REKLAMI GEÇ

DİRENÇLİ KİLOLARINIZA KARŞI DİRENİN!

29 Haziran 2019 Cumartesi

Diyet yapmaya karar verdiniz ve büyük bir motivasyon ile başladınız… Listenize tam uyuyor, sporunuzu da düzenli yapıyorsunuz. 3-5 kilo derken çok güzel kilo vermeye devam ediyorsunuz.

Ancak ideal kilonuza yaklaştıkça eskisi gibi kolay kilo veremeyip, hızınız mı düştü? ”O kadar kilo verdim neden gitmiyor şu son kilolarım?” diye kendinize soruyor olabilirsiniz!

İşte bu dönemde dirençli kilolara (Baraj kilo) takılmış olabilirsiniz?

Peki, nedir bu DİRENÇLİ KİLO?
Kilo verme süreçlerinde; ideal kilomuza yaklaşınca kilo verme hızımızın düşmesi çok normaldir. Kilomuzun yaklaşık %10’u azalınca; vücudumuz kendini otomatik koruma altına alır ve vücut kendini ”HEP AÇ KALICAM VE BU KİLO KAYIPLARI BANA ZARAR VERİR’‘ diye düşünüp; bir takım değişiklikler yapma yoluna gider.

Mesela kilo verdikçe; bazal metabolizma hızını, enerji harcama miktarını azaltma yoluna gider. Bu dönem ayrıca boşalan yağ hücrelerimizin küçülmeye başlayacağı dönemdir. Durum böyle olunca da DİRENÇLİ KİLO DÖNEMİ bazılarında 2 haftaya bazılarında 1 aya kadar uzayabilir.

Ancak burada önemli olan motivasyonumuzu kaybetmeden, bu baraj kilomuzu kıracağımıza inanıp, pes etmeden yola devam etmektir!

DİRENÇLİ KİLOLARIN OLUŞMASININ DİĞER SEBEPLERİ:
1) Uzun bir dönem aynı yüksek kilolarda olmanın sonucunda; bedenimiz o kiloları artık benimsemiştir ve ”SET UP TEORİSİ” adını verdiğimiz olabildiğince hep alışılmış en yüksek kiloya çıkma eğiliminde olmaktadır.

2) Dirençli kilolardan kurtulmanın bir diğer sebebi de diyette yapılan ve FARKEDİLMEYEN KAÇAMAKLAR da olabilir. Bu küçük kaçamakları alışkanlık haline getirince; toplam olarak kilo verme sürecimizi ve özellikle de DİRENÇLİ KİLO DÖNEMİ‘nden çıkmayı zorlaştırmaktadır.

3) Öğünlerimizin sürekli aynı tarzda olması. Çünkü bazen tükettiğimiz bazı besinlere de vücudumuz alışmaktadır. Bu sebeple öğünlerimizde yapacağımız ufak sağlıklı değişiklikler bile metabolizmamızı şaşırtıp, bu zorlu süreçten daha kolay çıkmamızı sağlayabilir. Mesela kahvaltıda alışılmış olan peynir- haşlanmış yumurta gibi menü yerine süt, yulaf, meyve gibi farklı alternatifler üretebilirsiniz veya meyvelerinizde değişikliklere gidip ananas gibi farklı meyveleri deneyebilirsiniz.

4) Her zaman söylendiği gibi YETERLİ SU TÜKETİMİ de bu dönemde de çok önemlidir. Kilo verdikçe hem yağların toksik etkisinden kurtulmak hem de ödem oluşumunu azaltmak gibi birçok sebeplerden dolayı GÜNLÜK EN AZ 2.5-3 LİTRE su tüketmeye özen gösteriniz.

Görüldüğü üzere DİRENÇLİ KİLO DÖNEMİ aslında bedenimizin; sağlık boyutunda güvenliğimizi sağlamak için oluşturduğu bir dönemdir. Ancak biz bu dönemi daha rahat, stressiz ve motivasyonumuzu kaybetmeden, diyetisyenimize güvenerek ve sporumuzu da yaparak geçirirsek; daha çabuk hedefimize ulaşırız.

Herkese sağlıklı, mutlu günler dilerim bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı