REKLAMI GEÇ

KOVİD-19 ÖĞRENCİLERİ VURDU

28 Nisan 2021 Çarşamba

Milli Eğitim Bakanlığı 23 Mart 2020 – 23 Nisan 2021 dönemlerine ilişkin EBA istatistiklerini açıkladı.

Bakanlığın verilerine baktığımız zaman ne yazık ki; bütün öğrencilerin eşit bir şekilde eğitim alamadığını görmekteyiz.

Örgün eğitimde 18 milyon 241 bin 881 öğrencinin olduğu Türkiye’de, 4 milyon 247 bin öğrenci EBA’yı aktif kullanamadığı tespit edilmiş. Bu rakam gerçekten düşündürücü.

Oysa biz eğitimde bir çocuğun dahi feda edilemeyeceğini çok iyi biliyoruz. Bu nedenle 4 milyon 247 bin öğrencinin eğitimden yeterince yararlanamayışını kabul etmek mümkün değil.

EBA’yı aktif kullanabilen öğrencilerin de bu çalışmalardan ne kadar verim alabildiği ayrı bir konu.

EBA’yı aktif kullanan öğretmen sayısının ise 1 milyon 277 bin 725 olduğu bildirildi. Bu rakam neredeyse öğretmenlerin tamamının erişim sorununun olmadığı anlaşılıyor. Bu sonuç ise oldukça sevindirici.

Öğrencilerin EBA ya erişim araçları ile ilgili olarak bakanlığın paylaştığı veriler de dikkat çekici.

Öğrencilerin yalnızca yüzde 9’u EBA’ya tabletten girdi.

EBA için bilgisayar kullanan öğrencilerin oranı da yüzde 30.

Öğrencilerin yüzde 61’i EBA’ya cep telefonuyla bağlanmaya çalıştı.

Cep telefonu ile bilgiye ulaşmaya çalışan yüzde 61 lik çoğunluk öğrenci ne kadar başarılı olabilir?

Bu husus dikkate alınmalı. Çünkü önümüzdeki günlerde EBA erişimi olanağı bulamayan öğrenciler dahil hepsi aynı sınavlara girecek. Eşit koşullarda olamayan sınavlarda adil sonuçlar beklemek doğru değildir.

Burada dikkat çeken diğer bir husus ise;

MEB’in bu verilerine göre “Tablet bilgisayar desteği” projesinde henüz yeterli yol alınamadığı anlaşılmaktadır. Oysa uzaktan eğitime başlanan 23 mart 2020 tarihinden itibaren bir çok alandan tasarruf edilerek tablet konusu yüzde yüze yakın çözülmeliydi. Çünkü; sayın bakanın sıkça dile getirdiği EBA yayınları konusunda dünyanın en iyilerindeniz açıklamaları önemli olmasına rağmen hazırlanan yayınları izleme aracınız yok ise yapılan buna emeğin karşılığını yeterince alamazsınız.

Yaklaşık 14 aydır okullardan uzak olan öğrencileri eğitimden yeterince yararlanamadığı açık. Bu çocukların gereği gibi öğretim görmesi için tablet bilgisayar desteği projesi daha çok öğrenciye ulaşacak şekilde yeniden gündeme getirilmelidir. Çünkü görünen o ki; bu çocuklar bir süre daha okullarına kavuşamayacaklar.

Bu durumun böyle devam etmesi, çocuklarımız arasında öğrenme uçurumu oluşturacaktır. Bunun da ilerde telafisi mümkün olmayacaktır.

18 milyon 241 bin 881 öğrencinin hepsi bizim çocuğumuz. Aralarında bir ayrım yapmamız asla düşünülemez. Bu salgın döneminin telafisi olmayan zarara uğrayan öğrencilerimizdir. Onlara eşit fırsatlar vererek hiç değilse öğrencilerin mağduriyetlerini giderelim.

Bunun da çözümü; her öğrencinin eşit şartlarda bilgiye ulaşma ortamı hazırlamak için “tablet bilgisayar desteği” projesi ile her öğrencimize tablet sağlayalım.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

melek   -  Bağlantı 29 Nisan 2021, 10:57

hocam tablet alacak durumumuz yok her yere ilettim fakat kimse yardımcı olmadı buradan sesimizi duyurun lütfen

tansu dayan   -  Bağlantı 29 Nisan 2021, 10:03

hocam yazınızı severek okudum ilkokul 3 e giden çocuğum var sizce sınıf tekrarı gerekir mi? cevaplarsanız çok sevinirim.

Haso   -  Bağlantı 28 Nisan 2021, 16:58

Hocam mümkün müdür bilmiyorum lakin şu an lise 2. sınıf çocuğumu şu pandemi bitince lise 1. sınıftan başlatmayı canı gönülden istiyorum. Çocuğun 2 senesi bildiğin zebil oldu, nasılsa emeklilik gibi bir şansları da yok

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı