REKLAMI GEÇ

KIŞ LEZZETİ BOZA!

13 Şubat 2021 Cumartesi

Hava sıcaklıklarının iyice düşmeye başladığı bu günlerde; içimizi ısıtacak ve bize enerji verecek lezzetleri de aramaya başlarız değil mi?

Fakat dikkat; içimizi ısıtalım derken kilo artışı kabusumuz olmasın!

Kış gelince; sıcacık çorbalar, sobada pişen mis gibi kestane, sıcacık bir salep, leblebi ile sunulan boza vb. birçok şey aklınızdan geçiyor olabilir!

Maalesef bu besinleri tüketirken çoğu zaman porsiyon kontrolü sağlayamayabiliyoruz!

Bugün bozanın hem faydalarından hem de tüketirken dikkat etmemiz gereken şeyler üzerinden konuşacağız!

Evet, kışın sizin de yüksek karbonhidrat ve enerjili besinlere olan düşkünlüğünüz artıyor mu? Çoğunuzun cevabının EVET dediğini duyar gibiyim. Çünkü vücudumuz kış ayında soğuk havaya karşı iç sıcaklığını düşürmemek adına enerji harcamasını azaltır ve besinlerin termik etkisi dediğimiz iç enerjisi ile vücut ısısını korumaya çalışır. Bu yüzden kışın içimizi ısıtan ve enerji veren içeceklere yönelim de artar.

Kış lezzetlerinden ve geleneksel Türk içeceklerinden biri olan boza; darı irmiği, şeker ve sudan yapılmaktadır.

Tıpkı yoğurt gibi fermente bir ürün olan boza; bağırsak dostu prebiyotik bakteriler bakımından zengindir.

– Boza; A,B, E vitamini ve Kalsiyum, Demir ve Fosfor bakımından zengin bir içecektir. Yani yüksek enerji ve vitamin değerine sahiptir. Kalsiyum bakımından zengin olduğu için özellikle emziren annelerin anne sütü miktarını arttırır ve kemik erimesi olan bireylerde ve çocuklarda kemik gelişimini destekler.

– Her ne kadar faydalı ve masum gibi gözükse de kalori değeri oldukça yüksektir. 1 su bardağı bozanın ortalama 250-300 kalori arasında değiştiğini biliyor muydunuz? Bu sebeple özellikle kilo vermek isteyen bireyler ara öğünlerde tüketirken sıklığına ve miktarına dikkat etmelidirler.

Ayrıca boza servisinin yanında ikram edilen leblebi ölçüsüne de dikkat edilmelidir ve bozanın kan şekerini yükseltme hızını azaltmak için bol tarçınla tüketilmelidir.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı