REKLAMI GEÇ

DESAV YAŞAYACAK

5 Şubat 2015 Perşembe

Son 10 gündür DESAV’la yatıp, DESAV’la kalkıyoruz. Demek oluyor ki DESAV ölmemiş, hala yaşıyor. 2000 yılında ölüm döşeğindeki bir vakfın küllerinden yeşertilen DESAV, 10 yıl süresince ekilen güçlü tohumlar sayesinde yeniden yeşermek için can suyu bekliyor gibidir. Son 10 gündür sürdürülen yazışma ve görüşmeler bu tesbitin kanıtı sayılır. DESAV’a inanmış ve gönül vermiş herkes, bu ilgi ve alaka karşısında mutlu olmalı ve ilgilenenlere teşekkür etmelidirler.

Deha 20 gazetesinin değerli araştırmacı ve köşe yazarı Sayın Seval Uysal’ın 30 Ocak günlü (AL GÖZÜM SEYREYLE) isimli köşesinde, DESAV olayına çok güzel bir şekilde parmak basıyor. Bu köşesinde Sayın Uysal, başta DESAV’ın kurucusu Valimiz Sayın Yusuf Ziya Göksu olmak üzere, sanata gönül vermiş düşünürleri bularak, onların görüş ve önerilerini çok gerçekçi bir bakışla dile getirmiş. Kendisini kutlar, teşekkürler ederim.

Bu araştırmayı derleyen Sayın Uysal gibi Üniversitemizin evvelki rektörü Sayın Necdet Ardıç da (Ne olacak bu DESAV’ın hali) diyerek, (denizlihaber.com) internet gazetesindeki köşesinde görüş ve önerilerini uzun uzadıya anlatmış. Üniversite olarak DESAV çalışmalarına vermiş olduğu çok önemli destekler kadar, bugünkü görüş ve düşüncelerini zaman ayırıp DESAV’ı köşesinde yer vermesi her türlü övgüye değer.

Övgüler bir yana da, eleştirileri ve yol göstermelerden çıkış yolu bulma çalışmalarında iyi değerlendirmemiz gerekir diye düşünürüm. Çıkış yolu için önerilen (kurumsallaşma- yönetimde gençleşmeye yer verme ve gelir kaynakları bulma) noktasındaki öngörülere aynen katılırım. Aslında aktif geçen 10 yılda Denizliye sadece sanatsal olaylar taşımakla kalınmamıştır. Daha yapısal oluşumlar için de çalışmalar yapılmıştır. Kısaca şöyle ki:

*Vakfın oluşturacağı bir oda orkestrası için, Güzel Sanatlar Genel Md. yardımcısını bizzat dönemin valisine götürüp öneriler sunulmuştuk. Hiçbir ilgi sağlanamamıştı.

*Antik kentler müzik festivali oluşturma fikri hiçbir kimse tarafından benimsenmedi. Bugün böyle bir fikrin peşine takılınsa, acaba ne kadar kabul görür bilinmez.

*Uluslar arası veya ulusal resim yarışması fikri, hem olanaksızlıklar ve hem de her kurum tarafından yapılan bir aktivitedir diye kendi içimizde kabul görmemiştir.

*Bir Valimizin döneminde Vakfın malî yüküne çözüm bulmak için, Valimizin daveti ile iş çevreleriyle toplantı düzenlenmişti. Bir bale günü arifesine rastlayan yemekli toplantıya bizzat Sayın Vali bir saat geç katılınca, geceki toplantı fiyasko ile sonuçlanmıştı.

*Vakfa genç sanat sevenler üye olarak kaydedilmiş, iki arkadaşımız yönetimde yer verilmişti. Ancak Vakıflar Genel Md.nün genelgesi yüzünden girişimimiz boşa gitmişti. Bugün bu engel kalkmıştır. Hevesli yeni genç üyeler Vakfa kazandırılıp yararlanılabilecektir.

*Belediyenin bir meclis üyesini ve bir başkan yardımcısını çalışmalara ortak etmiştik. Hiçbir fayda sağlanamadı. Bir işletme şirketi kurabilirse, fatura karşılığı destekler sağlanır önerisi üzerine bir şirketi kurduk, ama gerek Belediyece ve gerekse herhangi bir kurumca tek bir olayın sahiplenilmesi sağlanamamıştır.

Aralıksız 10 yıl süreyle DESAV olarak birçok büyük sanatsal ve kültürel aktivitelerle Denizli sanat çevrelerine hizmet götürülürken boş durulmamış, DESAV’ın gerçek bir vakıf olabilmesi için çabalar da sürüp gitmiştir. Gün gelmiş, uçan kuşa borçlu hale gelinmiş, fakat kolumuzu yen içinde tutup, kimseye rezil ve borçlu kalmadan sezonları sürdürebilmiştik.

Bu arada, Forum Çamlık yönetiminin desteklerini de unutamayız. Bu güne kadar yapılması gerekenler için bize bir şey sorulmamıştır. Birikimlerimizle DESAV’ın yaşatılması için yapılacak çalışmalara, geçmiş dönem çalışanları olarak destek vermekten kaçmayız. Yeter ki kaçıp giden edebiyatı yapmadan iyi niyetle fikir alışverişine fırsat verilebilsin.

Bu kadar ses getiren ilgi göstermiştir ki DESAV yaşayacaktır. Kimsenin şüphesi olmamalıdır. Ümitsizlik faydadan çok zarar verir, ümitler kırılmamalıdır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı