
VİTAMİN C TAKVİYESİ ALINMALI MI?
13 Aralık 2021 Pazartesi
C vitamini (askorbik asit), cilt, kan damarları, kıkırdak, kas ve kemik dokusundaki kolajenin yapılanmasında önemli bir vitamindir. C vitamini vücudun iyileşme süreci için hayati önem taşır. Hücreleri zararlı etkilere karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidandır. Vücut demirinin emilmesine ve depolamasına yardımcı olur.
Vücudumuz C vitamini üretemediğinden, onu besinlerle almak gerekir. C vitamini turunçgiller, çilek, patates, domates, biber, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, ıspanak gibi sebze ve meyvelerde bulunur. C vitamini ayrıca kapsüller, tozlar ve çiğnenebilir tabletler şeklinde oral bir takviye olarak da mevcuttur.
Sağlıklı beslenen çoğu insan yeterli miktarda C vitamini alır.
Sigara içmek veya pasif içiciliğe maruz kalmak. Belirli gastrointestinal rahatsızlıklara veya belirli kanser türlerine sahip olmak. Düzenli olarak meyve ve sebze içermeyen sınırlı bir diyete sahip olanlarda C vitamini eksikliği daha olasıdır.
Şiddetli C vitamini eksikliği, kansızlığa, diş eti kanamasına, morarmaya ve zayıf yara iyileşmesine neden olan iskorbüt adı verilen bir hastalığa yol açabilir.
Besinler yoluyla doğal olarak alınan vitamin C, dışarıdan alınan vitamin C takviyelerinden daha etkili olduğunu unutmayalım. Önerilen günlük C vitamini miktarı sağlıklı yetişkin erkekler için 90 miligram ve yetişkin kadınlar için 75 miligramdır.
Yapılan araştırmalarda; meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yemek meme, kolon ve akciğer kanseri gibi birçok kanser türü riskinizi azaltabilir. Oral (ağızdan) C vitamini takviyeleri almak besinlerle alınan kadar aynı yararı sağlamıyor gibi görünüyor.
Oral C vitamini takviyesi almak soğuk algınlığını engellemez. Kanıtlar ayrıca, soğuk algınlığının süresini veya şiddetini azaltmak için düzenli olarak C vitamini takviyesi almanın faydalarının çok az olduğunu göstermektedir.
Göz hastalıkları. Diğer vitaminler ve minerallerle birlikte oral C vitamini takviyesi almak, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (AMD) kötüleşmesini önlüyor gibi görünüyor. Bazı araştırmalar, diyetlerinde daha yüksek C vitamini seviyelerine sahip kişilerin katarakt geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.
Uygun dozlarda alındığında, oral C vitamini takviyeleri genellikle güvenli kabul edilir. Çok fazla C vitamini almak; bulantı, kusma ve ishal, göğüste ağrılı yanma hissi, mide krampları veya şişkinlik, uykusuzluk, baş ağrısı, cilt kızarması, bazı insanlarda böbrek taşlarına neden olabilir. Günde 2.000 miligramdan fazla oral C vitamini takviyesinin uzun süreli kullanımı, önemli yan etki riskini artırır.
Herhangi bir tıbbi test yaptırmadan önce doktorunuza C vitamini takviyesi aldığınızı söyleyin. Yüksek C vitamini seviyeleri, gizli kan için dışkı testleri veya glikoz tarama testleri gibi bazı testlerin sonuçlarını etkileyebilir.
Çoğu insan dengeli bir diyetten yeterli miktarda C vitamini alır. C vitamini eksikliği olanlar C vitamini takviyelerinin kullanımından yararlanabilir. C vitamini takviyesi almadan önce. Uzman görüşü almanızı tavsiye ederim.
Sağlıklı ve güzel günlere…