REKLAMI GEÇ

BİGOREKSİYA NEDİR?

18 Ocak 2020 Cumartesi

Obezite gibi çağımızın en yaygın hastalıklarından biri haline gelmeye başlayan ”Bigoreksiya”yı hiç duymuş muydunuz?

Günümüzde beslenme ve sporun önemi git gide yaygınlaşmaktadır. Ancak sizin de çevrenizde sporcu veya vücut geliştirici olmamasına rağmen anormal derecede kas geliştirmek için çabalayan ve bunu bir takıntı haline getiren birileri var mı?

Kas disformisi olarak da bilinen BİGOREKSİYA genellikle erkeklerde görülen bir durumdur. Bu bireyler sürekli aynaya bakarak vücutlarındaki kas görüntüsü ve miktarının yeterli olmadığını düşünür ve sürekli daha da fazla kas geliştirmek için kendini zorlar.

Aklınıza hemen ”SPOR YAPMAK VE KAS GELİŞTİRMENİN NE GİBİ ZARARI OLABİLİR Kİ?” gibi sorular gelmesin! Elbette spor yapmanın ve vücut geliştirme yeterli olduğu zaman kişiye hiç bir zararı yok! Ancak burada anlatmak istediğim bunun aşırıya kaçıp; sağlığı bozacak ölçüde yapılmasıdır.
Nasıl sağlıksız besin tüketimi ve fazla porsiyonlara bağlı olarak OBEZİTE ile karşılaşıyorsak; gereğinden fazla yapılan ağır antrenmanlara bağlı olarak BİGOREKSİYA ile karşı karşıya kalabiliyoruz.

Peki, kimler risk altında?

Ağır antrenman yapan vücut geliştiriciler; Güreşçiler; televizyondaki dizi ve filmlerdeki oyuncular.

Bigoreksiya aslında psikolojik bir rahatsızlık olup; birçok yeme bozukluklarını da beraberinde getirir. Bu bireyler vakitlerinin önemli bir kısmını spor salonlarında geçirir ve bunu sağlıkları için olduğunu düşünerek farklı farklı beslenme düzeni arayışına girerler.

Tüm bunların yanında BİGOREKSİYA beraberinde şunları da getirir:

1) Kas kütlesini arttırma takıntıları sebebi ile YÜKSEK PROTEİNLİ DİYETLERİ yaşam şekli haline getirirler. Beslenmelerinde en ufak değişiklik olması durumunda bunu bir problem haline getirip, sürekli bir sinirlilik halinde olurlar.

2) Sıkı ve katı bir diyet uygulamalarının yanında kas kütlelerini de gereğinden fazla arttırma takıntıları olduğu için ERGOJENİK DESTEK veya SUPLEMENTLERDEN yararlanırlar. Bu ürünlerin aşırı tüketimi sonucunda da birçok sağlık sorunları da beraberinde gelir.

3) Kas artışını yetersiz görmeleri sebebi ile egzersiz yapmayı kendilerince ZORUNLU hale getirirler. Ve yoğun bir spor programı ve diyet ile birlikte sosyal yaşamlarından uzaklaşırlar.

Ayrıca bu durumum bu bireylerin mesleki başarılarını da olumsuz etkilemektedir.

4) Zihinlerinde sürekli takıntı halinde “İDEAL KAS KÜTLESİ VE VÜCUT YAPISINA SAHİP OLMA” düşüncesi dolaştığı için anksiyete (sinirlilik) ve stres halinde olurlar. Bu durum başta kendilerine daha sonrasında da çevresindeki bireylere yansır ve huzursuzluk durumları da oluşmaya başlar.

Bigoreksiya rahatsızlığının tedavisi MULTİDİSİPLİNER bir yaklaşım ile tedavi edilmelidir. Bunun için diyetisyen, psikolog, doktor yardımı ile bu sorun daha kolay çözülebilir.

Her şeyin başının sağlık olduğu unutulmamalı ve yeteri kadar ölçüde spor ve beslenme programı oluşturulmalıdır.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı