REKLAMI GEÇ

BEBEKLERDE BLW YÖNTEMİ İLE BESLENME

23 Ocak 2021 Cumartesi

BLW yöntemi ( Baby Lead Weaning); ”Bebek Liderliğinde Beslenme” yani bebeğin başında bekleyerek besinleri kendi eli ile kavrayıp tüketmesini öneren bir beslenme yöntemidir.

Ek gıdaya geçiş döneminde çoğu anneler birçok şeyi ezip, püre haline getirerek çocuğun önüne koyar. Halbuki patates, brokoli gibi çocuğun da rahatça kavrayabileceği besinler; iyice ezilmeden çocuğun rahatça kavrayabileceği kıvamda pişirilmelidir. Yani çocuk; o besini eline alırken hem keşfedip hem de ne yediğinin farkına vararak zevk almalıdır.

Bu durum aynı zamanda çocuğun; çiğneme, yutma becerilerini de geliştirmiş olur.

Ayrıca çocuk yerken yediği besinden daha fazla keyif alır ve kendi başına bazı besinleri tadabilmeyi öğrenir.

Aslında baktığımızda bu durum annelerin işini de kolaylaştırıyor değil mi?

Neden diye sorarsanız; çünkü annelerin kendilerine ayırdığı zaman dilimi de otomatik artmış oluyor.

BLW yöntemi; çocukta yutma, çiğneme ve besin miktarını kendisi belirleme imkanını verdiği için;  çocuğun ileri yaşlarda da daha sağlıklı beslenmeye teşvik ettiğini hiç duymuş muydunuz?

ÇOCUĞUMUN BLW ‘YE HAZIR OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Anne sütü alan bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü aldıktan sonra veya formula ile beslenenlerin 6 ay sonrası ek gıdaya geçişinden sonra bebekler iyice gözlemlenmelidir.

– Bebek başını dik tutabiliyorsa

– Elleri ile nesneleri kolayca kavrayabiliyorsa

-Kendi tükettiği besini çiğnerken hevesli görünüyorsa ebeveyn tarafından kontrol altında BLW yöntemi denenebilir.

Yalnız; ek gıdaya geçtikten hemen sonra değil de belli süre geçtikten sonra BLW ‘ye geçilmelidir. Yani bebek; ebeveyn tarafından ve gerekirse de uzman tarafından iyice gözlemlendikten sonra geçiş yapılmalıdır.

BLW NEDEN TERCİH EDİLMELİ?

– Bebek farklı besinlerle kendi kendine tanışmayı öğrenir.

– BLW ‘de amaç bebeğin karnını doyurmaktan ziyade besinlerle tanışmasıdır. Bu konuda çoğu ebeveyn besinleri nasıl tüketebildiğinden ziyade besinleri ne kadar yediğine odaklanır ve bazen de bebeğin yeme kapasitesini bir anlık unutarak yemek yemeye zorlar.

Evet, kaşıkla beslendiğinde daha hızlı ve kolayca çocuğunu beslemiş olur ancak bu durumda belki çocuğa ihtiyacından daha da fazla yemek yedirmesine sebep olabilir. Bu da ileride çocuğun yemekle ilgili olumsuz şeyler düşünmesine, kendine olan özgüveninin azalmasına ve ilerde belki de obez olma riskini arttırabilir.

– BLW yöntemi ile çocukta hem motor becerileri gelişir hem de sorumluluk hissi daha kolay oluşur.

Tabi ki bu yöntem mutlaka GÖZETİM ALTINDA olmalı ve riskli olabilecek sert ve küçük kabuklu şeyler denenmemelidir. Eğer bebeğiniz bu yöntemi yapamaz ise hemen üzülmeyin belki de daha hazır değildir. Belli süre sonrasında KONTROL ALTINDA tekrar deneyin.

Görüldüğü gibi BLW yöntemi bebeğin sadece beslenmesini değil psikolojik olarak da daha iyi hissetmesini sağlar.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı