REKLAMI GEÇ

İYİ Kİ DİYETİSYENİM!

11 Ocak 2020 Cumartesi

Beslenme veya zayıflama söz konusu olunca herkesin ağzından bir şeyler çıkıyor değil mi?
Maalesef televizyon, dergi veya gazetelerde kimin uzman kimin söylediği şeyler doğru diye bakmadan adeta sihirli bir değnek dokunuşu ile sağlıklı kiloya ulaşmayı istiyoruz ve bu kafa karışıklığı ile önümüze çıkan her kişiyi veya şeyi dinliyor veya uygulayabiliyoruz.
Hiç kafanızı daha da karıştırmayın! Bu işin lisans eğitimini alan, sağlıklı beslenme uzmanı olan biz ”DİYETİSYEN” lere başvurup; sağlıklı beslenme ile yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

DİYETİSYEN KİMDİR?

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmadan önce DİYETİSYEN mesleğinin sadece kilo vermek için çalışmalar yapan bir alan olarak düşünürdüm. Meğerse çok geniş çalışma alanı varmış!

Diyetisyen; 4 yıllık lisans eğitimi boyunca insan anaotomisi ve fizyolojisi temelinde eğitimler alan;
-sağlıklı kilo alma-verme,

-hastalıklarda beslenme(diyabet,böbrek,kolesterol,tansiyon vb.) ,

-Gebelik ve emziklilik döneminde beslenme

-Sporcu beslenmesi

-Kurum beslenmesinde sağlıklı yemek planlama

gibi bir çok çalışma alanında danışmanlık hizmeti veren sağlıklı beslenme uzmanı olarak tanımlanabilir.

DİYETTEKİ KAN TAHLİLLERİNİN ÖNEMİ:

Diyetisyeninizle görüşmeye gittiğinizde ilk sizden belli kan tahlillerini istemesi gereklidir. Neden mi?

Çünkü diyette asıl amaç; kişinin sağlıklı kiloya ulaşmasını sağlamanın dışında sağlıklı olmayan kan değerlerini ona özgü beslenme planı ile o kan değerlerini daha iyi seviyelere getirmek olmalıdır.
Örneğin; kolesterolünüz yüksek, ürik asit seviyeniz fazla olabilir veya insülin direncine sahip olabilirsiniz! Eğer ki siz burada ”Kilo vereyim de nasıl olursa olsun!” diye düşünüp her türlü yolu denemeye kalkarsanız; kendinize en büyük kötülüklerden birini yapmış olursunuz!

Eğer DİYETİSYEN eşliğinde bir yola girip, temel hedefiniz sağlıklı kiloda olmanın yanında kan değerlerinizi de düzeltmekten yana olursa İŞTE O ZAMAN BAŞARIYA ULAŞMANIZ DAHA KOLAY OLUR!

”AÇ KALMAK İSTEMİYORUM,YASAKLAR BENİ RAHATSIZ EDİYOR,BEN DİYET YAPAMAM!”
Sizin de diyet diyince aklınıza bu soru işaretleri geliyor mu? Öncelikle şunu söylemeliyim ki ”DİYET” demek ”AÇ KALMAK” demek değildir.

Benim kendi danışanlarımda genellikle ilk diyet görüşmelerimizde ”Ben bu liste ile gerçekten kilo verebilecek miyim? , Ben öncesinde bu kadar bile bir şey yemiyordum! ” gibi tepkiler alıyorum.
Onlardan bana güvenip listeye uymalarını istiyorum ve bir sonraki kontrole geldiklerinde kilo verdiklerini görünce o yüzlerinde yer alan gülümseme beni en çok mutlu eden şeyler arasında!

İşte o zaman ”DİYET” kelimesinin ”AÇ KALMAK” olmadığını anlamış oluyorlar.

Temel hedef; sadece karnımızı doyurmak değil de HÜCRELERİMİZİ DOYURARAK, bazı kan değerlerini düzelterek, kişiyi bunaltmadan ve sıkmadan kendine olan özgüvenini kaybettirmeden SAĞLIKLI YAŞAMA kavuşturmak olmalıdır.

Değilse böyle olmayan diyet listeleri çok da sürdürülebilir olmamakta ve kişide sağlıklı beslenmeye karşı bir ön yargı oluşmaktadır.

Mesleğimde en çok sevdiğim şeylerden biri de mesela bir teyzemin bir 5 kilo verip dizlerini rahatladığını söylemesi, insülin düzeyi yüksekliğine bağlı oluşan yeme ataklarının azaldığını gözlemlemek, kişinin kendine olan özgüveninin artmasına bağlı olarak danışanlarımın gözündeki o sevinci görmek…

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanan kişilerin gözlerindeki o ışıltıyı görmek beni nasıl mutlu ediyor bir bilseniz!

Tüm bunlara bağlı olaraktan İYİ Kİ DİYETİSYENİM diyor ve hepinize sağlıklı,mutlu,huzurlu bir hafta geçirmenizi diliyorum.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı