REKLAMI GEÇ

HİPOGLİSEMİ TEHLİKESİNE DİKKAT!

13 Mart 2021 Cumartesi

Özellikle şeker oranı yüksek besinler tükettikten sonra ani açlık hissi, uyku hali, sinirlilik, huzursuzluk, soğuk terleme gibi belirtiler yaşıyorsanız, Hipoglisemiye dikkat!

Yediğimiz besinlerdeki karbonhidratın temel yapı taşı olan glikoz; pankreastan salınan ”İNSÜLİN” adındaki hormon ile hücre içerisine girerek enerji kaynağı olarak kullanılır.

Halk arasında ”KAN ŞEKERİ” olarak da bilinen GLİKOZ seviyesi normalde 70-100 mg/dl arasında olmalıdır. Eğer kan şekeri 70 ‘in altına düşmeye başlarsa; hücrelere yeteri kadar glikoz girişi olmayacağı için açlık, titreme, baş dönmesi, bulanık görme gibi durumlar gözlenir.

KİMLERDE GÖRÜLME RİSKİ YÜKSEK?
– Diyabet riski olan bireylerde
– Obeziteye bağlı İNSÜLİN DİRENCİ olan kişilerde
– Bazı ilaçların yan etkileri
– Hipofiz bezi bozuklukları

BELİRTİLERİ:
-Gün içinde çabuk yorulma
-Halsizlik
-Soğuk soğuk terleme
-Sinirli ve gergin olma
-Başağrısı ve baş dönmesi
– Uykusuzluk
-Yoğun bir şekilde ve sürekli şekerli besin tüketme isteği
-Unutkanlık
-Kalpte çarpıntı hissetme

Reaktif Hipoglisemi de yapılan en büyük hatalardan biri kişinin ”Kan şekerim hızlı düşüyor, o yüzden şeker oranı ve Glisemik indeksi yüksek (kan şekerini hızlı yükselten) besinler tüketmeliyim!” diye düşünmesidir.

Halbuki bu durumda ani yükselen kan şekerine karşılık İNSÜLİN SALGISI da artmaktadır. Ve oluşan dengesizlik sonucunda semptomlar tekrar edebilmektedir. Ancak tüketilen karbonhidrat seçenekleri doğru olursa ve öğün düzeni iyi sağlanırsa bu durum daha iyi kontrol altına alınmaktadır.

BESLENME ÖNERİLERİ:
1) Kişiye özel hazırlanmış olan beslenme planı ile birlikte öncelikle sağlıklı bir kan şekeri dengesi ve ideal kiloya gelme hedeflenir. Bunun yanında tabi ki doktor tarafından kişiye uygun görülen ilaçlar da tedavi yöntemleri arasındadır.

2) Az az ve sık sık yani 2,5- 3 saat aralıklarla sağlıklı besinler ile beslenme düzeni oluşturulmalıdır.

3) Spor bir yaşam tarzı haline getirilmeli. Haftada ortalama 3 gün 30 Dk. hafif tempoda yürüyüşler yapılmalı. Düzenli egzersiz ile kan şekeri dengesini daha rahat korudukları görülmüştür.

4) Kan şekerinin hızlı yükselip, hızlı düşmesine neden olabilecek her türlü şeker ve şekerli her türlü besin, salam-sucuk gibi sakatatlar, yağda kızarmış her türlü besinler, sigara-alkol gibi birçok zararlı besinlerden uzak durmaları gerekmektedir.

5) Günlük diyette alınan posa miktarı arttırılmalı. Sebze-meyve tüketimi arttırılması yanında; kaliteli karbonhidrat kaynakları tercih edilmeli. Peki, bunlar nelerdir? Tam tahıllı un veya ekmek, yulaf, pirinç yerine bulgur gibi kan şekerini daha yavaş yükseltecek tahıllar tercih edilmeli.

6) Meyveler tek başına tüketmek yerine; yanında süt-yoğurt gibi protein kaynağı besinler veya ceviz-fındık badem gibi yağlı tohumlar tüketilmelidir.

7) Tarçının kan şekeri yükseltme hızını azaltma yönünden faydalanılarak meyvelere az da olsa tarçın serpilmelidir.

8) Günlük su tüketimi mutlaka 2.5-3 lt olmalıdır.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile herkese sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı