REKLAMI GEÇ

FİNLANDİYA’DA ÖĞRETMEN OLMAK

13 Ocak 2021 Çarşamba

Bir ülkenin eğitim kalitesi, öğretmen kalitesi kadardır demiştik.

Eğitimde dünyanın önde gelen ülkeleri nasıl öğretmen yetiştiriyor diye merak edenler vardır.

Finlandiya bu anlamda güzel bir örnek. O halde bu ülkede öğretmen yetiştirme nasıl oluyor?

Finlandiya’da her yıl gençler arasında düzenli olarak yapılan anketlerde en çok tercih edilen meslektir öğretmenliktir. Buradan da anlaşılacağı gibi Finlandiya’da öğretmen olmak oldukça zorlu ve rekabetli bir süreçtir.

Her bahar binlerce lise mezunu üniversiteye başvurularını yaparlar. Başvuran 10 adaydan sadece 1 tanesi programa kabul edilir. Eğitim fakültelerinin de kontenjanlarını belirli sayılarda sınırlı tutmaları, öğretmenlerin nitelikli yetiştirilmesinin temelini oluşturur. Öğretmen eğitimi veren okullar da diğer okullar gibi öğrenci seçiminde ve kabul edilmesinde kendilerine özgün sınav sistemi uygulamaktadır. Finlandiya’da öğretmen olabilmek için de ülke genelinde uygulanan sınav sonucu yeterli gelmemektedir.

Öğretmen adayları üç aşaması bulunan bir sınavı da başarı ile geçmek durumundadır.

Bu sınavların ilk aşaması bilgiyi araştırma, eleştirebilme, sentez ve analiz yapma aşamasıdır.

İkinci aşamada adaylara mülakat yapılarak adayın kişilik özellikleri ve mesleğe uygunluğu ölçülmektedir.

Son aşama ise uygulamalı bir sınavdır. Bu aşamada adaylara örnek bir ders anlattırılarak adayın sunumu, diksiyonu ve yönetim becerileri ölçülmektedir.

Adaylar eğer tüm bu aşamaları başarı ile tamamlarlarsa belge almaya hak kazanmakta ve bu belge ile öğretmen yetiştirme programına başvurabilmektedir.

Asıl önemli nokta burada;

Bu kadar aşamayı başarı ile tamamlamış olsalar bile başvuru yapan adaylardan sınıf öğretmenliğine başvuranların sadece %10’u, alan öğretmenliğine başvuranların %10 ile % 50’si, mesleki öğretmenlik eğitimine başvuranların da %30’ u öğrenci olarak ancak programa kabul edilmektedir.

Dikkat edersek; daha okula girişte kalite başlamış oluyor.

Öğretmen eğitimcilerinin nitelikleri ise, diğer Finlandiya üniversitelerindeki eğitimcilerle aynıdır. Bu okulların tek farkı, öğretmenlik uygulamasından sorumlu olan öğretmenlerin aynı zamanda pedagojik öğretmen niteliğine sahip olmalarıdır.

Üniversite öğretim kadrosunun yapısı, bu kadar özenle seçilen öğrencilerin beklentilerini karşılayacak düzeyde seçkin öğretim elemanlarından oluşuyor. Genelde, yüksek standartlarda araştırma yeterliliği olan profesörlerden, doktora derecesine sahip eğitimcilerden oluşuyor.

Öğretmen eğitimi bölümlerindeki öğretim elemanlarının yaklaşık olarak: %20–25 profesör ve diğerleri öğretim görevlisidir.

Öğretmen adayları okula kabul edildikten sonra önce branşlarıyla ilgili dersleri fen veya sosyal bilimler fakültesinden alıp, formasyon derslerini de eğitim fakültelerinden almaktadır. Eğitim fakülteleri; formasyon eğitimi, iletişim, pedagoji, alan bilgisi, didaktik gibi konularda dersler vermektedir. Uygulama ve teori bir araya getirilerek kuramsal bilgilerin pratikte uygulanmasına imkan sağlamıştır.

Dikkat çeken diğer önemli husus; eğitim fakültelerinin hepsinde temel eğitim ya da ortaöğretim düzeyinde uygulama okulları mevcuttur. Bu okullarda öğretmen adayları staj çalışmalarını, üniversiteden bir öğretim görevlisinin danışmanlığında yaparlar.

Öğretmen adaylarının uygulamalı eğitimleri dört aşamalıdır ve iki sene sürmektedir. Bu aşamaların üç tanesini kendi fakültelerinin uygulama okullarında diğerini de herhangi bir devlet okulunda gerçekleştirmektedir.

Öğrenciler önce staja başladıklarında önce fakültelerine bağlı uygulama okulunda ders gözlemleri, planlama ve değerlendirme gibi çalışmalar yaparlar.

İkinci aşamaya gelindiğinde danışman öğretmenlerinin rehberliğinde yine aynı uygulama okullarında, ders hazırlığı ve planlamalarını yaparak ders anlatımı yapmaktadır. Kontrol tam anlamıyla kendilerinde değildir, ihtiyaç duyulan durumlarda uygulama öğretmeni destek vermektedir.

Üçüncü aşamada öğretmen adayları artık herhangi bir devlet okulunda eğitim etkinliklerine katılarak gözlem yapma ve ders anlatma imkânı bulurlar.

Son aşamada ise; adaylar uygulamalarını tekrar fakültelerinin uygulama okullarında, danışman öğretmenliğinin rehberliğinde yapmaktadır. Planlama yaparak, derslerini detaylı ve uzun bir şekilde anlatırlar. Danışman öğretmenleri değerlendirmeler yaparak, eksikleri varsa düzelterek, olumlu çalışmaları pekiştirilmektedir. Artık staj eğitiminin sonuna gelindiğinde, danışman öğretmenleri stajın tüm aşamalarını değerlendirerek öğretmen adaylarının sonuçlarını bildirir.

Bu çalışmalar sonunda başarısız görülen bir yan varsa bunlar bildirilmekte ve bu öğretmen adayı staj eğitimini tekrar almak zorunda kalmaktadır.

Peki, artık öğretmen oldular mı?
Hayır.

Tüm bu çalışmaların sonunda öğretmen adayı artık yüksek lisans yapmak zorundadır. Öğretmenlik eğitimi, 3 yıl süren bir lisans eğitiminden ve sonrasında 2 yıllık bir yüksek lisans sürecinden oluşmaktadır. Tez konuları daha çok okullarla ve eğitimle ilgilidir ve eylem araştırması şeklindedir. Eğitim psikolojisi, eğitim sosyolojisi, genel didaktik ve konu didaktikleri ile ilgili problemlere yönelik çalışmalar yapılır.

Eğitimde başarının gelmesi için puanı tutan herkesin girdiği eğitim fakültesinden mezun olmak yetmiyormuş.

Puanı yüksek olan herkes eğitim fakültelerine de giremiyor.

Elin memleketinde öğretmen olabilmek nasılmış?

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

İsmail   -  Bağlantı 31 Ocak 2024, 12:30

Öğretmen yetiştirmede ideal kriterleri gösteren faydalı bir makale okudum. Eğitim kalitesinin nüfusa göre yorumlanmasını da garipsedim. O yorumların öğretmenlere ait olmadığını düşünüyorum. Yazı için teşekkür ederim.

Mehmet Işık   -  Bağlantı 19 Ocak 2021, 21:35

Bu Finlandiya eğitim sistemi güzellemelerinin devri bitmedi mi hocam. Finlandiya dediğiniz memleketin nüfusu, İzmir’den hallice işte. Ordan bize örnek çıkar diye yazdıysanız, sanki doğru örnek değil gibi.

Muhammed mert   -  Bağlantı 19 Ocak 2021, 14:43

5 milyon nüfusu olan finlandiyanın eğitim sistemini türkiyeye uygulamanın yollarını da anlatınız müdür bey.Dediğin kademelerden geçen öğretmen hakkari çukurca ya gitmeyi kabul edecek mi? ya da bu maaşla çalışmaya razı olacak mı. oturduğun yerden konu

Ali Doğramacı/Emekli Harita Mühendisi   -  Bağlantı 14 Ocak 2021, 05:27

sevgili Bekir Kar Öğretmenim, ders niteliğindeki arştırmanız için teşekkürler.Bizim ülkemizin iki yakasının neden biraraya gelemediğini daha iyi anladık.Niteliksiz eğitim,donanımsız öğretmen ve öğrenci,partizanca atamalar.Sonuc; Bedelini ödüyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı