REKLAMI GEÇ

RUS ORDU KOROSU

27 Aralık 2016 Salı

27 Mayıs 2001 günüydü. Denizli Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (DESAV) kurulalı, daha bir yıl bile olmamıştı. Gücümüz az, takatimiz hiç yok denecek kadar böyle bir zamanda, dönemin valisi Sayın Yusuf Ziya Göksu’nun gayret ve destekleri ile büyük bir organizasyona girişmiştik. Gücümüz zayıf olsa da, desteğimizin itici gücü, aynı zamanda gayret ve arzumuzun boyutları sayesinde, her türlü zorluğu yenmeye hazırdık. Zorluklara ve deneyimsizliğimize rağmen çalışmalı ve Denizli sanatseverlerine layık olmalıydık. İşte böylesi bir başlangıç sayılabilecek arzulu günlerde önümüze, RUS ORDU KOROSU gibi dev bir sanat olayı gelmiş ve şaşırıp kalmıştık.

Sayın Valimiz bizzat elimizden tutmuş ve işin organizatörü gibi çalışarak bizlere destek olmuştu. O zamanlar sadece Açıkhava Tiyatrosu olarak anılan ve (üç kuruşluk bekçi giderlerini bile karşılamıyor) bahanesi ile bizlerden sonra göreve gelenler tarafından kiracıya teslim edilen bu sanat merkezi, bu gösteri için düşünülmüştü. Sayın Vali Sanat Merkezi’nin kiracısı ile bizi bir araya getirip gücümüzü birleştirmemizi sağlamıştı. Rus Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, inanılmaz kalabalık bir topluluk olduğu için, Valimiz oldukça güçlü mali destek sağlamış ve adeta topyekun bir seferberlik ilan etmiş gibi olmuştuk.

Dünyaca ünlü ve genelde RUS KIZILORDU KOROSU VE DANS TOPLULUĞU olarak bilinen topluluk için Rus yetkililer bizden, sadece RUS ORDU KOROSU VE DANS TOPLULUĞU olarak anılmasını istedikleri için, gecenin davetiyesini de öyle düzenlemiş ve (KIZIL) sıfatını kullanmamıştık.

Sponsor desteği sağlanmış ve davetiyeler sonuna kadar satılmıştı. Buna rağmen, koronun oldukça kalabalık oluşu yüzünden, ağırlama ve konaklama giderlerinin fazlalığı, masrafların karşılanmasında bizi çok zorlanmıştı. Hatta bugün ZİYA TIKIROĞLU SANAT MERKEZİ olarak bilinen 3000 kişilik Açıkhava tiyatrosu tıklım tıklım dolmuş olmasına rağmen gelirler giderlerimizi karşılamadığı için, sanat merkezinin kiracısı, tahsilattan hissesine düşen payı Vakfa bağışlayarak, zarardan kurtulmamıza büyük destek sağlamıştı.

Konser izleyenler tarafından çok beğenilmiş ve uzun süre ayakta alkışlanmıştı. Konserin hemen başlangıcında o müthiş kalabalık koro, muazzam orkestranın nağmeleriyle, İstiklal Marşımızı çalıp söylemiş, tüylerimiz diken diken olmuştu. Konserde çok çeşitli eserler seslendirilmiş, tamamı askerî kıyafetleri ile tenorlar insanın içini titreten eserler seslendirmişlerdi. Arada bir de yine bizlerin çok değer verdiği Onuncu Yıl Marşımızı ve ünlü sanatçımız Tarkan’ın (oynama şıkıdım şıkıdım) şarkısı, izleyenleri şaşkına çevirmişti.

Denizli’deki o ilk ve tek konserin sonunda, kendilerinin milli marşı haline gelmiş olan Enternasyonal Marşı’nı gümbür gümbür icra edişleri bile, izleyenler tarafında güçlü alkışlarla karşılık bulmuş ve konser sonunda koro temsilcileri de büyük bir memnuniyetle ayrılıp gitmişlerdi.

DESAV sayesinde Denizli’de ilk defa ve de bir defacık konser verebilen Rus Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, son uçak kazasında toplu halde Karadeniz’in buz gibi sularına gömülüp gitti. Bu elim kaza yalnızca bizleri değil, böylesi çok değerli ve uluslararası sanat topluluğunun kaybından tüm dünya kahrolmuştur denilebilir. O topluluk hem Rus halkının ve hem de tüm dünya sanat çevrelerinin çok güçlü temsilcileriydiler. RUS ORDU KOROSU VE DANS TOPLULUĞU, yalnızca Rus Ordu askerî marşlarını değil, opera sanatından, halk türkü ve şarkılarını bile uluslararası arenada hayranlıkla izletip dinleten büyük bir koroydu. Dünya sanat çevrelerinin başı sağ olsun demekten başka ne denilebilir ki?

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı