REKLAMI GEÇ

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR

16 Şubat 2019 Cumartesi

Teknoloji ve internetin hızla geliştiği zamanda bilgiye ulaşmak artık bir tık kadar uzaklıktadır.Durum böyle olunca da doğru ve yanlış bilgiler de ortaya çıkmaktadır. Ve önüne gelen herkes kendisinin de emin olmadığı bilgileri halka sunmaya başlamıştır.

Bu durum da ”DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLARI” ortaya çıkarmaktadır.

Haydi hep birlikte  beslenme ile ilgili ”DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR”  nelermiş birlikte bakalım…

1)  YANLIŞ: EKMEK DİYETE ENGEL OLUR

Maalesef en sık karşılaştığım durumlardan biri” Ben diyete başlayınca ekmeği tamamen kestim!” olmuştur.

Halbuki ekmeğin porsiyon miktarı ve ekmek çeşidine dikkat edildiği sürece diyete engel olmaz. Aksine İçerdiği lif ve B vitaminleri sayesinde hem enerji ihtiyacımızı karşılar hem de tokluk sağlar.

Ama tabi tam buğday ekmeği , çavdar ekmeği , karışık tahıllı ekmekler gibi posa içeriği yüksek olanlar tercih edilmelidir.

2) YANLIŞ: NE KADAR AZ YERSEM O KADAR KOLAY KİLO VERİRİM!

Diyet yaparken çoğu kişi aşırı enerji kısıtlamasına giderek zayıflamaya çalışmaktadır. Maalesef bu durum o kadar da güzel sonuçlar ortaya çıkarmamaktadır. Aşırı enerji kısıtlamasına gitmek ve düzensiz beslenmek  metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Ve belli bir süre sonra da yeme ataklarını meydana getirmektedir.

3) YANLIŞ: ZEYTİNYAĞI KİLO ALDIRMAZ!

Evet zeytinyağı kalp damar sağlığı için çok yararlıdır fakat her ne kadar sağlıklı olsa da zeytinyağı da diğer yağlar gibi 1 tatlı kaşığı yaklaşık 45-50 kal dir. Yani miktarına dikkat edilmezse kilo  kontrolünde zorluk oluşturabilir.

4) YANLIŞ: ”LİGHT ”ÜRÜNLER DİYETTE SERBESTTİR!

Market raflarında sıkça rastladığımız bu ürünlere maalesef diyette serbest tüketilebilecekmiş gibi bir  algı oluşmaktadır.

Bu ürünleri incelediğinizde her ne kadar ” şeker ve yağ oranı azaltılmış” gibi ibareler görseniz de çoğu basit şeker içermektedir.

Bu nedenle alacağınız ürünlerin etiketini mutlaka okumalısınız. Yani ambalajın üzerinde ”light veya diyet” ibaresinin olması o ürünün  diyette serbest olacağı anlamına gelmez!

5) YANLIŞ: ”SIFIR KALORİ ” ADI ALTINDA SATILAN TADLANDIRICI İÇEREN YİYECEK VE İÇECEKLER DİYETE ENGEL DEĞİLDİR!

Evet bu sloganı görünce ne kadar da mutlu oluyoruz ve kendimizi rahat hissediyoruz değil mi?

Ancak sağlıklı gibi görünen ”tadlandırıcılar” o kadar da masum değildir. Yapılan çalışmalarda tadlandırıcı içeren bu hazır paketli besinleri çok fazla tüketenlerin kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür.

6)YANLIŞ: BÖLGESEL İNCELMEYE ÖZEL DİYETLER VARDIR!

Herkesin genetik olarak vücut yapısı farklıdır. Elma , armut , kum saati gibi bir çok vücut tiplerini sınıflandırabilirz.

Ancak herhangi bir bölgeye özel bir diyet yoktur. Diyet ile toplam fazlalıklarınızdan kurtulabilirsiniz ancak fazla olan bölgeniz için o bölgeye özel spor ile incelme sağlayabilirsiniz.

7)YANLIŞ: MEYVE ŞEKER İÇERİR VE DİYETTE TÜKETİLMEMELİDİR!

Meyvede bulunan ” fruktoz ” adını verdiğimiz ” meyve şekeri” yapay şeker değildir. Aksine içerdiği doğal şeker ve posa sayesinde hem sindirim sistemini düzenler hem de kan şekeri dengelenmesine yardımcı olur.Ancak tabi ki de porsiyonuna da dikkat edilmelidir.

8)YANLIŞ: SABAH AÇ KARNINA LİMONLU SU İÇMEK ZAYIFLATIR!

Limon yüksek miktarda içerdiği C vitamini sayesinde zayıflamaya yardımcı bir besindir. Fakat aç karnına içilen limonlu su özellikle mide asiditesini arttıracağı için gastrit, ülser gibi mide problemleri olan bireylerde sıkıntı oluşturabilir. Ayrıca tansiyon düşürücü özelliği yönüyle de hipotansiyon hastalarına da rahatsızlık verebilir. Yani limonlu  su içmeyi mucizevi  bir içecek olarak görmemeliyiz.

9) YANLIŞ: ISPANAK YOĞURTLA BERABER TÜKETİLMEMELİDİR!

Ispanak demir minerali içerir, yoğurt da kalsiyum içerir. Demir  vücutta kalsiyum emilimini azaltabilmektedir. Ancak bu etkileşimin olması için ortamda çok fazla kalsiyum ve demir mineralinin olması gerekir. Ve tüketilen yoğurt ve ıspanaktaki  kalsiyum ve demir mineralleri miligram gibi küçük bir değer olduğu için birlikte tüketilmesinde sakınca yoktur.

10) YANLIŞ: DİYET YAPARKEN PROTEİN VE KARBONHİDRATALARI BİRLİKTE TÜKETMEMEK GEREKİR !

Yediğimiz çoğu besinde karbonhidrat olduğu gibi protein de vardır. Diyet yaparken karbonhidrat ve protein kaynakları birlikte tüketilebilir.

Hatta karbonhidrat kaynağı olan meyvenin yanında protein içeren süt, yoğurt gibi besinler tüketilirse daha iyi kan şekeri regülasyonu  sağlanmaktadır.

Bugün de beslenme ile ilgili  ”DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR” üzerinde konuşmuş olduk.

Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalınız…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı