gözlem çalışmaları soğan tüketiminin kolon, mide, prostat, göğüs kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirmişlerdir.

Soğanın içerdiği A, K ve C vitaminleri vücudun korunmasına yardımcı olur. Cildi ultraviyole ışınlarından koruyarak cildin erken yaşlanma riskini azaltır. Icerdigi C vitamini cilt ve saç için yapısal bir destek olan kolajen üretmesine yardımcı olur. Ayrıca, C vitamini ile birlikte quercetin, bağışıklık sisteminin üzerinde güçlü bir etkiye sahip olmasi nedeniyle, COVID-19’u önlemeye de yardımcı olur. Bir bardak doğranmış soğan, alınması önerilen günlük C vitamini miktarının % 13.11′ ini sağlar.

Soğanda bulunan prebiyotikler sindirim sistemi sağlığı ve savunma sisteminin güçlendirilmesi için önemlidir. Içerisinde bulunan prebiyotik kilo kaybına da yardımcı olur.

Soğan kabuğunda bulunan güçlü flavonoid olan quercetin, kötü kolesterol olarak bilinen LDL nin düşürülmesinde, kan basıncının düzenlenmesinde, vücuttaki iltihaplanma ve depresyon riskinin azalmasına katkı sağlar.

Soğanın içerdiği mineral, vitaminler, antioksidant ve flavinoidler yüksek ısıya ve uzun pişirilmelerde değerlerini yitirirler. Soğanın yukarıda belirtilen etkilerinden yararlanmak için, bir tane orta boy soğanın kabuğu ile doğranıp, üzerine iki su bardağı kaynamış sıcak su ilave edilerek hazırlanan çayın bir süre bekletildikten sonra içilmesini öneririm. Sabah ve akşam ac karna bir su bardağı içilebilir.

Soğan mineral, vitamin, antioksidant ve flavinoidlerden zengin bir kök sebzedir. Günde bir tane orta boy soğanın kabuğuyla yapılan çay ile bu değerli yapıları alma şansımız vardır. Bu değerli besinler kalp ve damar sağlığı, kan şekerinin düzenlenmesi, kilo kaybı, cilt güzelliği, kemik ve sindirim sağlığı, kanser riskinin ve ağrıların azaltılmasını sağladığı gibi, savunma sisteminin de güçlenmesini arttırır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı