REKLAMI GEÇ

KIŞ LEZZETLERİNE DİKKAT!

28 Aralık 2019 Cumartesi

Hava sıcaklıklarının iyice düşmeye başladığı bu günlerde; içimizi ısıtacak ve bize enerji verecek lezzetleri de aramaya başlarız değil mi?

Fakat dikkat; içimizi ısıtalım derken kilo artışı kabusumuz olmasın!

Kış gelince ; sıcacık çorbalar, sobada pişen mis gibi kestane, sıcacık bir salep, leblebi ile sunulan boza, taze sıkılmış portakal suları vb bir çok şey aklınızdan geçiyor olabilir!

Maalesef bu besinleri tüketirken çoğu zaman porsiyon kontrolü sağlayamayabiliyoruz!

Gelin bu kışı sevdiklerimiz ile vakit geçirirken bir yandan daha sağlıklı nasıl kalabiliriz birlikte bakalım…

Öncelikle kış lezzetlerinden başlayacak olursak;

1) ÇORBA:

Aklınıza hemen çorba da mı kilo aldırır sorusu gelmesin! Evet çorbanın içerisine eklenen malzemeler ve yağ miktarı porsiyon fazlalılığı ile birleşince özellikle kışın kilo almak kaçınılmaz olabiliyor!

Bazen hasta olmayalım, sıcak bir öğün olsun derken büyük büyük kaselerde çorba tüketilebiliyor. Unutmayın 1 kase çorba yaklaşık 1 ince dilim ekmek demektir!

Yani kase kase çorba tüketirken fazla miktarda karbonhidrat almış olduğumuzu da hatırlayalım!

2) KESTANE:

Soğuk kış günlerinde özellikle çayın yanında çerez gibi tüketilen bir atıştırmalık!

Sıcacık bir sobada nar gibi kızaran kestaneleri tüketirken bir yandan göbeğiniz de katlanmasın! Kestane; B1, B2 C vitamini ve potasyum içeren ; lif oranı yüksek bir besindir. Ancak hem glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) yüksek bir besin olması hem de maalesef tüketim miktarına dikkat edilmediği için kışın kilo alma sebeplerimizden biri olmaktadır.

Kestane de karbonhidrat oranı yüksek bir besindir ve ekmek yerine geçer. Peki ya 2-3 adet kestanenin 1 id ekmek yerine geçtiğini biliyor muydunuz?

3) SALEP:

Şöyle sıcacık, bol tarçınlı dumanı üstünde bir salebe kimse karşı koyamaz değil mi? Salep; orkide yumrularının kurutulup, toz haline getirilmesi ile elde edilir. Boğaz yolu enfeksiyonları başta olmak üzere barsak hareketlerini de düzenleyerek kabızlık sorunlarını da azaltmaya yardımcı olur. Ancak dışarıda satılan salepler basit şeker oranı yüksek olup, doğal salep olmayabiliyor! Hazır paketli salepler almak yerine; doğal salep tozu ile kendi salebimizi kendimiz yapabiliriz.

Ayrıca 1 fincan salep; yaklaşık 180-200 kal dir ve karbonhidrat oranı yüksek bir içecektir. Bu sebeple kilo kontrolü veya zayıflama diyetlerinde porsiyona dikkat ederek tüketmekte fayda var.

4) BOZA:

Tarihi 900 lü yıllara dayanan boza en eski kış içecekleri arasındadır.Genellikle darı irmiği,şeker ve sudan yapılır. Tahıl grubundan üretilmesi sebebiyle özellikle B grubu vitaminleri yönüyle zengin olan boza; aynı zamanda mayalanması sırasında oluşan laktik asidin probiyotik etkisi ile barsak florasını düzenler. Ancak kalori içeriği de yüksek bir içecektir. Fakat 1 fincan bozanın yaklaşık 350-400 kal arasında olduğunu unutmayalım!

Bu sebeple her şeyde olduğu gibi boza tüketim sıklığı ve miktarına da dikkat etmeliyiz.

5) SICAK ÇİKOLATA:

Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan bir diğer içecek de sıcak çikolata! İçerdiği süt ve kakao veya çikolata yönüyle tam da tatlı düşkünlerinin vazgeçilmezleri arasında olabiliyor! Ancak dikkat; diğer içeceklerde olduğu gibi sıcak çikolata da kilo kontrolü veya zayıflama diyetlerinde yer alabilecek pek de masum bir içecek değildir!

1 fincan sıcak çikolata yaklaşık 150-180 kaloridir!

Ancak kendimiz yarım yağlı veya light süt ve 1 parça bitter çikolata ile daha sağlıklı ve az kalorili bir sıcak çikolata yapabiliriz!

Ayrıca tüm bu besinlerin dışında soğuk kış aylarında bitki çaylarından da faydalanabiliriz. Ve her zaman söylendiği gibi soğuk havaları bahane etmeden su tüketimini azaltmamalı günlük mutlaka 2,5 – 3 litre su tüketmeliyiz

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sevdikleriniz ile sıcacık geçirebileceğiniz bir hafta dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı