REKLAMI GEÇ

YÜKSEK ISI CORONA VİRUSU ÖLDÜREBİLİR

23 Kasım 2020 Pazartesi

Normal vücut ısısı kişiden kişiye, yaşa, aktiviteye ve günün saatine göre değişir. Bazı çalışmalar, “normal” vücut sıcaklığının 36.1 °C ila 37.2 °C arasında geniş bir aralıkta olabileceğini göstermiştir. Ateş, normalden yüksek bir vücut ısısıdır. Ateş bir hastalık değildir. Genellikle vücudun bir hastalık veya enfeksiyonla savaşmaya çalıştığının yani virüs veya bakterileri öldürmeye çalıştığının bir işaretidir. Enfeksiyonlar vücudun ateşlenmesine neden olur. Vücuda giren bakteri ve virüslerin çoğu, normal vücut sıcaklığında iyi çalışarak vücuda zarar verir. Vücut ateşinin yükselmesi bağışıklık sistemini harekete geçirerek bu bakteri ve virusun ölmesini sağlar.

Çin’de yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, COVID-19’un yüksek sıcaklıklara karşı oldukça hassas olduğunu ve daha soğuk iklimlerde daha hızlı yayıldığını göstermiştir. En hızlı yayılması 8.72°C sıcaklıkta meydana geldiği görülmüştür. Ateş, vücudun viral enfeksiyonla savaştığı temel bir mekanizmadır. Havaların soğumaya başladığı şu günlerde vücut ısısını arttırmak önemlidir. Bunun için vücut sıcaklığını yükselterek ateşi simüle edebilen sauna, buhar banyosu, hamam ve terlemeye neden olabilecek fiziksel aktivitenin düzenli olarak yapılması gereklidir.

Saunanın antiviral etkilerini araştıran bir dizi çalışma vardır. Örneğin, 50 gönüllünün katıldığı bir klinik çalışmasında; düzenli saunaya girenlerin, saunayı kullanmayanlara oranla yüksek soğuk algınlığı oranına sahip olduğunu göstermiştir. Haftada en az iki veya üç kez sauna kullananlarda grip ve zatürre riski daha düşüktür. Sauna kullanımı bakteri, mantar, parazit ve virüsleri öldürür. Beyaz kan hücresi, lenfosit, nötrofil ve bazofil sayısını artırarak bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir. Vücudun sıcaklığını yükselterek, grip virüslerinin çoğalmasını engellemeye yardımcı olan ısı şoku proteinlerini de serbest bırakır. Koronavirüs ve influenza virüs akciğerlere inmeden önce sinüslerde yaklaşık üç gün kuluçkaya yatarlar ve saunada kolayca ulaşılabilen 56°C civarındaki sıcaklık virusu yok edebilir. Saunanın bu anti-virütik etkisi, 2003 yılında SARS 3 salgını sırasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından kullanılmıştır.

Vücut ısısının bir kaç derece arttırılması ısı şoku proteinleri arttırır. Bu proteinlerin açığa çıkmasını sağlayan saunaların bulaşıcı hastalık riskini azaltmada bir korunma yöntemi olduğu gösterilmiştir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı