REKLAMI GEÇ

HAŞİMATO’YA DİKKAT!

22 Şubat 2020 Cumartesi

Günümüzde obezitenin yaygınlaşması gibi adını sıkça duyduğumuz bir başka hastalık da ”HAŞİMATO!”

 

Eğer siz de son zamanlarda; hızlı kilo almaya başladınız veya kilo vermede güçlük çekiyor; sürekli yorgun ve halsiz oluyor; saç dökülmesi veya cilt kuruluğu yaşıyorsanız; kansızlık yaşıyorsanız; bir endokrin uzmanına gözükmenizde fayda var!

 

Bu belirtiler genellikle HAŞİMATO TİROİT ‘ine ait olabilmektedir!

 

PEKİ NEDİR HAŞİMATO?

Haşimato; bağışıklık sisteminde oluşan bazı bozukluklara bağlı olarak; vücudumuzun tiroit bezini adeta bir yabancı gibi algılayıp; o bölgeye bazı anti-TPO antikoru gibi antikorlar göndererek o bölgeyi yok etmeye çalışması ile ortaya çıkmaktadır. Zamanla tiroit bezi iltihaplanmaya bağlı olarak küçülmeye başlar ve yeteri kadar fonksiyon gösteremez. Yeteri kadar çalışmayan tiroit bezi sonucunda kişide yukarıda belirtilen durumlar gözlemlenir.

 

KİMLER RİSK ALTINDA?

Maalesef bu hastalık; genetik yatkınlık olarak kişilerde görülmektedir. Yani ailede tiroit rahatsızlığı varsa tiroit değerleri için gerekli tetkikler yaptırılmalı ve gerekli olan önlemler bir an önce alınmalıdır.Ayrıca yapılan çalışmalarda haşimatonun daha çok bayanlarda görüldüğü gözlemlenmiştir.

 

SELENYUM ÖNEMLİ!

Haşimato Tiroitinde ” Selenyum” kaynaklarının alınmasının önemi büyüktür! Neden mi? Yapılan çalışmalarda Selenyumun tiroit fonksiyon hasarını azalttığı ve tiroit hormon üretiminde kolaylık sağladığı görülmüştür.

Peki Selenyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Selenyum; başta yağlı tohumlar; kabuklu kuruyemişler; tavuk, balık, yumurta, mantar, ay çekirdeği, yumurta gibi bazı besinlerde bulunur. Bu besinlerin tüketim sıklığına dikkat ettiğiniz gibi gerekirse doktor tavsiyesi ile SELENYUM TAKVİYESİ de alabilirsiniz!

 

NASIL BESLENMELİYİM?

1) Öncelikle; ”İYOTSUZ TUZ” tüketmeniz gerekmektedir.

2)Guatrojen besinler dediğimiz ”brokoli, lahana, turp vb.” tiroit bezi fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilecek besinlerden mümkün olabildiğince uzak durmalısınız.

3) Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için zencefil, zerdeçal gibi baharatlardan faydalanabilirsiniz.

4) Ayrıca basit-rafine karbonhidrat içeren besinlerden kaçınarak; kompleks karbonhidratları tercih etmelisiniz.

 

5) GLUTENSİZ BESLENMEYİ deneyebilirsiniz!

Yapılan çalışmalarda HAŞİMATO TİROİT ‘i olan kişilerde glutensiz beslenmenin tiroit değerlerinin değişmesinde olumlu anlamda etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir.

Otoimmün hastalıklar içine dahil olan haşimatonun; bağışıklık sistemimizin tiroit bezini yabancı bir şey gibi algılayıp saldırmaya başladığını söylemiştik. Bu durum zamanla barsaklarda da hassasiyet oluşumuna neden olarak ; kişide glutene karşı hassasiyeti  de beraberinde getirebilmektedir. Durum böyle olunca; gluten içeren besinler vücutta otoimmün bir tepki vererek; tiroit rahatsızlığını da etkileyebilmektedir.

Böylece bu bireylerde bir diyetisyen ve doktor kontrolü eşliğinde GLUTENSİZ BESLENME uygulaması ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

6) Ödem sorunlarını azaltabilmek adına günde en az 2,5 -3 lt su tüketmeye özen gösteriniz.

Görüldüğü gibi HAŞİMATO TİROİTİ  günümüzde hızla yaygınlaşmakta ve bunun için gerekli önelemler alınmalıdır.

Bir sonraki yazıda buluşmak dileği ile sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmenizi dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı