REKLAMI GEÇ

KALSİYUM İLE VÜCUT YAĞLARINIZDAN KURTULUN!

15 Şubat 2020 Cumartesi

Kalsiyum; vücudumuzda en çok kullanılan minerallerden birisi…

Kalsiyum; hepimizin bildiği gibi başta kemik-diş sağlığı için gerekli olduğu gibi; hipertansiyonu önleme, kaslarımızın kasılması, sinir iletimi, kanımızın pıhtılaşması gibi birçok biyolojik faktörler için de kullanılır.

Başlıca kalsiyum içeren besinlere örnek olarak başta; süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru incir, badem, ceviz vb. örnek gösterebiliriz.

Sağlıklı yetişkinler için günlük ortalama önerilen kalsiyum alım miktarı 1000 mg’dır. Tabi bu durum emziklilik, gebelik, yaş gibi faktörlere bağlı olarak da değişiklik göstermektedir.

Yapılan çalışmalarda başta kalsiyumdan zengin beslenen kişilerin; yüksek kalorili ve besin değeri düşük besinler yerine daha sağlıklı besinleri tercih ettikleri görülmüştür.

Peki, kalsiyumun tüm bunların yanında YAĞLARDAN KURTULMA ve de özellikle bel bölgesindeki yağların düşmanı olduğunu biliyor muydunuz?

Evet, yanlış duymadınız; bu önemli mineral diyetinizde size iyi bir yol arkadaşı olabilir!

Peki, kalsiyum; nasıl oluyor da yağların yakımında kolaylık sağlıyor?

Cevabını hemen söyleyelim. Öncelikle vücudumuzda ”KALSİTİRİOL” adını verdiğimiz yağların depolanmasını önleyen bir hormon vardır. Ve besinlerde aldığımız “KALSİYUM” bu ”KALSİTİRİOL” hormonu seviyesini arttırır. Böylece kalsitiriol seviyesinin artmasına bağlı olarak yağların yakımında belirgin bir şekilde artış gözlemlenmektedir.

Zayıflama hızınızın artmasını istiyorsanız; kalsiyum alımını arttırırken süt ve süt ürünlerinin yağ içeriklerinin düşük olmasına dikkat ediniz! Böylece günlük kalori miktarınıza da dikkat ederek KALSİYUM alımını arttırmış olursunuz!

Diyet sürecinde ilerleyen süreçlerde kalori alımı azaldıkça vücut buna adapte olur ve belli bir süre sonrasında kendi bazal çalışma hızını da azaltma yoluna gider. İşte bu durumda kalori alımınızı azaltmak yerine “KALSİYUM” alımınızı arttırarak yağ kaybının devamını sağlayabilirsiniz!

Yapılan çalışmalarda Yüksek Kalsiyum ve Düşük Kalorili Diyet uygulayan bireylerin; Düşük Kalsiyum ve Düşük Kalorili diyet yapan kişilere göre kilo verme hızlarının neredeyse 2 kat daha fazla olduğu görülmüştür.

PEKİ, YA KALSİYUM TAKVİYELERİ?
Evet, gerekli görülen kişilerde kalsiyum takviyeleri uygulanmalıdır. Ancak gereksinimimizi besinlerle sağlayabileceksek önceliğimizi besinlerden karşılamaya bakmalıyız. Neden mi? Evet bu takviyeler ile kalsiyum ihtiyacımızı daha hızlı karşılayabiliriz ancak etkisi besinlerle aldığımız gibi olmamaktadır. Yapılan çalışmalarda besinlerle alınan “KALSİYUM”un vücuttaki biyoyararlılığının daha yüksek olduğu görülmüştür.

KALSİYUMUN FAZLASINA DİKKAT!
Kalsiyumun o kadar yararından bahsettik ama her şeyde olduğu gibi fazlası da tabi ki zararlı!

Mesela uzun süreli yüksek kalsiyum içeren diyetler yapmak; başta böbrek taşı oluşma riskini arttırır.

Görüldüğü gibi KALSİYUM; kilo verme veya kilo kontrolünde bizim yol arkadaşımız olabilir ama tabi porsiyon miktarına dikkat ettiğimiz sürece!

Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı