REKLAMI GEÇ

ZERDEÇAL ÇAYI

7 Haziran 2021 Pazartesi

“Altın baharat” olarak bilinen zerdeçalın içerisindeki biyoaktif bileşen olan “kürkümin”nin sağlık üzerindeki etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır ve süper gıda olarak kabul edilmektedir.

Bu baharat, 4.000 yıl öncesine kadar uzanan eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Öncelikle iltihaplanmanın neden olduğu farklı koşullarla mücadele etmek için kullanılmıştır. Artrit, metabolik sendrom, Alzhemır, savunma sistemini arttırmak ve hiperlipidemiyi hafifletmeye yardımcı olabilecek antioksidan ve antiinflamatuar özellikler içerir. Günümüzde zerdeçal taze ve farklı ürünler halinde bulunmaktadır. En çok tercih edileni ise zerdeçal çayıdır.

Zerdeçal çayı, yukarıda söz edilen rahatsızlıkları hafifletmek ve pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olmak için kullanılabilir. Yiyeceklerin lezzetini ve besin içeriğini artırmak için farklı şekillerde kullanılmaktadır. Ancak, bundan yararlanmanın en kolay yollarından biri zerdeçal çayı demlemektir. Zerdeçal piyasada taze kök, çay poşetleri ve toz halinde satılmaktadır. Bunların tümü çay demlemek için kullanılabilir. Taze zerdeçal kökü tercih edilirse daha çok besin alınmasını sağlar.

Zerdeçal tozunu topaklanma veya bayatlama riski olmadan doğru şekilde saklamak için hava geçirmez, kapalı bir kapta sakladığınızdan emin olunuz. Daha uzun süre etkisini kaybetmeden kalması için kabı serin ve karanlık bir yerde, doğrudan güneş ışığından veya ısıdan uzak tutarak saklayın.

Bir çay kaşığı zerdeçalı, 2 su bardağı kaynamış suyun içine koyun ve çok küçük ateşte 5 dakika kadar kaynatın. Beş dakika soğumaya bıraktıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Çok fazla tüketilen zerdeçal çayı sindirim sistemini tahriş edebilir. Kanama riskini artırabilecek kan sulandırıcı özelliklere sahiptir. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız veya kan sulandırıcı özelliklere sahip başka otlar içiyorsanız, diyetinize zerdeçal çayı eklemenin güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuza danışın. Hamile kadınlar, erken doğum veya düşük yapma risklerini artırabileceğinden zerdeçal çayı içmekten kaçınmalıdır. Zerdeçal tüketimi rahmi uyarabilir veya adet dönemini hızlandırabilir.

Daha sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız, günlük rutininize zerdeçal çayı eklemek sağlıklı olmanıza katkı sağlayacaktır. Potansiyel yan etkilerinden kaçınmak için tüm faktörleri göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Günde bir su bardağı zerdeçal çayı ve bir çay kaşığı zerdeçaldan fazla tüketmeyin. Her zaman olduğu gibi “azı karar, çoğu zarar” düşüncesini aklınızdan çıkartmayın.

Sağlıklı ve güzel günlere…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı