REKLAMI GEÇ

KARACİĞER YAĞLANMASINA DİKKAT!

1 Şubat 2020 Cumartesi

Vücudumuza alınan birçok besin ve ilacın etkinleştirildiği, birçok hormonlarla da etkileşim halinde olan;

vücudumuzda adeta bir fabrika gibi çalışan KARACİĞER; birçok hayati fonksiyonları yerine getirir.

Sağlıksız beslenme, obezite, insülin direnci gibi bazı sebeplerden dolayı yağ hücrelerimizde yağ birikimi artmaya başlar. Belli süre sonrasında yağ hücreleri kapasitelerini aşınca fazla olan yağlar başta KARACİĞER olmak üzere iç organlarımızın çevresinde birikmeye başlar.

Günümüzde siz de KARACİĞER YAĞLANMASINI sıkça duymuşsunuzdur değil mi? Maalesef günümüzde obezite ve obeziteye bağlı gelişen sağlık sorunlarından biri haline gelen karaciğer yağlanması; neredeyse her 5 kişiden 1 ‘inde görülmektedir.

Bu oran obez bireyler arasında %70-75 oranlarına kadar yükselmektedir.

Peki karaciğer yağlanması nasıl gelişir?
Alkole bağımlı kişilerin belli süre sonrasında karaciğer yağlanmalarının oluştuğunu duymuşsunuzdur. Ancak karaciğer yağlanması alkole bağımlı olmadan da oluşabilmektedir.Peki bunlar nelerdir?

OBEZİTE; sağlıksız beslenme sonucunda yağ hücrelerindeki yağ kapasitesi arttıkça bu durum vücutta inflamasyona sebep olup; karaciğer yağlanması riskini arttırır.

Peki vücut ağırlığındaki %3 lük azalmanın bile karaciğer yağlanma riskini %40 lara kadar azalttığını duymuş muydunuz?

İNSÜLİN DİRENCİ: Yanlış beslenme, fazla kilo ve genetik faktörlere bağlı gelişebile insülin direncinde vüvutta yeterli miktarda salgılanan insüline karşı bir direnç gelişir ve ortamda yeteri kadar insülin olmasına rağmen vücut bunu yeterli kullanamaz. İnsülin hormonu da ka şekerini kanda miktarını dengeleyen, yağ hücreleri üzerinde de etkili olan bir hormondur. İnsülinin fazla salgılanması sonucunda; başta karaciğerde yağ asit miktarı artar ve haliyle karaciğer de bu durumdan olumsuz etkilenir.Karaciğer hücrelerinde yağ birikimi oluşmaya başlar.

Ayrıca hipertansiyon, ani ve hızlı kilo kayıpları, ileri yaş, kullanılan bazı ilaçlar gibi bazı faktörler de karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır.

PEKİ KARACİĞER YAĞLANMASI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?
1) İlk adım olarak; beslenme ve yaşam şeklinizi değiştirmekle başlamak ister misiniz?

2) Sağlıksız ve fazla karbonhidrat tüketiminden kaçınmalı; basit şeker tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

3) Alkol tüketiyorsanız miktarı azaltmalı veya tüketmemelisiniz.

4) Şekerli içecek ve paketi gıdalardan uzak durun! Neden mi? Bu ürünler yüksek miktarda glukoz veya fruktoz şurubu içerdiği için; insülin direnci gelişmesini hızlandırır ve başta karın bölgesinde olmak üzerinde iç organlarımızın çevresinde de ani ve hızlı bir şekilde yağ artışına sebep olur.

5) Karaciğer yağlanması; İNSÜLİN DİRENCİ, HİPERTANSİYON ve DİYABET ile sıkı bir ilişki içindedir. Durum böyle olunca da; eğer bu rahatsızlıklardan birine sahipseniz ve ailede de genetik yatkınlık varsa; düzenli aralıklarla kontrol altına alınmalısınız.
6) Salam,sucuk sosis gibi şarküteri ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

7) Uzun süreli şok diyetlerden uzak durunuz! Ani ve hızlı kilo kayıpları vücutta yağ asit miktarını arttır ve adeta DETOKS GÖREVİ yapan karaciğerimizi de olumsuz yönde etkiler.

KARACİĞER YAĞLANMASINA İYİ GELEN BESİNLER:
ENGİNAR: Sülfür içeriği sayesinde zararlı bileşenlerin karaciğerde birkmesini önler, karaciğeri temizler ve safra akışını kolaylaştırır.

OMEGA 3 KAYNAKLARI: Başta balık, ceviz olmak üzere omega 3 kaynakları da karaciğer yağlanmasını azaltan besinledir.

KIRMIZI RENKLİ SEBZE VE MEYVELER: Yüksek antioksidan bileşikler ve C vitamini içerikleri ile karaciğerde birikebilecek toksik bileşiklerin vücuttan atımını hızlandırırlar.

Ayrıca tam tahıl kaynakalrı, kurubaklagil ve düzenli su tüketimi de karaciğer yağlanmasına iyi gelen diğer faktörler arasındadır.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Süleyman kayman   -  Bağlantı 1 Şubat 2020, 11:48

Bu hafta endokrinoliji tahlil sonuçlarında karaciğer yağlanması teşhisi konmuştu bende bu konuyu araştırayım diye niyet etmiştim iyi bir tevâfuk oldu teşekkürler iyi çalışmalar

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı