REKLAMI GEÇ

ÇOCUKLARDA HİPERAKTİVİTE VE BESLENME

9 Mayıs 2020 Cumartesi

Çocuğunuz; hiç yerinde durmuyor çok hareketli, sürekli başka bir iş ile uğraşarak dikkat eksikliği mi yaşıyor?

Öyleyse bu yazı tam size göre!

Hiperaktiviteli çocuklarda aşırı hareketliliğe bağlı olarak; dikkat dağınıklığı, sabırsızlık hali, öğrenme güçlüğü, asabiyet hali gibi durumlar gözlenir. Yapılan çalışmalarda hiperaktivitenin aslından tam da nedeni saptanamamıştır.

Erkek çocuklarda görülme oranı kız çocuklarına göre neredeyse 2-3 kat daha fazladır. Çocukluk döneminde tedavi edilemez ise; bu durum çocuğun yetişkinlik döneminde çoğu sorunu çözmede zorluk çekmesine neden olmaktadır.

Peki, beslenme ve hiperaktivite arasında bir ilişki olduğunu hiç duymuş muydunuz?

Evet, beslenme çoğu alanda olduğu gibi hiperaktivite ile de ilişkilidir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB ) VE BESLENME:

1) Yeteriz ve dengesiz beslenme kan şekerinde düzensizliğe neden olduğu gibi DEHB semptomlarının da artmasına yol açmaktadır.

Yapılan çalışmalarda fazla basit şeker alımı ve dengesiz beslenme alışkanlığı olan çocuklarda bu semptomların (DEHB SEMPTOMLARI ) artma riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür.

2) DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) olan kişilerde özellikle DEMİR, ÇİNKO, BAKIR gibi bazı mineral yetersizliklerinin daha çok olduğu görülmüştür.

Özellikle demir eksikliği merkezi sinir sistemini etkilemekte, semptomları arttırmaktadır. Bu yüzden çocuğun beslenmesinde demir kaynaklarına da yer verilmelidir.

3) Gıda katkı maddeleri, renklendirici, tatlandırıcı, koruyucu madde içeren hazır paketli besinlerin DEHB semptomlarında artışa yol açtığı görülmüştür. Bu besinler çocuğun beslenmesinde ELİMİNE edilerek yani ELİMİNASYON DİYETİ yapılarak belirtilerin değişimi gözlemlenmelidir.

4) Omega-3 yağ asitleri artık duymayan kalmamıştır değil mi? Peki omega-3 yağ asitlerinin dikkati arttırdığını ve sakinleştirici etkisinin olduğunu hiç duymuş muydunuz?

Omega-3 yağ asidi eksikliğinde; dikkat dağınıklığının yanı sıra, kuru bir cilt de gözlemlenmektedir. DEHB a sahip çocuklarda bu yağ asitlerinin eksikliğine bağlı olarak ayrıca kuru bir cilde sahip oldukları da görülmüştür.

Bu sebeple bu çocukların mutlaka haftada en az 1 kez sardalya, uskumru vb. OMEGA-3 den daha zengin olan balık çeşitlerini tüketmelerinde yarar vardır.

5) Kafein oranı yüksek içeceklerin DEHB SEMPTOMLARINI arttırdığı gözlemlenmiştir.

Bu çocuklar kafeinli içeceklerden mutlaka uzak durmalıdır.

6) DÖRT YAPRAKLI YONCA MODELİ olarak adlandırdığımız ‘YETERLİ VE DENGELİ BESLNEME’yi ifade eden ( süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıl, sebze-meyve ) besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketmeleri gereklidir.

7) Basit şeker tüketimi İNSÜLİN seviyesinde artışa bağlı olarak ADRENALİN seviyesinde de yükselmeye sebep olmaktadır. Dolayısı ile bu besinlerden de olabildiğince uzak durmalıdırlar.

8)  DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) olan çocuğun kullandığı ilaçlara bağlı olarak gerginlik, uykusuzluk hali oluşabilir. Çocuğun beslenmesindeki protein oranı yüksek besinlere yer verilerek bu semptomlar azaltılabilir.

Beslenme dışında ailenin çocuğa karşı olan davranış ve tutumları da çok önemlidir. Bu çocukların iyi bir düzene ve disipline ihtiyaçları da vardır. Bu sebeple anne ve babaların çocuklarının enerjisini boşaltabileceği etkinlik, oyun, egzersiz, temiz havada yürüyüş yapmak gibi yöntemler denemeleri de gerekmektedir.

Bu süreç başarı ile atlatılırsa az önce yukarıda belirttiğim gibi çocuğun ileriki yaşlardaki yaşam kalitesi ve huzuru artar.

Bunun için bu süreçte mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız!

Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı