REKLAMI GEÇ

DÜZENLİ EGZERSİZ İLE DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAM İSTEMEZ MİSİNİZ?

12 Ekim 2019 Cumartesi

Egzersiz ile yaşam kalitenizi artırmaya var mısınız? Egzersiz; başta daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam ve fiziksel durumu geliştirmek için yapılan aktivitelerin devamıdır.

Ayrıca egzersiz diyette başarıyı arttırdığı gibi sağlığımız üzerinde de birçok olumlu etkileri vardır. Kilo vermedeki başarının yaklaşık %70’ini diyet planı oluştururken; %30’unda da ”EGZERİSİZ” in etkili olduğunu biliyor muydunuz?

İşte bu nedenle DİYET+EGZERSİZİ birlikte düşünmeli ve bunları birbirinin TAMAMLAYICISI olarak görmeliyiz.

”Havalar soğumaya başladı, yağmur yağıyor, bu havada spor mu olur?” diye bahaneleri bir kenara bırakın ve harekete geçin!

EGZERSİZİN SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDEKİ MUHTEŞEM ETKİLERİ:

1) KİLO VERMEYE YARDIMCI:

Diyetin tamamlayıcısı olarak görebileceğimiz egzersiz; enerji harcamasını arttırarak yağ yakımını hızlandırır. Aslında kilo vermeyi bir teraziye benzetebiliriz. Şöyle ki bir kefesi ALINAN ENERJİ bir kefesi de HARCANAN ENERJİ olsun. Eğer bu terazide HARCANAN ENERJİ; ALINAN ENERJİ den daha fazla ağır gelirse yani harcanan enerji miktarı daha fazla olursa; kilo verme de o zaman meydana gelmektedir. İşte egzersiz de harcanan enerji miktarını artırmaya yardımcı olduğu için de kilo vermede büyük bir etkisi vardır.

2) DAHA ENERJİK VE ZİNDE BİR YAŞAM İÇİN:

Yapılan çalışmalarda egzersizin MUTLULUK HORMONU olarak da adlandırdığımız SEROTONİN HORMONU nu arttırdığı ve yaşam kalitesini yükselttiği görülmüştür. Vücutta salgılanan SEROTONİN HORMONU arttıkça birey kendini daha mutlu hisseder ve yaşam kalitesi artar.
O zaman düzenli egzersiz ile bir yandan kilo kontrolünüzü sağlarken bir yandan da daha mutlu ve kaliteli bir yaşam istemez misiniz?

3) HASTALIKLARI ÖNLEMEDE VE TIBBİ TEDAVİSİNDE YARDIMCI:

Biliyoruz ki obeziteye bağlı olarak; insülin direnci, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi birçok komplikasyon gelişmektedir. Yapılan çalışmalarda düzenli yapılan egzersizin; kan şekerinin düzenlenmesinde, yüksek tansiyonun düşürülmesinde, kan yağ düzeyinin azalmasında, uyku kalitesinin artmasında gibi birçok faktör üzerinde olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.

4) BEYİN FONKSİYONLARINA OLAN ETKİSİ:

Beynimizin; vücut ağırlığımızın yaklaşık %3’ünü oluşturduğunu ve kalpten pompalanan kanın da yaklaşık beşte birini kullandığını biliyor muydunuz? Egzersiz ile kan dolaşımı hızlanır, kalp atışında artış olur ve beyne giden kan miktarı da daha fazla olur. Bu sebeple spor yapan bireylerin beyin hücreleri daha iyi beslenir. Beyne giden besin ögeleri ve oksijen miktarı arttıkça da bilişsel fonksiyonlarda gelişme olur.

5) NÖRONLAR (SİNİR HÜCRELERİ) ÜZERİNE ETKİSİ:
Egzersiz ile hızlanan kan dolaşımı sayesinde hücrelere giren besin ve oksijen miktarı artar ve hücreler canlılığını daha uzun süre korur. Bu durum sinir hücreleri üzerinde de etkilidir. Yapılan çalışmalarda düzenli egzersizin nöron ölümlerini azalttığı, nöronlar arasındaki iletişimi düzenleyerek genel koordinasyon yeteneğini arttırdığı görülmüştür.

6) KRONİK AĞRILARI AZALTMAYA YARDIMCI:

Düzenli egzersiz ve kronik ağrı hissi arasındaki ilişkiyi öğrenebilmek için fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre fareler egzersiz yaptırılan ve hareket etmeyen şekilde 2 gruba ayrılmıştır. Ve aktif hayvanlardaki ağrıya sebep olan reseptörlerde uyarıya karşı olan aşırı hassasiyetlerinin 2-3 hafta kadar daha devam ettiği; egzersiz yaptırılan farelerde ise bu hassasiyetin 1 hafta gibi kısa bir süre içerisinde azalmaya başladığı görülmüştür.

7) YAŞLANMAYI GECİKTİRİR:

Beyin hücrelerine egzersiz ile daha fazla besin ögesi ve oksijenin gitmesi gibi cilt hücrelerine de giden besin ögesi miktarı artmaktadır.

Ayrıca düzenli yapılan egzersiz vücuttaki serbest radikal adını verdiğimiz zararlı bileşenlerin azalmasını sağlar, oksidatif stresi azaltır ve bu durum da cildimiz üzerinde de etkilidir. Yani düzenli yapılan egzersiz ile daha canlı, parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.

Peki, hiç egzersizin beynimizin farklı bölgelerini etkilediğini de biliyor muydunuz?

Evet, yanlış duymadınız!
Yapılan araştırmalarda farklı egzersizlerin, beynimizin farklı bölgelerini etkilediği görülmüştür. Örneğin; düşünme ve problem çözme yeteneğinizi artmasını istiyorsanız ağırlık kaldırma çalışmalarını denemelisiniz. Çünkü bu egzersiz; aynı anda birden çok konsantre olma becerisinin gelişmesini sağlamaktadır.

Aerobik yapan bireylerin de hafıza konusunda daha başarılı olduğunu biliyor muydunuz?
Aynı zamanda egzersiz açlık- tokluk mekanizmasına da etki etmektedir. Özellikle atıştırmalık besinlere karşı koyabilmede yardımcı olmaktadır. Egzersiz sonucu açlık hormonu olarak bilinen grelinin miktarında azalma olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür.

Görüldüğü gibi egzersizin daha saymakla bitiremeyeceğimiz birçok faydası vardır.

Haydi, sen de bahaneleri bir kenara bırak ve harekete geç!
Bir sonraki yazıda buluşmak dileği ile sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı