REKLAMI GEÇ

2018 YILININ SON GÜNLERİNİ YAŞARKEN

27 Aralık 2018 Perşembe

Yazmaya başladığım günü hatırlamıyor olsam da, pek çok yerel gazetelerimizde yıllarca köşe yazıları yazmıştım. Bence yazılarımın en önemlileri, yıllardır sürdürdüğüm Denizli Haber gazetesindeki yazılarımdır. Köşemde düşüncelerimi, karınca kararınca sergileyip gelmiştim. Bu köşe yazılarımla, herhangi birinin çıkarı için veya hiçbir kimsenin haklarına karşı tavır alarak yazdığım söylenemez diyebilirim. Aslında köşe yazarlığı benim ihtisas dalım değildir. Ben bir mimar olarak yıllarca mesleğimi icra ederken, pek çok sosyal ve toplumsal konularda yoğun bir çalışma içerisinde olmuştum. Bunlardan en önemlisi, Belediye Başkanlık dönemimdeki çalışmalarımdır. Bu çalışmalarda başarı veya başarısızlıklarım olmuş olabilir. Ancak bir mimar olarak gerçekleştirdiğim Zümrüt Evler projesi, benim için başlı başına bir övünç vesilesidir diyebilirim.

1971 Yılında başına geçtiğim bu proje, o dönem için bir maceraydı denilebilir. Zümrüt Evler projesini o yıllarda, Denizli’nin en uzak sayılan İstiklal Mahallesinden 7 Km. uzakta, Kayıhaan, Zeytinköy, Bağbaşı gibi 3 köyü geçtikten sonraki bir bölgede ele almıştık. Tüm teknik hizmetlerini sıfırdan başlayarak zorluklar içerisinde yürütmeye çalıştığımız bu proje için neler söylenmedi ve ne reaksiyonlar gösterildi anlatmakla bitmez.

Bir kooperatif kuruluşu olarak ele aldığımız Zümrüt Evler projesine 45 ortakla başlamış, proje gerçekleşene kadarki dönem içinde neredeyse üyelerin yarısı bırakıp gitmişlerdi. Böylesi bir yere kimse gidip ev yapıp oturmaz dediler. Benim için DELİRDİ diyenler oldu. Bugün bir benzeri yapılamayan böyle bir site için kendi meslektaşlarım bile, AT DAMI BUNLAR diyerek alay konusu yapanlar da vardı. Bir avuç ortağımızla birlikte tüm bu olumsuzluklara göğüs gererek, kuru bir kırsal alan olan bölgede su kaynağını, su şebekesini, elektriğini ve kanalizasyonu ile yollarını da kooperatifçe gerçekleştirmiştik. Aradan geçen 50 yıla yakın süre sonra bugün sitemiz, örnek bir girişim olarak değerlendiriliyor denilebilir.

Aradan 50 yıl geçmiş, eski Denizli evlerini anımsattığı söylenen, böylece kitaplara konu olan, otoriteler tarafından Koruma Kurulunca tescil edilmesi istenen Zümrüt Evler Sitesinde, sitenin yerleşim ve mimarî tarzına tecavüz edercesine ve hiç de yakışıklı olmayan şekilde 2 bina inşa edilmeye başlandı. Pamukkale Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Gürlesin olaya el koymuş ve Belediyenin tüm yetkilileri bir yaz sezonu boyunca çalışarak, yalnız Denizli’de değil, ama belki de bölgemizde bir site için ilk defa böylesi bir özel imar yönetmeliği hazırlamışlardır. İlçe Belediye Meclisi bu yönetmeliği oybirliği ile kabul ederek, Büyükşehir Belediyemizin onayına sunmuştu. Büyükşehir Belediye Meclisi de bu yönetmeliği çok küçük eklemelerle ve oybirliği ile onaylamış bulunmaktadır. İstanbul’daki oterite bir karı koca mimarların konu ile ilgili olarak “İlçe ve Büyükşehir Meclislerinin Zümrüt Evler’in mimarî ve şehircilik çözümlemelerinin değerini fark etmiş olması, meslekî açıdan gerçekten önemli bir kazanım. Mimar olarak kendi adımıza, bu kıymetli eserin tasarımcısı olarak da sizin adınıza onur duyduk.” diye yazmışlardı. Bir mimarın meslekî çalışmaları için bundan büyük bir onur vesilesi düşünülebilir mi bilemiyorum.

Bu onuru kazanmama vesile olan başta Pamukkale Belediye Başkanı Sayın Gürlesin’e, imar çalışmalarında özveri ile bıkıp usanmadan çalışan müdür, mimar ve her partiden komisyon üyelerine, Mimarlar Odamız çalışanlarına, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zolan ve çalışanları ile her iki Belediyemizim Meclis üyelerine şükranlarımı arz ederim.

2019 Yılına ayak bastığımız şu günlerde, bu onur gerçekten benim için değerlerin en büyüğü olmuştur diyebilirim. Bundan böyle köşe yazılarımı sürdürüp sürdürmeyeceğimi bilemiyorum. Bu vesile ile bugüne kadarki yazılarımla birilerini kırıp üzmüş de olabilirim. Onun için herkesten çok ama pek çok özür diler, yeni yılın ülkemize, dünyamıza ve dost olan olmayan tüm insanlarımıza mutluluklar getirmesini dilerim. Saygılarımla.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı