REKLAMI GEÇ

BAYRAMDA ET TÜKETİMİNE DİKKAT!

25 Temmuz 2020 Cumartesi

Bayram deyince; uzun uzun neşe dolu sofraların kurulduğu, birlikte hoşça vakit geçirilen ve ziyaretlerin yapıldığı özel günler akla geliyor değil mi?

Bu sene bu bayramda da her ne kadar Koronavirüs sebebi ile ziyaretler yapılmaması gerekse de kendi sağlığımız için beslenmemize dikkat etmeliyiz.

Peki siz de daha sağlıklı bir bayram geçirmek için ne yapmam gerekiyor, nasıl beslenmeliyim diye düşünüyor musunuz?

O zaman gelin bu konuya birlikte bakalım.

Kurban Bayramı olunca haliyle et tüketim miktarında çoğu zaman porsiyon kontrolü sağlanamayabiliyor.

Kırmızı et; B1, B6, B12 vitaminleri  ile Demir, çinko , selenyum ve magnezyum gibi mineralleri içerir.

DAHA SAĞLIKLI BİR KURBAN BAYRAMI İÇİN…

1 ) Kurban kesildikten sonra ”RİGOR MORTİS” adını verdiğimiz ÖLÜM KATILIĞI olarak da adlandırılan hayvansal dokuda bir sertlik meydana gelir ve daha sağlıklı bir sindirim için bu durumun geçmesi beklenmelidir.Ette oluşan bu sertlik midede şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açar ve ayrıca pişirmede de zorluk oluşturur.Bu yüzden et 24 saat bekletildikten sonra bu katılık geçince tüketilmelidir.

2 Etin görünür yağ adlandırdığımız beyaz kısımları ayrılsa bile yağ oranının % 20 olduğunu biliyor muydunuz?

Bu yüzden fazla et tüketimi başta kan yağlarında yükselmelere sebep olarak; başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalıkları riskini arttırmaktadır.

3) Etin yağ oranı yüksek olduğu için etleri pişirirken kavurma ve kızartma yöntemi değil de haşlama veya ızgara/fırında pişirme yöntemlerini kullanmalıyız. Lezzeti artsın derken; tereyağı, kuyrukyağı, iç yağ gibi ek doymuş yağ ilavelerinden kaçınmalı, eti kendi yağında pişirmeliyiz. Izgara yaparken de etin ateşe uzaklığı en az 15 cm olmalıdır. Çünkü  et ateşe daha yakın olursa AKRİLAMİD adını verdiğimiz KANSEROJEN BİLEŞİKLERİN oluşma riski artar.

4) Etleri büyük parçalar halinde değil de küçük birer pişirimlik paketler şeklinde derin dondurucuda muhafaza etmeliyiz.

5) Güne hafif bir kahvaltı ile başlamalı, kahvaltı öğünü atlanmamalıdır. Çünkü kahvaltı atlandığı zaman gün içindeki tüketilen et miktarı artmaktadır.

6)Günde en az 10 bardak su tüketilmeli. Gün içinde tüketilen çay-kahve su yerine geçmemekle beraber, tüketim miktarlarına da sınırlama getirilmelidir. Etin daha kolay sindirilmesi ve hazımsızlık şikayetlerinin azalması için günde 1 -2 şişe maden suyu tüketebilirsiniz.

Ayrıca gün içinde yeşil çay, kayısı çayı gibi bitkisel çaylar yardımı ile daha kolay bir sindirim sağlayabilirsiniz.

7) Et Tüketim porsiyonlarına dikkat edilmeli. Miktarı kişiden kişiye değişmekle beraber maksimum 100-150 g ı geçmemelidir.

Daha dengeli beslenme olması için de bir öğün et ise diğer öğünde sebze, yoğurt gibi hafif besinler tüketilmeli.

8) Etimizin yanında mutlaka C vitamini kaynağı olan sebzelerimizi eksik etmemeliyiz.Neden mi? Çünkü C vitamini; etteki demirin emilimini arttırarak  biyoyararlılığın daha fazla olmasını sağlar.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere herkese şimdiden sağlıklı ve mutlu bir bayram diliyorum…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı