REKLAMI GEÇ

ÇOCUĞUM NEDEN YEMEK SEÇİYOR?

7 Kasım 2020 Cumartesi

Yemek seçme problemini günümüzde sıklıkla karşılaşıyoruz değil mi?

Çocuklar 2-5 yaş dönemi arasında çoğu şeyde olduğu gibi besinleri TERCİH ETMEYE başlar. Ve beslenme alışkanlıklarının kazanmasında da ailenin yaşam şekli, beslenme tarzı, sosyal çevre, genetik faktörler vb. bir çok etmen rol almaktadır.

Siz de çocuğunuza besinler denemek istiyorsunuz ama çocuğunuz çoğu şeyi ret mi ediyor? Hemen endişeye kapılmayın! Gelin öncelikle bunun altta yapan sebepleri ve çözüm önerilerini konuşalım…

SEBEPLERİ;

– Bebeklik döneminde özellikle de emzirme döneminden sonra çocuk beslenmesine dikkat edilmemesi, özen gösterilmemesi

– Çocuğun besini istemediğini püskürterek veya ağzını sıkıca kapalı tutarak belirttiği halde ebeveynin bu konuda çocuğa fazla baskı ve inat yapması. Ve bunun sonucunda çocukta da beslenmeye karşı bir antipati ve inatlaşmanın meydana gelmesi

– Yemek yedirirken çocuğa dikkat dağıtacak televizyon, çizgi film gibi etmenlerin açılması

– Özensiz hazırlanan yemeklerin ve tabak sunumlarının olması

-PEKİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELERDİR?

1) Öncelikle çocuğunuzun sizi rol-model aldığını unutmayın!

Belki siz farkında olmayabilirsiniz ama çocuklar çoğu konuda olduğu gibi yeme konusunda da sizi örnek alır. Çocuğunuz sizin yemek istemediğiniz bir besini görüp ayrıca sizden de bazı besinler hakkında olumsuz şeyler  duyarsa; ı besini reddetme ihtimali de yüksektir.

Eğer çocuğunuzun daha sağlıklı beslenmesi ve yeterli büyümesini istiyorsanız öncelikle siz bu duruma dikkat etmelisiniz!

2) Yaratıcı Tarif Ve Sunumlarla Tabakları Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz!

Çocuklar besinin renk-doku-tat gibi duyusal özelliklerine çok dikkat ederler. Eğer beğenmediği bir besin varsa bunu fark ettirmeden küçük küçük parçalar veya başka bir tarifin içinde koyarak tükettirebilirsiniz.

3) Miktar Büyüklüğüne Dikkat!

Yeni bir besini denemek için mutlaka sevdiği bir şeyin yanında ve küçük lokmalar eşliğinde o besini verin. Miktarları büyük tutarak çocuğunuzun gözü korkmasın. Bu küçük lokmalar sayesinde o besini kabul etme ihtimali de artacaktır.

4)Besinleri Ödül Olarak Kullanmayın!

Çocuğunuza bir besini tükettirmeye zorlamak için başka bir besini ödül olarak kullanmayın! Çünkü çoğu ebeveyn çocuğunun sevmediği bir şeyi tükettirdikten sonra ödül olarak genellikle sağlıksız olan çikolata, şekerleme, patates kızartması gibi onların sevebileceği şeyleri vermeyi teklif ederler. Bu durum uzmanlara göre yanlış bir davranıştır. Çünkü bu durum çocuğun aç olmasa dahi yemek yemesine sebep olup, obezite riskini arttırır. Besin yerine; oyun, oyuncak veya  sevdiği bir videoyu kontrollü olarak açma gibi beslenme dışı ödüller vermeye çalışın.

5) Yemeği İlginç ve Farklı Hale Getirin.

Örneğin sevdiği çizgi film karakterini içeren tabak, bardak, kaşık  gibi şeyler kullanarak farklı besinleri deneyebilirsiniz.

6) Başka çocuklar ile kendi çocuğunuzu asla kıyaslamayın. Çocuğunuzun özgüvenini kaybetmiş olursunuz.

7) Kendisi yemek istiyorsa izin verin, siz sade yardımcı olun.

8) Besinleri ödül-ceza olarak kullanmayın.

Eğer bunları yapıyorum ama gene de olmuyor diyorsanız doktor, diyetisyen, psikolog gibi sağlık uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı