REKLAMI GEÇ

YAĞLI KARACİĞERİN COVID-19 RİSKİ

6 Temmuz 2020 Pazartesi

Karaciğer vücudumuzdaki en büyük katı organımız ve en büyük bezlerden biridir. Vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için 500’den fazla temel görevi yerine getirir. Aynı zamanda vücutta yenilenebilen tek organ karaciğerdir.

Farelerde karaciğerin üçte ikisi çıkarılırsa, doku yedi gün içinde normal boyutuna dönebilmektedir. İnsanlarda sağlıklı karaciğer dokusunun yüzde 25’i kaldığı sürece, yaklaşık 15 gün içinde herhangi bir işlev kaybı olmadan yeniden büyür.

Karaciğer hayati bir organdır. Yediğimiz her şey karaciğerden geçer. Karaciğer sadece kilo vermek için değil, hayatta kalmak için gereklidir. Çünkü vücudun temel gereksinimlerini korur, hasara neden olabilecek toksinlerin atılmasını sağlar, yediğimiz gıdalardaki özleri çıkartır ve bunları işler.

Yağlı karaciğer gizli bir hastalıktır. Fark edilmeyebilir, göz ardı edilebilir.

Yağlı karaciğer, vücut çok fazla yağ ürettiğinde veya yağı yeterince verimli bir şekilde metabolize etmediğinde oluşur. Fazla yağ karaciğer hücrelerinde depolanır ve karaciğer hastalığına neden olur. Örneğin, fazla alkol içmek karaciğerin yağlanmasına neden olur. Bu durum, alkole bağlı karaciğer hastalığının ilk aşamasıdır.

Çok fazla alkol almayan insanlarda, karaciğer yağlanması şişmanlık, yüksek kan şekeri, insülin direncinin artması, yüksek kolesterol, gebelik, hızlı kilo kaybı, hepatit C gibi bazı enfeksiyon türleri, ilaçların yan etkileri ve belirli toksinlere maruz kalma gibi nedenlerle ortaya çıkar.

İngiltere de yapılan ortak çalışmaya göre, karaciğerinde yüzde 10’dan fazla yağa sahip olan insanların, karaciğeri daha sağlıklı yağ seviyelerine sahip olanlardan iki kat daha fazla koronavirüs tanısı ile hastaneye yatış verildiği tespit edilmiştir.

Araştırmacılar, aşırı kilolu veya obez olan bireylerin sağlıklı bir aralıkta karaciğer yağları olduğu sürece, koronavirüs nedeniyle komplikasyon gelişme riski olmadığını göstermişlerdir.

Karaciğerinizi çıkarıp lavaboda yıkayamazsınız. Karaciğer yağlanmasını engellemek sizin elinizdedir. Diyet ve yaşam tarzı değişikliği ile sessiz olan karaciğer yağlanma risk faktörlerini azaltmak, önlemek ve koronavirüs enfeksiyonun komplikasyon riskini azaltmak mümkündür.

Basit, işlenmiş şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmak, toksik yağları (geleneksel olarak üretilen) ve alkolü diyetden çıkarmak yardımcı olabilir.

Beslenmenize ekleyeceğiniz lahana, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, kişniş, roka, maydanoz gibi yeşil sebzeleri taze tüketmeniz karaciğer hastalığını önlemenize yardımcı olabilir.

Karaciğerinizin sağlıklı olup olmadığını profosyonel yardım alarak kontrol ettirmeniz koronovirus sizin kapınızı çalmadan önemli bir adım olacaktır. Unutmayınız ki, sağlıklı ve güçlü bir immün sistemine sahip olmak bütün iç organların doğru çalışması ile mümkündür. Bunu sağlamak içinde doğru beslenme, yeterli hareket, derin uyku, doğru nefes, yeterli su içme ve yaşam tarzı değişikliği ile mümkündür. Sağlığınızı elinizde tutmak ve güçlü adımlarla vücudunuzun direncini arttırmak tamamen sizin elinizdedir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı