REKLAMI GEÇ

GÜNEŞ IŞIĞININ SENTEZİ: D VİTAMİNİ

15 Haziran 2019 Cumartesi

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz vitaminlerden birisidir D VİTAMİNİ…

 

Genellikle çoğu kişide de eksik olduğu bilinir.

 

Eğer siz de kendinizi sürekli yorgun, halsiz, kemik hassasiyeti gibi durumlarda buluyorsanız, kan tahlili ile D VİTAMİNİ seviyenize baktırmanızda yarar var!

 

Kandaki DVİTAMİNİ seviyesi 20 ng/ml altına düştüğü zaman ”D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ” görülmektedir.

 

“D VİTAMİNİ”nin yaklaşık %80-90’ı güneş ışığı ile vücudumuzda sentezlenirken; %15-20’si de bazı besinler yoluyla alınmaktadır. Bu besinlere örnek olarak; yumurta sarısı, karaciğer, somon gibi yağlı balıkları örnek gösterebiliriz. Ayrıca genellikle Avrupa ülkelerinde uygulamaya geçilmiş olan D VİTAMİNİ İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BESİNLER de vardır.

 

Haziran ayının gelmesi ile birlikte güneş ışınlarının etkisi giderek artmaktadır. Hazır havalar ısınmaya başlamışken D VİTAMİNİ sentezinden neden mahrum olalım ki?

 

Günlük D VİTAMİNİ ihtiyacınızı karşılamak için; direk güneş ışığı altında saat 10.00-16.00 arasında 20-25 dakika bulunmanız yeterli!

 

D VİTAMİNİN ÖNEMİ:

Her ne kadar VİTAMİN olarak geçse de güneş ışığı ile vücudumuz tarafından da sentezlendiği için aynı zamanda HORMON görevini de üstlenmektedir.

 

1- Kalsiyumun vücuttan atılmasını azaltır, emilimini arttırır. D VİTAMİNİ olmadan kalsiyumun vücuttan emilimi %10-15 iken; D VİTAMİNİ ile bu oran %35’lere kadar çıkmaktadır. Yani görüldüğü gibi gizliden kemik-iskelet gelişimine de yardımcı olur!

 

2- Vücutta İNSÜLİN DUYARLILIĞINI arttırarak DİYABET gelişme riskini azaltır.

 

3) Kanser, MS, Sedef gibi hastalıklara karşı korur.

 

4)İnflamasyonların habercisi olan SİTOKİNLERİN salınımını azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

5)D vitaminin DEPRESYON riskini azalttığını da biliyor muydunuz? Ayrıca genellikle ileri yaşlarda görülen Alzheimer,şizofren gibi hastalıkların oluşma ihtimalini de azaltır.

 

YETERSİZ D VİTAMİNİ SEVİYESİNİN SEBEPLERİ:

1) Yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmak

2) Aşırı ve hızlı kilo alımına bağlı olarak obezitenin oluşması

3) Sürekli kapalı ortamlarda bulunup, gün ışığına az çıkmak

4) Koyu tenli bireyler

5)Yaşlanmaya bağlı olarak eve bağımlılık artar ve bu durum da D VİTAMİNİ eksikliğine yol açabilir.

 

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE BAĞLI OLARAK;

Başta kalsiyum emilimi azalacağı için kemik-iskelet sistemi gelişimi azalır. Özellikle çocuklarda RAŞİTİZM; yetişkinlerde ise OSTEOMALAZİ adı verilen kemik yapısının bozulması ve kemik erimesi gibi durumlarla karşılaşma riski artar.

 

Obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, Alzheimer gibi rahatsızlıkların görülme riski artar.

 

D vitamini ve öneminden bir miktar bahsetmiş olduk. Eksikliğine bağlı olarak takviye yapılması gerekiyorsa; bu doktor kontrolünde olmalıdır. Eksikliğine bağlı olarak doktor kontrolünde D VİTAMİNİ TAKVİYESİ yapılabilir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki; fazla alınan D VİTAMİNİ takviyesi de vücudumuzda TOKSİK ETKİ oluşturmaktadır. Kanımızdaki D VİTAMİNİ SEVİYESİ >150ng/ml olması durumunda TOKSİK ETKİ gösterir.

 

Çünkü D VİTAMİNİ yağda eriyen bir vitamin olup,  fazlası idrarla veya başka yolla vücudumuzdan atılamaz, depolanır. Bu sebeple takviye kullanırken de dikkatli olunmalıdır.

 

Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle bol güneşli, sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı