REKLAMI GEÇ

TARÇINSIZ KALMAYIN

3 Şubat 2020 Pazartesi

Kokusu ve tatlı tadıyla mutfaklarımızda eksik olmayan tarçının, tıbbi yararları binlerce yıldır bilinmektedir. Karabiberden sonra tarçın en çok kullanılan baharatlardan biridir.

Tarçın zengin kalsiyum, manganez ve liften içerir. Bakteri, virüs, parazitleri ve kanseri önleyici etkisi vardır. Antioksidan özelliği yüksektir. Bu özelliklerinden dolayı bağırsak kanseri, şeker hastalığı, Parkinson, nörolojik problemler, unutkanlık, ADHD, kalp-damar hastalıkları, ciltteki lekelerin önlenmesine katkıda bulunur. Kolesterolün düzenlenmesi, sindirimin güçlendirilmesi, bağırsaklardaki gazın ve ağız kokusunun giderilmesi, beyin sağlığının korunması, dişteki plak oluşumunun engellenmesi ve kilo vermeye yardımcı olur. Yaşlanmayı geciktiren özelliği bulunur. Saç dökülmesini engeller ve saçların parlaklığını sağlar. Boğaz ağrısı ve öksürüğün azalmasına yardımcı olur.

Araştırmalarda tarçının koklanmasının dikkati arttırdığı ve hafıza üzerinde pozitif etkisi olduğu gösterilmiştir.

Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğundan insülin direncini azaltır. Şeker hastalarında şeker ilacı ile birlikte tarçının kullanılması, ani kan şekeri düşüşüne neden olabileceğinden kullanmadan önce uzman görüşü alınarak doz ayarlaması yapılmalıdır.

Yukarıdaki özelliklerinden yararlanmak için ne kadar kullanılmalıdır?

Günde yarım çay kaşığı tüketilmesi önerilir.

Tarçın alırken Srilanka’da üretilen tarçın olmasına dikkat edebilirsiniz. Hem en iyi kalitedir, hem de etkinliği yüksektir.

Yemeklerden sonra içilen tarçın çayı sindirimi kolaylaştırarak kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

Ayakların tarçın çayı içinde bir süre bekletilmesi ayak kokusunun giderilmesi ve ayak mantar oluşumunun engellenmesine yardımcı olur.

Ilık zeytinyağı ve tarçın tozundan hazırlanmış karışımı saç diplerine masaj yapabilirsiniz. 100 ml ılık zeytinyağı içine bir tatlı kaşığı tarçın yeterli olacaktır. Masajdan15 dakika sonra saç yıkanmalıdır. Bu uygulama, saçların uzamasını hızlandırır ve saç dökülmesini azaltabilir.

Binlerce yıldır kozmetikte, tıpta ve mutfaklarda kullanılan tarçının sağlık üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Bu etkiden yararlanmak için önerilen miktarlarda ve düzenli olarak kullanılması gereklidir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı