REKLAMI GEÇ

CHP KONGRESİ’NDE NELER OLDU? (I)

1 Mart 2010 Pazartesi

Cumhuriyet Halk Partisi il kongresi hafta sonunda gerçekleştirildi. Kongrede üzerine konuşulacak pek çok şey yaşandı. Hepsini tespit etmek neredeyse olanaksızdı. Ama belirleyebildiklerimi aktarıyorum…

MAVİNİN LANETİ SÜRDÜ

Cumhuriyet Halk Partisi’nde yapılan son kongrelerde adaylar listelerini ya beyaz ya da mavi renkte hazırladılar. Bu durum son kongrede de böyle oldu. CHP’de çok daha uzun süre önce yapılan Merkez İlçe kongresinde Osman Bartal beyaz, rakibi Müjdat İlhan ise mavi listeyi seçmişti. Seçimi Bartal’ın beyaz listesi kazanmıştı. Daha sonraki Bartal, Arif Balkanay yarışında da seçimi beyaz liste yani Bartal kazanmıştı. Ali kavak daha önce mavi liste ile il başkanlığı yarışını kazanmıştı ama görevini tamamlayamadan yönetimi düşmüştü. Hafta sonundaki seçimde yine iki renk yarıştı mavi ve beyaz.
Zafer Gönenç beyaz liste ile yarışa katılmış Ali Kavak ise kendince uğurlu olan mavi liste ile delegelerin karşısına çıkmıştı. 275 oy Gönenç’e 157 oy Kavak’a çıktı. Yani mavi bir kez daha seçim kaybetti. CHP’de bundan sonra kimsenin mavi liste ile seçime katılacağını sanmıyorum.

EMEK KONSEPTLİ KONGRE

CHP’de ilk kez bir kongre bir konsept ve paroladan yola çıkarak hazırlandı. İl kongresinin konsepti ‘emek’ti. Bu nedenle emeğin değerini kürsüye çıkan her konuşmacı verdi ve TEKEL işçilerinin haklı eylemine Denizli’den çığ gibi büyüyen bir destek selini ateşledi.

TOPUZ ÖYLE BİR ŞÖY SÖYLEDİ Kİ…

Kongrede Divan Başkanlığı görevine Fevzi Topuz getirildi. Muğla milletvekili her ne kadar pek çok kongreye katıldığını söylese de heyecanlı olduğu gözleniyordu. Heyecanlı ve dikkatsiz demek daha doğru olur. Divanda kendisine eşlik edecek olan Ümit Dizdaroğlu’nu ve Fadime Sarıçoban’ın isimlerini anarken soyadlarını yanlış söyledi. Kürsüye konuşmaya çıkan pek çok kişinin adını yanlış söyledi. Başkan Adayı Ali Kavak’ın da adını bir ara yanlış söyledi. Gelir-gider bilançosunu açıklamak üzere kürsüye Ali Osman Horzum’u çağırdığında ise tam bir ‘skandal’ yaşandı. Horzum’un soy adını ‘Hortum’ diye okuması benim içimde bir ‘cız’a neden olurken, sevgili dostum Ali Osman Horzum’un da sinirine dokundu. Hatta şöyle ‘tüh’ dercesine bir el hareketi de yapmadı değil. Ama daha sonra divan başkanı bu ismi doğru okuyacaktı.

KLASİK GEYİK ÖN SEÇİM

Kongrenin hemen başlangıcında Ali Kavak bir öneri ile divana yaklaştı. Milletvekili sıralamasının ön seçimle belirlenmesi konusunda genel kurul kararı alınmasını ve bu maddenin gündeme dahil edilmesini istedi. Doğrusu ilerleyen dakikalarda Ali Kavak ve divan arasında gerginliğe neden olacak beklide ilk talep buydu. Divan bu talebi kongre sonuç bildirgesine dahil edebileceğini fakat gündeme alamayacağını söyledi. Neyse ki bu tartışma uzun sürmedi.

DİVAN BAŞKANI KÜRSÜYE GELDİ…

Kongrenin ilk konuşmacısı Divan Başkanı Fevzi Topuz oldu. Divan makamında da mikrofon olmasına rağmen o klasik siyasetçi üslubu ile kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Hem de o kadar çok uzattı ki sormayın. Salonun bütün enerjisini o uzun konuşması ile tüketme noktasına getirdi. Zaten kongrenin bu kadar uzun sürmesinin nedeni de başarısız divan idaresiydi. İl eski başkanlarından Ümit Dizdaroğlu bu işe en çok gerilenlerden olmasına rağmen suratını hiç de ekşitmedi. Ancak yakından tanıyanların anlayabileceği kadar belki…

NOT: Devamı Perşembe’den sonra…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı