REKLAMI GEÇ

İÇ YAĞLANMA TEHDİDİNE DİKKAT!

27 Şubat 2021 Cumartesi

Günümüzde 7’den 70’e çoğu kişinin obez olduğunu ve özellikle de karın bölgesinde yağlanmanın olduğunu hepimiz görüyoruz değil mi?

Elbette ki vücut fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için yağ dokuya ihtiyacımız vardır. Ancak fazla alınan kilolara bağlı yağlar, belli bir süre sonrasında depolanma yoluna gider.

Özellikle basit karbonhidrat ve nişasta oranı yüksek gıdaların tüketilmesi sonucu pankreastan salınan insülin; yükselen kan glikozunu kas ve karaciğere yönlendirir. Eğer yönlendirilen glukoz (şeker) fazla olursa; bu yağa çevrilir ve depolanır. Depolanacak yağ miktarı daha da artarsa, cilt altı ve bel çevresindeki yağlanmaya ek olarak artık İÇ ORGANLARIN çevresinde depolanmaya başlar.

Karın içi ve iç organ çevresinde artan bu yağlanma; belli bir süre sonrasında hormon benzeri maddeler salgılanmaya başlar ve inflamasyona sebep olur ve birçok hastalıkları da beraberinde getirir. Mesela organ çevresindeki yağ miktarı arttıkça o organa giden kan akışında azalma olur ve buna bağlı olarak o organda fonksiyon bozuklukları da beraberinde gelir. Bu biriken iç yağlanma daha çok

Kalp çevresinde ise kalp hastalılarına; damar çevresinde ise tansiyon, karaciğer çevresinde ise siroz gibi karaciğer yağlanmasına sebep olur.

İÇ YAĞLANMAYA SEBEP OLABİLEN DİĞER FAKTÖRLER:

-Genetik faktörler

-Yaş

-Yaşam Şekli

– Dengesiz beslenme

– Rafine karbonhidrat ve paketli gıdaların sık ve çok tüketilmesi

-Düzenli egzersiz yapılmaması

-Özellikle DOYMUŞ YAĞ ORANINDAN YÜKSEK beslenme.

Buna ek olarak özellikle hamur işlerinde sıklıkla kullanılan ”TRANS YAĞ ASİTLERİ” içeren MARGARİN gibi katı yağların; özellikle bel çevresi ve  iç yağlanmanın artmasına sebep olduğunu biliyor muydunuz?

İÇ ORGAN YAĞLANMASI NASIL ÖLÇÜLÜR?

Genellikle pratik olarak bel-kalça çevresi ve BİA ÖLÇÜMLERİ kullanılır. İdeal bel çevresi bayanlarda <88 cm; erkeklerde <94 cm’dir. Ancak iç yağlanma için daha net bir sonuç alabilmek için BİA ÖLÇÜMLERİ yapan cihazlar kullanılabilir.

PEKİ, İÇ ORGAN YAĞLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

1) Öğün saati ve düzeninize dikkat edin. Yüksek yağlı hazır besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.

2) Gazlı-şekerli içecekler tüketmeyin. Bu ürünler özellikle bel bölgesindeki yağlanmaya sebep olmaktadır.

3) Sebze ve meyveleri çeşit çeşit tüketmeye çalışın. Rafine ve beyaz undan mümkün olduğunca uzak durun.

4) Diyetinizde sağlıklı yağ kaynaklarını tercih edin. Özellikle avokado, ceviz, fındık, badem, keten tohumu gibi besinleri daha fazla tercih edin.

5) Yağların toksik etkinin atılması ve metabolizmamızın daha hızlı çalışması için günlük en az mutlaka 2,5-3 litre su tüketin.

6) Sağlıklı bir yaşam için egzersizi bir yaşam tarzı haline getirin.

7) Fazla tuz ve tuzlu ürünler(turşu, salam, sucuk sosis gibi sakatatlar …) tüketiminden kaçının.

Ayrıca normal kiloda olsanız bile iç yağlanmanız olabilir! Nasıl mı? Çünkü bu kişilerin genellikle beslenme düzenleri bozuktur ve kan şekeri dalgalanmaları çok gözlenir. Buna bağlı olarak bu kişilerde de özellikle karın bölgesi ve iç yağlanmada bir artış gözlenebilmektedir.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı