REKLAMI GEÇ

DAHA SAĞLIKLI BİR KURBAN BAYRAMI İÇİN…

10 Ağustos 2019 Cumartesi

”Bugün bayram erken kalkın çocuklar!” şarkısı ile bayram sabahına uyanmamıza sadece bir gün kaldı…

Tüm ailenin bir araya geldiği, neşe-huzur dolu güzel sofraların kurulduğu, birlikte güzel vakit geçirdiğimiz bu özel günleri daha sağlıklı geçirmeyi kim istemez ki!

Peki, siz de daha sağlıklı bir bayram geçirmek için ne yapmam gerekiyor, nasıl beslenmeliyim diye düşünüyor musunuz?

Kurban Bayramı olunca haliyle et tüketim miktarında çoğu zaman porsiyon kontrolü sağlanamayabiliyor.

Kırmızı et; B1, B6, B12 ve D vitamini ile Demir, çinko, selenyum gibi mineralleri içerir.

DAHA SAĞLIKLI BİR KURBAN BAYRAMI İÇİN NE YAPMALIYIZ?

1- Kurban kesildikten sonra ”RİGOR MORTİS” adını verdiğimiz ÖLÜM KATILIĞI olarak da adlandırılan hayvansal dokuda bir sertlik meydana gelir ve daha sağlıklı bir sindirim için bu durumun geçmesi beklenmelidir. Ette oluşan bu sertlik midede şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açar ve ayrıca pişirmede de zorluk oluşturur.

2- Bayram sabahında güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Kurban telaşından kahvaltı yapılamaz ise bile en azında süt ve yulaf ile pratik bir kahvaltı öğünü oluşturabilirsiniz.

3- Etimizin yanında mutlaka C vitamini kaynağı olan sebzelerimizi eksik etmemeliyiz. Neden mi? Çünkü C vitamini; etteki demirin emilimini arttırarak biyoyararlılığın daha fazla olmasını sağlar.

4- Özellikle; kalp-damar, tansiyon, şeker, gut gibi rahatsızlığı olan bireyler et tüketim miktarına çok daha fazla dikkat etmelidirler.

5- Etleri pişirirken; etin görünür yağı ayrılıp, fırında, ızgara, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Izgara yaparken de etin ateşe uzaklığı en az 15 cm olmalıdır. Çünkü et ateşe daha yakın olursa AKRİLAMİD adını verdiğimiz KANSEROJEN BİLEŞİKLERİN oluşma riski artar.

6- Etler mümkünse kendi yağında pişirilmeli; et yemeklerine ilave yağ eklenmemelidir.

7- Güzel güzel kurulan bayram sofralarında tabi ki de vazgeçilmez lezzetlerden birisi de baklava, tatlı çeşitleri değil midir? Tabi ki de tatlıyı kesinlikle yasak diyemeyiz ama her şeyde olduğu gibi tatlıda da porsiyon kontrolü sağlamalıyız. Ayrıca et yemeklerinin yanında genellikle tercih edilen gazlı içeceklerden de uzak durmaya çalışmalıyız.

8- Etleri kıyma haline getirip dondurucuya koymaktansa; küçük paketler halinde dondurucuda saklarsak daha az besin kayıpları oluşur.

9- Her zaman olduğu gibi bayramda da besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Yani bir öğünde et tüketiyorsak eğer diğer öğünde sebze, kuru baklagil gibi farklı besinler tüketmekte fayda vardır.

10- Günlük su tüketimi mutlaka en az 2,5-3 litre olmalıdır. Günlük en az 30 dk. hafif tempolu bir yürüyüş ile hem sindiriminiz kolaylaşır hem de kilo kontrolünüzü sağlamış olursunuz.

Herkese şimdiden sağlıklı ve mutlu bir bayram diliyorum.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı