REKLAMI GEÇ

UYKU KALBİ KORUR MU?

12 Ekim 2020 Pazartesi

Uyku, her gece belli saatler arasında sinir sisteminin pasif, gözlerin kapalı olduğu, kasların gevşediği, iç organların, hücrelerin yenilendiği ve bilincin bir süre askıya alındığı beden ve zihin durumudur.

“Azı karar, çoğu zarar” değişimiz, konumuza ışık tutuyor aslında. Az uyumanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri bilinmektedir. Bu olumsuz etki zihinsel sağlığın zayıflamasına, diyabet, obezite, yüksek tansiyon, kanser ve hatta ölüme neden olabilir.

Yakın zamanlarda Amerikan Kardiyoloji Koleji’nde yapılan bir araştırma, fazla uyumanın kalp sağlığı üzerinde az uyumak kadar olumsuz etkisi olduğunu göstermiştir.

İnsanların aldığı uyku süresi ile ateroskleroz (damar sertliği)- arterlerdeki yağ ve plakların toplanması arasında bir model olduğu ortaya konmuştur.

Araştırmacılar, her gece altı ile sekiz saat uykunun ideal olduğunu belirtmişlerdir. Bu süreden daha az veya daha fazla uyuyan kişilerin arter duvarlarında plak birikimi olduğu tespit edilmiştir. Bu plakların artışı kalp damar hastalıkları ve inme (felç) riskini arttırır.

İhtiyaç duyulan uyku süresi, yaşa ve diğer faktörlere göre değişir. Araştırmalarda, altı saat veya daha az uykunun % 12 ölüm riskini arttırdığı, dokuz saat veya daha fazla uyuyanlarda ise bu oranın % 30’luk bir artış olduğu belirtilmektedir.

Sağlıklı bir kalp için yeterli ve derin uyku şarttır. Yeterince uyumayan veya fazla uyuyan kişiler yaş, kilo, sigara ve egzersiz alışkanlıklarından bağımsız olarak kardiyovasküler hastalık ve koroner kalp hastalığı açısından daha yüksek risk altındadır. Kaliteli ve yeterli uyku, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltabilecektir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı