REKLAMI GEÇ

EGZERSİZ ZEVKİNİZ BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞMESİN!

27 Haziran 2020 Cumartesi

Egzersiz; başta sağlıklı yaşam, obeziteyi önlemek, kronik hastalık riskini azaltmak, sağlık sorunlarını gidermek için yapılır değil mi?

Ama egzersizin bazı durumlarda sağlık bozucu olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?

Bazı bireyler egzersize karşı aşırı istekli olup, sağlıklı yaşam veya herhangi bir sebep için hırs ve takıntı halinde kendisine  ters egzersizler yapmaktadır. Biz bu duruma ”EGZERSİZ BAĞIMLILIĞI” diyoruz.

Aşırı egzersiz yapan bireylerin önemli bir sebepten dolayı olsa da spor yapamama durumunda aşırı anksiyete, depresyon halinde olması negatif bir enerji bağımlılığıdır.

Bu kişiler en ufak bir sakatlanma durumunda dahi 1-2 gün spor yapamama durumunda aşırı bir sinirlilik halinde olurlar. Görüldüğü gibi egzersiz bağımlılığı psikoloji ile doğrudan ilişkilidir.

BELİRTİLER:

– Kendine göre belirlediği egzersiz süresini hep aşması

– Egzersiz planı istediği gibi olmayınca sosyal hayatının dahi bu durumdan olumsuz etkilenmesi

– Yaralanma, sakatlanma dahi olsa egzersize sürekli devam etmek istemesi

– Genellikle yapması gereken egzersiz sınırını aşarak sağlığını tehdit edecek şekilde kendini zorlaması

EGZERSİZ BAĞIMLILIĞI İLE YEME BOZUKLUĞU ARASINDA BİR İLİŞKİ VAR MIDIR?

Çevresel etmenler, görünüşte mükemmelliyetçilik gibi bazı sebeplerle egzersiz bağımlılığı-yeme bozukluğu arasında bir ilişki vardır. Nasıl mı?

Dış görünüşte mükemmelliyetçilik için aşırı egzersiz yapan bireyler besin tüketimine çok dikkat ederler.Bu durum besin kısıtlamasında aşırıya  giderek yeme bozukluklarına sebebiyet verebilmektedir.

ANOREKSİYA NERVOZA: Bu bireyler normal kilo ağırlığında olsa dahi sürekli kendisini kilolu olarak görürler Sürekli bir besin- enerji kısıtlama halinde olup; kilo almamak için ayrıca aşırı egzersiz yapma yoluna giderler. Ve genellikle de bu bireyler olması gereken kilonun çok altındadırlar.

BULUMİA NERVOZA: Tıkanırcasına yemek yedikten sonra pişman olup, aldığı fazla kalorileri yakmak için aşırı egzersiz yapan kişilerdir.

Görüldüğü gibi aşırı egzersiz yapma ve yeme bozuklukları arasında kısır bir döngü oluşabilmektedir.

Peki kadınların erkeklere oranla egzersiz bağımlılıklarının daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz?

Kadınlar dış görünüşte erkeklere göre çok daha fazla önem verdikleri için egzersiz bağımlılıklarının da daha yüksek olduğu görülmüştür.

Yapılan çalışmalarda uzmanlar; haftada 17 saatten daha fazla egzersiz yapan kişilerin  bir takım sağlık problemleri ile karşılaşabileceğini söylemektedirler.

Elbette ki egzersiz sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez şeylerden birisidir. Ancak uzun süre ve çok sık yapılan egzersiz bazen hem fiziksel hem ruhsal yönden sağlığımızı bozar. Bu yüzden bir uzman yardımı ile kendimize uygun egzersiz ve süresini belirlemeli ve ona göre hareket etmelisiniz.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı