REKLAMI GEÇ

Cevdet A. Şemsioğlu eserleri sergiye hazırlanıyor

Cevdet A. Şemsioğlu eserleri sergiye hazırlanıyor

Denizli’de resim sanatının 20. yüzyıl öncülerinden Cevdet Ahmet Şemsioğlu’nun eserleri sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Sanatçının resimlerinin yanı sıra karikatür ve tasarımlarından oluşan sergi oğlu Haluk Şemsioğlu’nun girişimiyle düzenleniyor. Sergi 30 Mart 2018 Cuma günü Turan Bahadır Sergi salonunda verilecek açılış kokteyli ile sanatseverlere açılacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Mart 2018 Çarşamba, 09:14

Denizli’de resim ve karikatür sanatının en önemli sanatçılarından Cevdet Ahmet Şemsioğlu’nun eserleri, Turan Bahadır Sergi Salonunda sergilenecek.

20 yüzyıl resim sanatının en önemli sanatçılarından sayılan Şemsioğlu eserleri sergisi, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Nihat Kömürcüoğlu Kültür Sanat Turizm Vakfı’nın (NKV) destekleriyle hazırlandı.

Denizli Belediyesi tarihinin ilk ve tek kadrolu ressamı olan Cevdet A. Şemsioğlu’nun, yaşamı boyunca çeşitli boyama teknikleriyle yaptığı tablolar, eskizler ve karakalem çalışmaları ile dönemin ulusal mizah dergilerinde yayınlanan karikatürlerinden oluşan sergi yaklaşık iki aylık bir çalışma sonucu hazırlandı. Sanatçının yaşadığı dönemde dostları için yaptığı tablolar sergi amacıyla ödünç alındı ve aile fertlerinin arşivinde yer alan eserlerle bir araya toplanarak sergi için hazır hale getirildi.

Oğlu inşaat mühendisi ve latin gitarist Haluk Şemsioğlu’nun çabalarıyla düzenlenecek olan sergiye, Denizli Taş Heykel Kolonisinin ev sahibi Nihat Kömürcüoğlu Kültür Sanat Vakfı ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı destek sağladı.

Ahmet Cevdet Şemsioğlu 11 Aralık 1914 tarihinde Denizli’nin Gürcan mahallesinde doğdu, ilkokulu Mekteb’i Sultani’de okudu. Denizli Lisesi bünyesindeki okulu bitirip İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne gitti, fakat bu okulu imkansızlıklar nedeniyle bitiremedi.

Ressam Abidin Elderoğlu, Alaattin Yorgancıoğlu, Sırrı Erdem, Albay Şükrü Süer’den resim dersleri aldı. Bir yıl Denizli Halkevi kurslarına katıldı. Halkevlerinin 1940 yılında ülke çapında açtığı resim yarışmasında üçüncü oldu.
1941-1945 yılları arasında Ege Ressamları Karma Resim Sergisine katıldı. O dönemin Belediye Başkanı tarafından belediyede ressam ve desinatör olarak işe aldı.

Uzun yıllar, zamanın yerel gazete ve mecmualarında köşe yazılarını, şiirlerini, karikatürlerini ve eski Denizli’ye ait bilgi, tarihsel ve folklorik kültürel değerleri derleyip yayınladı. Derleme yazılarını gençlik yıllarında zamanın yaşlı kimselerinden sorarak notlar almış, görüp duyduklarını da ilave ederek “Günün birinde tamamen unutulur” düşüncesiyle kaleme alarak bu güne miras bırakmıştır.

Sanatçının notları ilk olarak 2004 yılında oğlu Haluk Şemsioğlu tarafından kitapla haline getirildi ve yayınlandı, aynı eserin ikinci baskısı geçtiğimiz yıl Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları arasında basıldı.

Sanatçı adına resim, karikatür ve çizimlerinden oluşan sergi, 30 Mart 2018 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Turan Bahadır Sergi salonunda saat 17.30 itibariyle sanatseverlerle buluşacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı