REKLAMI GEÇ

EĞİTİMDE BAŞARILI HABERLER

12 Aralık 2018 Çarşamba

 

Ülkemizden çeşitli okullardan oluşan öğrenci ekipleri, Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen 2018 MAKEX Robotik Yarışması’nda ülkemizi başarıyla temsil etti haberi bizleri memnun etti.

Peki Makex nedir?
MakeX, Robotics Turnuvası, Maker Maratonu ve STEAM Karnavalı gibi etkinliklerle yaratma, paylaşma ve işbirliğine yönelik coşkuyu teşvik eden gençlerin büyümesine rehberlik eden bir robot etkinlik platformudur. Ana faaliyeti Çin’de gerçekleştirilen MakeX Robotik Turnuvası, bilim, teknoloji ve eğitim yeniliğini üst düzey rekabet yoluyla teşvik etmek ve gençleri bilim, teknoloji, mühendislik, sanat, matematik ve diğer multidisipliner bilgiler ve bunların pratik problemlere uygulanmasıyla STEM eğitimini destekleyen uluslararası bir robot yarışıdır. Buna ek olarak, MakeX gençlerin işbirliği içinde iş yapmalarını ve rekabet içinde kendilerini geliştirmelerini savunmaktadır.

Yarışmaya Başkent Ankara’dan katılan Yenimahalle BİLSEM ekibi “Robust”, en iyi takım, en iyi robot tasarımı ve en iyi takım koçları ödüllerini aldı.

Robot dâhilerinin yarıştığı müsabakalardan Bursa ekibi ise 2 ödül birden aldı. İkincilik ödülünün yanı sıra “En İyi Takım Kültürü” ödülü de Makersteam´in oldu.

“MakeX 2018 Junior High School” kategorisinde ise Adana Çukurova Vakıfbank Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan “X-Sun Team” takımı başarıya ulaştı. 30 ülke ve 350 takım arasından finale kalan ekibimiz, final müsabakalarında tam puan aldı ancak saniye farkıyla dünya üçüncüsü oldu.

16 ülkeden 350 takımın yarıştığı organizasyonda Ardahan ekibi ilk 10’a girmeyi başardı.

Robotlarla mavi gezegeni kirlilik ve çöpten temizlemeyi amaçlayan “Mavi Gezegen” adlı proje ile Türkiye birincisi olan 23 Şubat Ortaokulu 6. sınıf öğrencilerinden oluşan 4 kişilik grup, uluslararası yarışmada Türkiye´yi temsil etmeye hak kazanmıştı.

Çin’de 7 Aralık Cuma günü başlayan ve 9 Aralık’ta sona eren yarışmaya, 16 ülkeden 350 takım katıldı. ‘Mavi Gezegen’ projesi, yarışmada ilk 10’a girme başarısı gösterdi.

Bir başka güzel haber İstanbul’dan geldi.

Sebze ve meyve atıklarından biyoplastik üretmeyi amaçlayan projesiyle Google Bilim Fuarı’nda (Google Science Fair) yarı finale kalmayı başaran lise öğrencisi Emirhan Belli’nin haberi.

Ancak Emirhan’ın bu yarışmaya iyi hazırlanabilmesi için desteğe ihtiyacı vardı. Beklediği bu eğitim desteği Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan geldi.

Bakan Selçuk, öğrenciyi tebrik ederek, istediği her türlü desteğin verileceğini söyledi. Anadolu Ajansı’nın, “doğaya zarar vermeyen plastik” üretmek için yola çıkan iki lise öğrencisinin maddi imkansızlıklar nedeniyle Emirhan Belli’nin evinin mutfağında çalıştığını duyurması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri harekete geçti. Belli ve arkadaşı Serkan Arslan’ın mayıs ayında yapılacak Google Bilim Fuarı‘nda yarı finali için çalışması için uygun laboratuvar ve malzeme desteği sağlanacak. Malatyalı bir ailenin 3 çocuğundan biri olan Belli, hayallerine yaklaşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yine eğitim adın gülümseten farklı bir haber;
Aydın’ın Didim ilçesi Akbük Mahallesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Nurullah Kocabıyık İlkokulu’nun müdürü İbrahim Karamanlıoğlu, dört yıl önce öğrencilere “İmkânınız olsaydı hangi hayvanı beslemek daha çok hoşunuza giderdi?” sorusunu yöneltti. Öğrencilerin çoğunun “Kuş” cevabını vermesi üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve velilerin de desteğiyle okula kuş alınmaya başlandı. Çocukların hayvanları çok sevmesi üzerine Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile iletişime geçen okul yönetimi, bahçeye 20 farklı türden 50 kuşun barındığı ‘Sevimli Kanatlar Parkı’ yaptı. Okulun duvarları ve pencerelerini de çocukların sevdiği hayvanların resimleriyle süsleyen okul yönetimi, öğrencilerin keyifle ders işlediği bir ortam oluşturdu.

Ülkemiz eğitimiyle ilgili zaman zaman karamsarlılar yaşasak da çocuklarımızdan böyle güzel haberlerin gelmesi bizleri umutlandırıyor.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı