REKLAMI GEÇ

BESLENME GÜNLÜĞÜ TUTMAYA NE DERSİNİZ?

21 Eylül 2019 Cumartesi

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için sağlıklı beslenmeye ve spor yapmaya karar verdiniz. Her şeye çok güzel uyuyor ve güzel sonuçlar alıyorsunuz. Fakat belirli bir süre sonrasında kilo vermenizde sıkıntı oluyor veya kilo artışı mı yaşıyorsunuz?

”Ama ben diyet listeme uyuyorum”, ”Kaçamak yapmıyorum, su içsem yarıyor” diye düşüncelere mi kapılıyorsunuz?
Öncelikle ”Ben gerçekten diyet listeme uyuyor muyum, fark etmeden de olsa beslenme noktasında yaptığım hatalar var mı?” diye düşünüp kendinizi bir gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Bazen yaptığımız küçük kaçamakların veya yediğimiz-içtiğimiz şeylerin kalorisini göz ardı edip, sağlıklı beslendiğimizi düşünebiliyoruz.
Peki bu durumu kontrol altına alabilmek için beslenme günlüğü tutmaya ne dersiniz?
”Beslenme Günlüğü de neymiş” diye düşünebilirsiniz. Kısaca gün içinde yediklerimizi-içtiklerimizi bir kağıda veya deftere miktarlarıyla birlikte yazmaktır.
Aslında BESLENME GÜNLÜĞÜ ‘nü; yaşadığımız olayları, duygularımızı yazdığımız GÜNLÜK DEFTERİ ne benzetebiliriz. BESLENME GÜNLÜĞÜNÜ nün tek farkı ise yediklerimizi yazmamız!

PEKİ YEDİKLERİMİZİ NASIL VE NE ZAMAN YAZMAMIZ GEREKİR?
Pratiklik olması açısından sabah-öğle-akşam ve ara öğünler şeklinde bir tablo oluşturup içini doldurabiliriz veya güzel bir deftere de yazabiliriz.
İster her tükettiğiniz öğünden sonra tek tek yazın ister gün sonunda o gün yediklerinizi topluca yazın! Bu tamamen size kalmış! Ama gün sonunda yazdığımız zaman arada ufak da olsa atıştırdığımız, belki de fark etmeden tükettiğimiz şeyleri yazmayı unutabiliriz. Bu yüzden parça parça yazmak en sağlıklısı olacaktır.
Tüm bunların yanı sıra en başta kendi sağlığınız için KENDİNİZE KARŞI DÜRÜST OLUN!
Yani ”şundan ufak bir ısırık almıştım, ama o da küçük bir parçaydı , aman canım onun da hesabını yapmaya ne gerek var, yazarsam da çok olacak” gibi gibi bahenelerle kendinizi kandırmayın!

Bu bahaneleri bir kenara bırakıp, dürüstçe günlüğünüze bunları yazdığınızda aslında ne kadar da farklı şeyler yediğinizi, 1 haftalık tüketim göz önüne alındığında onların aslında hiç de az olmadığını görebilirsiniz! İşte tam da bu yüzden yediklerimizin bilincine varmak için tüketim günlüğü tutmanın büyük bir önemi vardır.
Başlangıçta her gün yazmak zor gelebilir. Mesela 3 gün gibi kısa bir periyotlar halinde tüketim günlüğü tutup kendinizi değerlendirebilirsiniz. Bir kaç gün ara verip sonra tekrar yapabilirsiniz. Böylece bıkmadan sıkılmasan yediklerinizi daha iyi analiz edip, farkındalığınızı sağlayabilirsiniz!
Tabi bunlara ek olarak su tüketim miktarını hatta yaptığınız bir egzersizi süresi ile birlikte de yazabilirisiniz. Böylece çok daha kapsamlı bir şekilde neler yaptığımızı rahatça görebiliriz.
Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı