REKLAMI GEÇ

İŞTAH ARTIŞINA DUR DE!

6 Mart 2021 Cumartesi

”Öğünlerimi tam yapıyorum, karnım doyuyor ama sürekli iştahıma engel olamıyorum!” diyorsanız bu yazı tam size göre!

Öncelikle kendinize ”Gerçekten aç mıyım yoksa keyfi mi yemek istiyorum? ”  sorusunu sorun.

Peki bunu nasıl fark edebiliriz? Evet eğer gerçekten aç iseniz kan şekerinizin düşmesine bağlı olarak halsizlik, baş ağrısı, gerçek bir açlık hissi oluşur. Yok; yeme isteğiniz bundan gelmiyor ve siz sürekli yeme isteğinin önüne geçemiyorsanız bunun birkaç sebebi olabilir!

1) GENETİK FAKTÖRLER

2) BESLENME ALIŞKANLIKLARI

Yetersiz protein ve lif tüketimi de sık sık acıkma sebebiniz olabilir! Yeterli protein almak ve yüksek lif tüketmek; özellikle iştahı kontrol altına almada oldukça etkilidir.

Ayrıca yemek saatlerinin düzenli olması da kan şekeri seviyesini daha iyi kontrol altına alacağı için düzenli beslenme alışkanlığına sahip olan ve sağlıklı beslenen kişilerin iştah artışının daha az olduğu görülmüştür.

3)STRES:

Uzun süre stres altında olmak; özellikle hormonal dengemizi bozmakta ve buna bağlı olarak da bir çok hastalığa neden olmaktadır.

Stres altında olduğumuz zaman vücudumuzda ”KORTİZOL” adındaki hormon salgılanır.

Kortizol seviyesinin artışı başta İNSÜLİN olmak üzere birçok hormon üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır. Yüksek kortizol seviyesi kan şekerimizi düzenleyen İNSÜLİN hormonunun çalışma düzenini bozarak, kan şekerinin yükselmesine sebep olur.

Yükselen kan şekerini optimum düzeye getirmek için insülin salgısı da gittikçe artar ve insülin direnci gelişir. Ve kişide bu dirence bağlı olarak da sürekli YEMEK YEME İSTEĞİ oluşur.

Ayrıca stresli olduğunuzda tat reseptörlerinizin daha da hassaslaştığını biliyor muydunuz? Yani durum böyle olunca kişi damak tadına daha hoş gelebilecek özellikle sağlıksız şekerli besinleri daha fazla tüketme yoluna gidebilir.

4) AZ SU TÜKETİMİ

Bazen AÇLIK HİSSİ ile SUSUZLUK hissi birbiri ile karıştırılmaktadır.

Yetersiz su tüketimi özellikle İŞTAH KONTROLÜ nde zorluklara sebep olabilmektedir. Yapılan çalışmalarda yemeklerden önce 1-2 bardak su içen bireylerin günlük kalori alımlarının daha az olduğu görülmüştür.

5) HORMON BOZUKLUĞU:

Özellikle TİROİD BEZİ nin fazla çalışması olarak adlandırılan HİPERTİROİDİ durumunda metabolizma olması gerekenden çok daha hızlı çalışır.  Ve bu durum kişide sürekli acıkma , yeme yeme isteği gibi duyguları yaşamasına neden olur.

Ayrıca açlık ve iştah arasında kısır bir döngü vardır. Uzun süren açlık, iştah artışına sebep olurken;  iştahın artması da açlık krizlerinin sıklaşmasına sebep olur. Halbuki doğru-düzenli beslenme ve egzersiz ile bu döngüyü kırmak bizim elimizde!

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı