REKLAMI GEÇ

SÜPER GIDA- ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI

12 Nisan 2021 Pazartesi

Zeytinyağı, binlerce yıl önce çeşitli Akdeniz uygarlıklarının (Fenikeliler, Yunanlılar ve Romalılar) zeytin ağaçları yetiştirmeye ve zeytinden meyve suyu özünü çıkarmaya başladığı dönemde keşfedilmiştir ve kullanılmaya başlanmıştır. Zeytin ağacı, meyvesi ve zeytinyağının bugün sahip olduğu önem Antik Yunan dönemine dayanmaktadır.

Zeytinyağı, diğer bitkisel yağların aksine çekirdeğinden değil meyveden elde edilir. İçerisindeki polifenol ve oleokantal gibi yüksek antioksidan, oleik asit, E, K vitaminleri zeytinyağının sağlık üzerindeki etkilerini arttırmaktadır. Bu vitaminlerin, özel antioksidanların miktarı zeytinin toplanma zamanına bağlıdır.

Yapılan araştırmalarda da gösterildiği gibi, erken hasat edilen organik zeytinlerden yapılan soğuk sıkım zeytinyağının;

Alzheimer hastalığından korunmada,
Hafıza kaybını önlemede etkili olduğu,
Kanser oluşma riskini düşürdüğü,
Vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak, ağrıları azaltabileceği gösterilmiştir.

Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin oksitlenmesini engellediğinden kalp damar sağlığı için önemlidir. Kalp krizi ve inme riskini azaltabilir. Damar cidarını güçlendirdiği için kan basıncının düzenlenmesinde, kan damarlarında istenmeyen pıhtılaşmanın engellenmesinde ve kanın damardan serbestçe akmasına yardımcı olur. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu için şeker hastalığının oluşma riskini azaltır. Karaciğer sağlığı için önemlidir. Kilo vermeye yardımcı olur. Cilt güzelliğine katkı sağlayarak yaşlanma karşıtı etki gösterir.

Zeytinyağının yukarıda söz edilen sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanabilmek için zeytinyağının kalitesi, ne zaman hasat edildiği ve saklama koşulları oldukça önemlidir. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı “süper gıda” olarak kabul edilir ve sağlık üzerine en etkili zeytinyağıdır. Zeytinyağı ısı ve ışığa duyarlıdır. Işık almayan koyu renkli cam şişelerde, karanlık ve sıcak olmayan ortamda bulundurulmalıdır.

Ne zaman ve ne kadar kullanılmalı? Bir yemek kaşığı erken hasat zeytinyağına, bir yemek kaşığı limon ekleyerek, sabah aç karna ve uyumadan önce içmenizi tavsiye ederim.

Erken hasat edilmiş soğuk sıkım zeytinyağı “süper gıda” dır. Yukarıda bahsettiğim gibi düzenli kullanılması kalp-damar, beyin ve sindirim sistemi sağlığına, kanserin oluşma riskine ve vücuttaki iltihapların azaltılmasına (romatoid artirit) olumlu etkisi vardır. Ayrıca, fazla kiloların verilmesine yardımcı olacağı gibi, cilt güzelliğine de katkı sağlayacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere …

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı