REKLAMI GEÇ

HER ŞEY KALORİ Mİ?

18 Temmuz 2020 Cumartesi

Çevremizde hemen hemen çoğu kişinin sürekli bir kalori hesaplama içinde olduğunu görürüz değil mi?

Genellikle toplumda kilo alıp verme olayının sadece kalori hesabı üzerinden olduğunu düşünenler vardır. Öncelikle kalori nedir? onu birlikte tanımlayalım.

Kalori; besinlerin Karbonhidrat, protein, yağ içeriğine ve besinin miktarına göre değişen o besinin vereceği enerjinin sayısal değeridir.

Evet kilo alıp vermede; alınan enerjinin harcanan enerjiden daha az olması gereklidir. Çoğu kişi de bundan yola çıkarak sürekli kalori hesabı yapar.

Ancak kalori miktarı tabi ki önemlidir fakat kilo vermek için bu bilgi maalesef tek başına yeterli olmamaktadır.

Mesela; besinler aynı kaloride olsa dahi aynı hızda ve kolaylıkta yakılmaz!

Örneğin bir elma ile 1 köftenin yakılma hızı farklıdır.Vücut her besine aynı yanıtı vermez.

Şimdi günlük 1500 kalorilik sağlıksız besinler, fast-food ile gününü tamamlayan bir kişi ile bu kaloriyi sağlıklı besinlerden alan iki kişinin sizce beslenme kalitesi ve kilo kontrol durumu aynı olabilir mi?

Cevap; tabi ki hayır!

KALORİDEN ZİYADE BESİN KALİTESİNE ODAKLANIN!
Yaşam tarzımız bizi bazı sağlıksız şeyleri seçmeye yöneltebilir. Bu durumda sadece kalori hesabı yaparak aslında durumu pek de kurtarmış olmuyoruz.

Bir şeyin kalorisi ve miktarı önemli olduğu gibi neyi tükettiğimiz de kilo üzerinde çok etkilidir.

Mesela dışarıda tüketeceğin bir pizza ile belki evde yiyeceğin kocaman bir menünün kalorisi aynı olabilir. Ancak pizza yedikten kısa bir süre sonra acıkma ihtimali yüksek iken; sağlıklı karbonhidrat ve yağ içeren doyurucu bir ev yemeği ile hem aç kalmamış oluruz hem de aynı kaloriyi alabiliriz.Böylece kan şekeri seviyesi de daha dengede gideceği için hem bir sonraki öğünde fazla besin alımı önlenmiş olunur hem de yağ yakımı daha kolay olur.

Evet; besin seçimi yaparken kaloriyi hedeflemekten ziyade o besinin vücudumuz üzerindeki etkisini incelemeliyiz.

Sağlıksız gıdalarla geçiren bir kişi gün sonunda yetersiz vitamin-mineral, posa ile; çok fazla doymuş yağ ve basit karbonhidrat almışken; gününü sağlıklı besinlerle geçiren kişi ise hem besin değeri hem de posa oranı yüksek besinleri tüketmiş olur. Yetersiz besin ögesi alımına bağlı olarak hormon sindirim sistemi yeterli verimlilikte çalışmaz.

Baktığımızda ikisi de aynı kaloriyi aldı ancak görüldüğü gibi vücuda kazandırmış olduğu yarar durumları ise çok daha farklı olmaktadır.

Sağlıklı olmak için; hormon, enzim yani vücut sisteminin düzenli çalışması gereklidir.
Pek size tekrar soruyorum; sağlıksız bir bedene mi sahip olmak istersiniz yoksa hem sağlıklı olmak hem de kilonuzu kontrol altına almak istersiniz?

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı