REKLAMI GEÇ

BESİN ETİKETİ OKUMAYA VAR MISINIZ?

26 Ekim 2019 Cumartesi

Marketten aldığımız paketli ürünlerin son kullanma tarihi, üretim yeri gibi bazı şeylere dikkat ettiğimiz kadar ”BESİN DEĞERİ ETİKETİ”ne de bakıyor muyuz?

Yoksa karınca gibi yazan bu kısmı okumak zor geliyor ve direk satın mı alıyoruz?

Paketli ürünlerde yer alan ve adeta karınca kadar yazılan bu kısmın aslında tüm sağlığımızı etkilediğini biliyor muydunuz? Sağlıklı bir yaşam için; sağlıklı beslenme gereklidir. Bunun için de aldığımız ürünlerin içeriğine dikkat etmemiz gerekiyor.

Besin etiket bilgilerinde; ürünün besin ögeleri( karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineral vb.) yanında üreticiye ait bilgiler, üretim yeri, içindekiler, porsiyon ölçüsü gibi ibareler de yer almaktadır.

BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİ OLMAK İÇİN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER:


1) TUZ: Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günlük alınması gereken maksimum tuz miktarı 5 gramdır. Bu yüzden aldığımız ürünlerin porsiyon başına düşen tuz miktarına da dikkat etmemiz gerekmektedir. Unutmayalım ki; aldığımız her fazla tuz; başta hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları olmak üzere kansere kadar giden birçok rahatsızlığa yol açabilmektedir.

2) ŞEKER: Tıpkı tuzda olduğu gibi hazır paketli ürünleri satın alırken; ürünün 1 porsiyonunda ne kadar şeker içerdiğini hesaplamamız gerekmektedir.

Ayrıca besinlerin üzerinde yer alan ”GLİKOZ ŞURUBU, FRUKTOZ ŞURUBU, İNVERT ŞEKER vb” ifadeler de o ürünün BASİT ŞEKER içerdiğini göstermektedir. Vücudumuza aldığımız fazla basit şeker; belli süre sonrasında insülin seviyesinde dalgalanmalara sebep olarak; hem şeker hastalığına hem de obeziteye neden olmaktadır.

3) LİF ORANI: Bağırsak sağlığımızın korunması ve hastalıklardan korunmak için yetişkin bir bireyin günlük ortalama 25-30 g/gün diyet lifi(posa) ne ihtiyacı vardır

Her ne kadar paketli gıdalarda lif oranı çok yüksek olmasa da aldığımız ürünlerin posa miktarına da dikkat etmemiz gerekiyor.

4)YAĞ ORANI: Günlük yaşantımızda yemeklerin yağına dikkat ediyoruz da hiç paketli ürünlerin yağ miktarına da bakıyor muyuz? Özellikle ürünlerde sıklıkla karşımıza çıkan ”TRANS YAĞ” oranına dikkat etmeliyiz. Alışveriş yaparken tercihimiz ”TRANS YAĞ İÇERMEZ!’ ibaresi olan besinlerden yana olmalıdır.

Unutmayalım ki almış olduğumuz her fazla DOYMUŞ YAĞ, TRANS YAĞ; başta obezite olmak üzere; kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve hatta kanserin habercisi olmaktadır.

PAKETLİ ÜRÜNLERDE SIKÇA KARŞILAŞTIĞIMIZ BAZI İFADELER:

1) LİGHT ÜRÜN: ”DİYET ÜRÜNÜ” adı altında satılan bu besinler her ne kadar kalorileri azaltılmış olsa da aslında çok da masum değiller! Neden mi? Çünkü genellikle tüketiciler ”Ürünün kalorisi az daha rahat ve daha fazla tüketebilirim” psikolojisine girip porsiyon kontrolünde zorluk çekmektedirler.

2) DİYABETİK ÜRÜN: Diyabetik ürünlerin light ürünler gibi düşünülse de aslında farkı vardır. Diyabetik ürünlerde aspartam gibi bazı tatlandırıcılar kullanılarak özellikle diyabeti olan kişiler için daha uygun hale getirilir.

3) GLUTEN İÇERİR: Gluten; çölyak hastalarında bazı sindirim ve emilim bozukluklarına yol açan buğdayda yer alan bir proteindir. Çölyak hastalığı gibi glutene karşı hassasiyeti olan bireylerin bu ürünlerden uzak durması gerekir. Ayrıca glutene karşı hassasiyeti olan bu bireylere özel üretilmiş GLUTENSİZ ÜRÜNLER de piyasada satılmaktadır.

4) LAKTOZ İÇERİR: Özellikle süt içtiğinizde bir hazımsızlık, karın ağrısı gibi rahatsızlık duyuyorsanız laktoza karşı bir hassasiyetiniz olabilir! Eğer hassasiyetiniz veya intoleransınız varsa ”LAKTOZSUZ SÜT” gibi laktoz oranı azaltılmış ürünler tercih etmeniz gerekli.

Ayrıca paketli gıdalarda ürünün PORSİYON MİKTARI üzerinden kalori ve günlük enerjiden karşılanması gereken karbonhidrat, protein, yağ, şeker, tuz oranları diye küçük bir tablo da görebilirsiniz. Ürün üzerinde 1 porsiyon için enerji miktarı ve günlük almamız gereken besin ögelerinin karşılama yüzdeleri gösterilir. 1 porsiyon için yazılan bu değerler rakamsal olarak az olarak gözükebilir. Ancak buraya dikkat! Almış olduğunuz ürün yaklaşık 3-4 porsiyon miktarı kadar olabilir ve siz tahmin ettiğinizden çok daha fazla kalori ve yağ gibi besin ögelerini almış olabilirsiniz.

Eğer bu ve bunun gibi faktörlere dikkat etmezsek kilo kontrolünde zorluk çekeriz ve birçok hastalığa da yakalanabiliriz.

Artık aldığımız ürünleri satın alırken bir kere daha düşünür ve daha bilinçli alışveriş yaparız değil mi?

Bir sonraki yazıda buluşmak dileği ile sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı