REKLAMI GEÇ

Tütün tarlasından bakanlığa uzanan hikaye

Tütün tarlasından bakanlığa uzanan hikaye

Şans kapıyı çaldığında açmak için gecikmemek geleceğe dair atılan ilk adımlardır. Nihat Zeybekci de kapısını çalan şansı kaçırmayanlardan oldu. Ayağına gelen her fırsatı iyi değerlendiren Zeybekci, tütün tarlasında başladığı hayat mücadelesinde siyasetin zirvesine çıkmayı başardı. Belediye başkanlığının ardından milletvekili seçilen Zeybekci, yapılan revizyonla kabineye Ekonomi Bakanı olarak girdi.

/ DENİZLİHABER / 26 Aralık 2013 Perşembe, 12:48

DENİZLİHABER
Nihat Zeybekci, Tavas’a bağlı Pınarlar beldesinde Fatma-Şükrü Zeybekci çiftinin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Hayat yolculuğu kolay başlamadı. Çocukluk yılları yokluk içinde geçti. Aile, tütüncülükten sağladığı gelirle 5 çocuğuna bakmaya çalışırken, Zeybekci’nin hayalini hep okumak süsledi.

ic-8

ÖĞRETMENİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
İlkokulu bitirdikten sonra ortaokula kayıt yaptırılmayı bekleyen Zeybekci, babasının “Oğlum, bu şartlarda seni okutmamız mümkün değil. Tavas’a, ortaokula gönderemeyiz” sözleriyle yıkıldı. Kayıtların son günü Zeybekci’nin okul çevresinde dolaştığını gören bir öğretmenin ilgisi ve desteğiyle kaydını yaptırdı.
Ortaokulun son yılında Devlet Parasız Yatılı Okul ve Bursluluk Sınavı’na giren Nihat Zeybekci, öğrenimini devlet desteğiyle sürdürdü. Liseyi Kütahya’da bitiren Zeybekci, yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı.
Zeybekci, Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde mastır yaptı. Eğitim hayatını İngiltere’nin başkenti Londra’da South LondonCollage’de noktaladı.

İLK İŞ DENEYİMİ DEMİRÖREN GRUBU’NDA
İyi derecede İngilizce ve Almanca bilen, çalışma hayatına İstanbul’da Demirören Grubu’nda, Mali ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı olarak adım atan Nihat Zeybekci, 1988 yılında Denizli’ye döndü ve Küçüker Tekstil’de İhracat Müdürü olarak çalışmaya başladı. Ardından bir dönem Refah Partisi İl Başkanlığı yapan Kasım Gökbel ile ilk ortaklığını yaptdı. Gökbel Perde’nin kurucu ortaklığını yaptı.

ic-6

TURKUAZ TEKSTİL’İ KURDU
1994 yılında da sahibi olduğu Turkuaz Tekstil Fabrikası’nı kurdu.Değişik iş kollarında faaliyet gösteren şirketlerin sahibi olan Zeybekci, iki dönem Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanlığı yaptı. Bu görevi, Denizli Belediye Başkan adayı olunca bıraktı.

zeybekci-bakan-oldu

BAŞBAKAN İLE BERABER YÜRÜDÜ
Bu arada, AK Parti’nin iktidar olarak çıktığı 2002 genel seçimlerinin ardından, Recep Tayyip Erdoğan, ilk yurt gezisi için Denizli’yi seçti. Erdoğan’ın, DETKİB’in verdiği iftar yemeğine katılmak için özel uçakla Denizli’ye gelmesi, gözlerin Zeybekci’ye çevrilmesine neden oldu.
Daha sonra Zeybekci’nin sahibi olduğu bir fabrikanın açılışına katılmak üzere Başbakan Erdoğan bir kez daha Denizli’ye gelince,Zeybekci’den artık “Başbakan’ın arkadaşı işadamı” diye söz edilmeye başlandı.

ic-9

ERDOĞAN İSTEDİ ADAY OLDU
Zeybekci, Erdoğan ile İstanbul’da çalıştığı yıllarda tanışırken, bugün de devam eden dostluğun temeli o yıllarda atıldı. 2004 yerel seçimleri arefesindeDenizli Belediye Başkanlığına aday olup olmama konusunda son sözü Erdoğan’a bırakan Zeybekci, “görev senin” denilince siyasete “merhaba” dedi.

zeybekci-koltuk
Denizli Belediye Başkanı seçildiğinde 43 yaşında olan Zeybekci, politikaya çabuk ısındı. Denizli AK Parti’de tek belirleyici olurken, kentin altyapı yatırımlarına start verdi. 2009’da ikinci kez Denizli Belediye Başkanı seçildi ve bu görevi 2011 genel seçimine kadar sürdürdü.

ic-7

ANKARA’DA SİYASET
Bu arada Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığına seçilen Zeybekci, 2011’de milletvekili oldu ve siyasetin başkentine taşındı. AK Parti Büyük Kongresi’nde MKYK Üyeliğine seçilen Zeybekci, bir süre önce de TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı oldu.

ARTIK EKONOMİ ONDAN SORULACAK
Kabine değişiklikleri gündeme geldiğinde bakan olacaklar arasında ismi öne çıkan Zeybekci, son rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının ardından üç bakanın istifa etmesiyle gerçekleşen kabine revizyonunda Bakanlar Kurulu’na girdi ve Zafer Çağlayan’dan boşalan Ekonomi Bakanlığına getirildi.

bakan-ankara-protokol
Devletin aldığı takım elbiseyi, çocukluğunda üzerinden çıkarmadığı pijamasını unutmayan, o yılları fotoğraflarına bakıp anımsayan Zeybekci, evli ve 4 çocuk babası.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı