REKLAMI GEÇ

NİÇİN 23 NİSAN?

21 Nisan 2021 Çarşamba

Mustafa Kemal Atatürk: “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.”

Şüphesiz ki bir ulusun temel taşı çocuklardır. Çocuklara gereken önemin verilmesi hem kendileri hem de ülke ve dünya geleceği için oldukça önemlidir. Bu durumu çok iyi bilen Mustafa Kemal Atatürk ise 23 Nisan’ı, çocuklara bayram olarak hediye etmiştir.

O zaman 23 Nisan nedir?

23 Nisan 1920 tarihi, Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğinin ilan edildiği tarihtir.

Türk halkına egemenliğin ne anlama geldiğinin anlatılması ve gelecek nesillerin bu güne nasıl gelindiğini daha iyi anlaması adına 23 Nisan 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk bu önemli günün bayram olarak kutlanmasını istemiştir

23 Nisan 1929 tarihinde ise bu çok önemli günü çok sevdiği çocuklara armağan etmiştir. Bu bayram çocuklara armağan edilmekle yetinilmemiş, geleceğin büyükleri olan Çocuklarımızın bir gelenek olarak bazı makamlarda oturtulması ve törenlere katılan öğrencilerin Ankaralı ailelerin yanında misafir edilmesi geleneği de 1929 tarihinden itibaren başlamıştır.

Dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olan 23 Nisan bayramının resmî kabulü ise 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan ‘’Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’’ ile gerçekleşmiştir. Bu bayramın uluslararası boyuta taşınması ise 1979 yılında olmuştur.

UNESCO’nun 1979 yılını ”Çocuk Yılı’’ ilan etmesi, 23 Nisan’ın tüm dünya çocuklarıyla kutlanmasına neden olmuştur. İlk olarak 6 ülkenin katılımı ile milli bayram olarak kutlanmıştır. Daha sonra her yıl kırkın üzerinde ülkeden çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına katılmaktadır. 23 Nisan gününün önemi oldukça büyüktür. Çünkü dünyada, çocuklara bayram hediye eden ilk ve tek ülke Türkiye’dir. Bunun en büyük nedeni ise Ulu Önder Atatürk’ün, çocukların milletin geleceği olmasını düşünmesidir. 23 Nisan’ı onlara armağan etmesi ise onlara duyduğu sarsılmaz güveni ve sevgiyi sembolize etmektedir.

Bu önemli gün; aynı zamanda tüm dünya çocuklarının sevgi, kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlenmesi içindir.

Bu önemli günün önemi her geçen yıl daha da artmıştır. Arşiv belgelerine bakıldığı zaman, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na verilen önemin her yıl daha da arttığını görmek mümkündür. Örneğin 7 Nisan 1932’de ”Çocuk Bayramı nedeniyle 20 Nisan’dan 30 Nisan’a kadar mektup ve telgraflara şefkat pulu yapıştırılması hakkında kanun layihası”, 8 Nisan 1936’da ”23 Nisan Çocuk Bayramı münasebetiyle halkevlerinin çocuklarla ilgili konferanslar vermesi ve müsamereler düzenlenmesi” istenmiştir.

Daha sonraki yıllarda ülkenin bütün kent, kasaba ve köylerinde coşkuyla kutlanmaya devam edildi. Özellikle çocuklara ulusal bilinç ve vatan sevgisi kazandırılması için bu önemli bayram stadyumlarda çok görkemli bir şekilde kutlandı.

Ancak son yıllarda bu kutlama formatları değişti. Biraz daha sembolik kutlamalara dönüştü.

Bence bu bayramın sembolik olmaktan öte daha geniş katılımlı kutlamalar şeklinde olması çocuklarımızın Atatürk sevgisi, vatan sevgisi gibi milli değerlerini daha iyi anlamasına önemli katkı sağlayacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk güvendiği ve sevdiği çocuklara şöyle sesleniyor.

“Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” – Mustafa Kemal Atatürk

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı