REKLAMI GEÇ

BİR AVUÇ SAĞLIK: KURUYEMİŞLER

20 Şubat 2021 Cumartesi

Genellikle ara öğünlerde tercih edilen ve hem lezzetli hem de tok tutucu özelliği ile kurtarıcı besinimiz kuruyemişleri aranızda sevmeyen yoktur değil mi?

Bitkisel protein kaynağı olan kuruyemişler; yüksek lif ve zengin besin değeri ile hem tok tutar hem de bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı olur.

Yaklaşık %80 i yağ içerdiği için 100 g kuruyemişte ortalama 550 kal bulunur. Dolayısıyla her ne kadar sağlıklı olsa da kilo problemi yaşamamak adına tüketirken porsiyon ölçüsüne dikkat edilmelidir.

NEDEN KURUYEMİŞLER BU KADAR ÖNEMLİ?

– Özellikle Magnezyum, Çinko ve bitkisel protein açısından zengin; ayrıca yüksek oranda B ve E grubu b-vitaminleri içerdiği için önemli bir besin grubudur.

– İçerdiği yüksek vitamin-mineral ve antioksidanlar sayesinde özellikle diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve karaciğer hastalıkları gibi birçok rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

– Yüksek enerji içeriğine sahip olmaklarına rağmen doygunluk sağlamaları ve metabolizma hızında artışa destek oldukları için kontrollü tüketildiğinde kilo kaybına da yardımcı olur.

-Yüksek fitokimyasal ve antioksidan içeriği sayesinde kanser çeşitlerine karşı da koruyucudur.

-BADEM:

Zengin omega 3 ve lif içeriği ile iştahı azaltır ve kötü huylu kolesterol olan LDL yi azaltır.

-CEVİZ:

%60 oranında yağ içeriği sayesinde kalori değeri yüksek olsa da içerdiği ARJİNİN  maddesi ile özellikle kalp-damar sağlığı açısından çok yararlıdır.

Yüksek miktarda içerdiği omega-3(w-3) sayesinde zihinsel performansı arttırır, beyin fonksiyonlarını geliştirir.

Günlük tüketilen 2-3 ceviz; günlük omega-3 ihtiyacımızın yaklaşık %80-85 ini karşılamaktadır.

Alzeimer(demans) hastalığına yakalanma riskini azaltır.Ayrıca ANTİDEPRESAN özelliği sayesinde de depresif rahatsızlıklara karşı da koruyucu bir etkisi vardır.

Ayrıca uyku düzenimizi sağlayan ”MELOTONİN HORMONU” nun doğal bir kaynağı olduğunu ve  uyku problemlerinin minimuma inmesini sağladığını hiç duymuş muydunuz?

FINDIK:

Kavrulmamış çiğ hali düşük sodyum ve yüksek potasyum içerdiği için özellikle  hipertansiyon hastaları için oldukça yararlıdır. Diğer kuruyemişlerde olduğu gibi bitkisel iyi kaliteli protein içermektedir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ:
Selenyum, Çinko, fosfor ve zengin E vitamini içeriği ile bağışıklık sistemi güçlendirici ve kansere karşı koruyucudur.

KURUYEMİŞLER NASIL SAKLANMALI?

Yüksek besin değerine sahip kuruyemişler bir o kadar faydalı iken doğru saklama yöntemi ile saklanmazsa sağlığımız açısından büyük tehdit oluşturabilir. Nasıl mı?

Doğru satın alınmayan veya saklanmayan kuruyemişler AFLATOKSİN adını verdiğimiz toksin üretirler ve buna bağlı olarak da bir çok sağlık problemleri de beraberinde gelebilir.

Bu yüzden satın alınırken nemlenmiş olmayan, kalite belgesi olan ve beyazlaşma içermeyen kuruyemişler tercih edilmeli. Evde muhafaza ederken de çok ışık almayan, serin ve kuru ortamda saklanmalıdır.

Ayrıca sağlığımız için satın alırken  kavrulmuş, tuzlu olanlar yerine çiğ ve kavrulmamış olanlar tercih edilmeli. Ve hatta mümkünse de kabuklu olanlar tercih edilmeli.

İşte sağlıklı olan kuruyemişleri tüketmeden önce  hem satın alırken dikkat etmeli sonrasında da porsiyon ölçüsünü aşmadan günlük diyetimize eklemeliyiz.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı