REKLAMI GEÇ

ÇOCUĞUNUZ HIZLA KİLO MU ALIYOR?

15 Ağustos 2020 Cumartesi

”Çocuğum hızla kilo alıyor, obeziteye doğru yaklaşıyor mu? ” gibi aklınızda soru işaretleri varsa işte bu yazı tam size göre!

Çocukluk obezitesi ”Yağ Oranı ” ile belirlenir. Yağ oranı kız çocuklarında %25; erkek çocuklarda %30 ve üzeri olması durumunda vücut kırmızı alarm vermeye başlar ve obezite riski artar.

Öncelikle ” Çocuğum neden hızla kilo alıyor? ” sorusunun cevabını bulmak için altta yatan temel sebepleri bulmaya çalışmalısınız!

Mesele bunlar neler olabilir?

– GENETİK YATKINLIK: Çoğu hastalıkta olduğu gibi obezitede de genetik faktörlerin rolü büyüktür. Anne babadan birinin şişman olması  durumunda çocuğun da  obez olma riski %40-45 oranlarına kadar çıkmaktadır.

– FİZİKSEL AKTİVİTE DURUMU: Son zamanlarda özellikle pandemi sürecinde eve kapanma, okulların devam edememesi durumuna bağlı olarak çocukların evde geçirdiği süre artmıştır. Bununla birlikte can sıkıntısına bağlı  olarak yemek porsiyon miktarı da artınca minik beden ler hızla kilo almaktadır. Bu yüzden çocuklarınıza evde de yapabileceği eğlenceli aktviteler bulabilirsiniz.

– EVDEKİ BESLENME ALIŞKANLIĞI: Unutmayın çocuklar ebeveynleri örnek alırlar. Ve evde ne tüketilir veya beğenilmez ise kendisi de o yolda şekil alır. Bu yüzden öncelikle kendi beslenme alışkanlığınızı sağlıklı hale getirin.

Çocukluk çağı obezitesi yetişkin obezitesi gelişiminden çok daha farklıdır. Neden mi?

Çocuklar kilo aldıkça yağ hücre sayısı artarken (hiperplazi); yetişkinlikte artık yağ hücre sayısı artmaz ancak bu hücrelerin içindeki yağ miktarı artar(hipertrofi).

Büyüme gelişme döneminde olan çocuklar obeziteye bağlı olarak hormonal düzenleri de olumsuz etkilenmektedir. Bunlar neler mi? Öncelikle kan şekeri yüksekliğine bağlı olarak Diyabet, tansiyon, kolesterol yüksekliği, uyku sorunları, ergenliğe geçişte gecikmeler gibi gibi bir çok problemler de beraberinde gelir.

ÇÖZÜM YOLLARI NELERDİR?

– Öncelikle  bu durumu çocuğunuzdan gizlemeyin. Onun da bazı şeylerin farkına varmasını sağlayın. Eğer böyle yapmazsanız çocuğunuza iyilik değil kötülük yapmış olursunuz.

– Sizler bilinçli bir ebeveyn olarak çocuğunuza bu durumu farkına vardırdıktan sonra vakit kaybetmeden uzman desteği alın. Bir doktor + diyetisyen işbirliği ile sağlığa kavuşmasını sağlayın.

– Çocuğunuzun sizi rol model aldığını asla unutmayın!

Yani bazı şeyleri değiştirmeyi ilk kendinizden başlayın. Sizde de birtakım yeme bozuklukları varsa onara dikkat edin.

– Çocuğunuzu üzmeden onun da gönlünü alacak şekilde istediği şeylerin daha sağlıklı alternatif yollarını bulun. Unutmayın alışveriş yapmak sizin elinizde!

– Çocuğunuzun televizyon, bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerin önünde yemek yemesine izin vermeyin. Çocuk bu durumda hem ne yediğinin hem de ne kadar yediğinin farkına varamayabilir! Bu durum da porsiyon kontrolünü sağlamada sorunlar oluşturur. Hem de doyma hissine geç ulaşır. Bunun sıklığı arttıkça da hızlı kilo alımı da kaçınılmaz olur.

– Beslenmenin yanı sıra fiziksel aktiviteyi de eğlenceli hale getirerek çocuğunuzun enerji harcamasına destek olun.

Görüldüğü gibi aslında zor olmayan bazı çözüm önerileri ve biraz dikkat ile bu sorunun oluşmasının önüne geçebiliriz.

Sağlıklı yaşam sizin de elinizde!

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı