REKLAMI GEÇ

AŞURE BEREKETİ

14 Eylül 2019 Cumartesi

”Muharrem ayının gelmesi ile birlikte AŞURE de sofralarda yerini almaya başladı.

Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen ve onuncu gün anlamında olan ”AŞİR” kelimesi zamanla ”AŞURE” kelimesine dönüşmüş ve halk arasında bu şekilde kalmıştır.

Bu güzel lezzet içine neler neler girmez ki!

Kuru baklagillerden tutun da; kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi bir çok kuru meyveler; ceviz-fındık-badem gibi omega 3 kaynağı olan yağlı tohumlar; buğday gibi kompleks karbonhidrat içeren tahıllar gibi gibi daha bir çok malzeme…

Eee tabi haliyle bu kadar malzeme için de ilk önce güzel ve özenle bir alışveriş yapılır ve bu güzel lezzet sevgiyle pişirilir. Belki de bu ayın en güzel yanı da evde sevgiyle-emekle pişirilen aşurelerin komşulara, arkadaşlara kısacası sevdiklerimize dağıtılması ve birlikte tüketilmesi değil midir?

Sevginin paylaştıkça çoğalması gibi aşure de böylece hem içine giren bol malzemeler hem de paylaşılması ile daha da bereketli bir hale gelir!

Karbonhidrat, protein, yağ ve Demir, Çinko mineralleri, B ve E vitamini, omega 3 gibi kalp sağlığına iyi gelen yağ içeren; hem doyurucu hem de besleyici bir lezzettir. Ancak besin ögesi yönünden zengin olan aşurenin kalorisi de az değildir. Özellikle kilo almaya çalışan bireyler, emziren anneler, çocuklar için iyi bir enerji kaynağıdır.

PEKİ, DİYETTE AŞURE TÜKETİLEBİLİR Mİ?
Bir yandan zayıflamaya çalışıyor bir yanda da aşure yiyebilir miyim, yersem ne kadar olmalı diye kendinize bu soruları mı soruyorsunuz?

Kendinize bir ödül vermek istemez misiniz? Tabi diyet yapsak da diyetimize uygun diyetisyenimizin izin verdiği ölçüde dikkat ederek ve bol tarçınlı olacak şekilde tüketebilirsiniz. Aşurenizin daha sağlıklı olmasını istiyorsanız beyaz şeker yerine daha çok bal, pekmez gibi besinlerle de tatlandırabilirsiniz!
Miktarlar kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği gibi genel bir öneri olarak; ara öğünde küçük bir kase olacak şekilde bol tarçınlı olarak tüketebilirsiniz. Besleyici değeri yüksek olduğu için ana öğün olarak 1 kase aşurenin yanında 1 su bardağı yarım yağlı süt ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Burada önemli olan bir diğer nokta da diyabeti olan bireyler! Diyabeti olan kişiler şeker yerine tatlandırıcı veya pekmez ile yapılan aşurelerden diyetisyeninin sağlayacağı porsiyon ölçüsünde rahatlıkla tüketebilirler.
Peki, 1 kase (150-200g) aşurenin yaklaşık 400 kalori olduğunu biliyor muydunuz?

İşte tüm bu faktörler ve porsiyona dikkat edilerek aşure tüketilmelidir. Yani diyette yasaklar yerine porsiyon kontrolü ile kendimize küçük bir ödül verebiliriz!

Ağız tadıyla ve sevdikleriniz ile birlikte aşure tüketebileceğiniz; sağlıklı-mutlu bir hafta dilerim…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı