REKLAMI GEÇ

SUSAM TÜKETİLMELİ

6 Ocak 2020 Pazartesi

Susam 5000 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski ekili bitkilerinden ve en güçlü tıbbı gıdalardan biridir.

İlk olarak 3600 yıl önce Mısır’da ilaç olarak kullanılmıştır. Kadınlar güzellik ve gençliklerini korumak, askerler daha güçlü olmak için susamı balla karıştırarak tükettikleri tarihte belirtilmektedir.

Susam lif, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, manganez, selenyum, fosfor, çinko, vitamin B, vitamin E’den oldukça zengindir. Bu özelliğinden dolayı kemik erimesi, inme (stroke) ve damar sertliği riskinin azalması, kolesterol, kan basıncını, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve kanser riskini azaltır.

Yapılan araştırmalarda susam yağının düzenli tüketilmesi yüksek tansiyona sahip şeker hastalarında kan basıncını düşürdüğü ve kan şekerini düzenleyerek, kullanılan ilaçların etkinliğini arttırdığı gösterilmiştir.

Susam yağı ile gargara yapmak yani, “yağ çekme” binlerce yıldır ağız sağlığı için Hint tıbbında kullanılmaktadır. Susam tohumu yağının uzun süre ağızda çalkalanması, dişlerin çürümesini, ağız kokusunu, diş eti kanamasını azalttığı, boğaz kuruluğunu, dişleri, diş etlerini ve çeneyi güçlendirdiği belirtilir.

Bebek Sağlığı ile ilgili çalışmada, susam yağı ile bebeklere masaj yapmanın, kullanılan diğer mineral yağlarına kıyasla bebeklerin hem büyümesine katkıda bulunduğu, hem de masaj sonrası bebeğin iyi uyumasına yardımcı olduğu görülmüştür.

Susam yağı kanser önleyici özelliklere sahiptir. Lösemi, kolon, prostat, meme, akciğer, pankreas kanseri gibi çeşitli kanser hücrelerinin gelişme riskini azalttığı yine çalışmalarda gösterilmiştir.

Susamın özelliklerinden nasıl yararlanabiliriz?

Susamı tahin olarak sık sık kullanabilirsiniz.

Susamın içerisinde bulunan özel bir proteinden dolayı (lectin), gıdalardaki besinlerin emilimini engeller ve bağırsak sağlığını bozabilir. Bundan dolayı susam kullanılmadan önce akşamdan suda bekletilmelidir.

Susam yağı omega 6 yağından zengindir. Fazla omega 6 yağı vücutta iltihaplanmaya neden olabileceği göz önünde alınarak fazla miktarlarda kullanılmamalıdır. Günde 1 veya 2 yemek kaşığı soğuk sıkım susam yağını salatalarınızda tüketebilirsiniz.

Kafa derisine ve saçlara sürülen susam yağı saçları güçlendirir, kepeği önler, saçlara parlaklık verir ve kafa derisini korur.

Cilde sürüldüğünde cildi besler, esnekliğini arttırır ve %30 güneşin zararlı etkilerinden cildi koruyarak « güneş koruyucu » görevini yapar.

Susam yağı, tahin veya susamın kendisi doğru, düzenli ve az miktarda kullanıldığında gelecekte oluşabilecek yukarıda bahsettiğim hastalıkların oluşma riskini azaltabilir ve hayat kurtarıcı olabilir.
Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı